26/11/2024
image_print

Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης 13 είναι να κατανοηθεί ο βαθμός στον οποίο οι συμμετέχοντες στις κοινοτικές δράσεις CO-GREEN έχουν αλλάξει την ευαισθητοποίηση και τη δέσμευσή τους όσον αφορά τα πράσινα μέτρα και τις τοπικές πολιτικές. Επιπλέον, μέσω συμμετοχικών πρωτοβουλιών αξιολόγησης, οι εμπλεκόμενες κοινότητες αναμένεται να μοιραστούν τις κρίσιμες απόψεις τους και τα διδάγματα που αποκόμισαν, με στόχο τη διαμόρφωση αποτελεσματικών μελλοντικών μονοπατιών για πράσινες πολιτικές.
Η άσκηση συμμετοχικής αξιολόγησης διεξήχθη κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης περιόδου του έργου, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023 και ολοκληρώθηκε με τη λήξη του έργου:
– Στην Πολωνία: συνεδρίες στο Górno στις 11/09 και 18/09/2024, στη Wiązowna στις 29/10/2024 και στο Starachowice στις 05/11/2024.
– Στην Ιταλία: συνεδρίες στο Magione στις 21/10/2024, στην Cosenza στις 08/11/2024 και στο Cavalese στις 16/10/2024.
– Στην Κροατία: συνεδριάσεις στην Opatija και τη Rijeka στις 13/07/2024 και στις 17/10/2024
– Στην Ελλάδα]: σύνοδος στην Καρδίτσα στις 14/10/2024
Οι εταίροι του έργου χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές που κυμαίνονται από ομάδες εστίασης μέχρι world cafés, συνεδρίες τεχνολογίας ανοικτού χώρου και επιτόπιες συναντήσεις.
Συνολικά, συμμετείχαν 183 άτομα:
– Πολωνία: 77 (60 γυναίκες και 17 άνδρες)
– Ιταλία: 63 (37 γυναίκες, 24 άνδρες, 2 μη δυαδικοί)
– Κροατία: 23 (18 γυναίκες και 5 άνδρες)
– Ελλάδα: 20 (16 γυναίκες και 4 άνδρες)
Στην Ελλάδα, το εργαστήριο αξιολόγησης του έργου Co-Green διοργανώθηκε στις 14/10/2024. Συγκέντρωσε 15 συμμετέχοντες που συμμετείχαν σε μια παραγωγική συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του έργου, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες για μόνιμη επιρροή στην κοινότητα. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν ιδιαίτερα τα αποτελέσματα και τα οφέλη του έργου, σημειώνοντας την επιτυχία του στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των πράσινων ενεργοποιητών. Το έργο παρείχε σημαντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης και πρακτικών γνώσεων σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη για τους πράσινους ενεργοποιητές, τους εκπαιδευτές και την ευρύτερη κοινότητα. Τα σχόλια έδειξαν ισχυρή ευθυγράμμιση με τις ανάγκες της κοινότητας, αν και ορισμένοι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι η ευρύτερη τοπική συμμετοχή θα μπορούσε να έχει ενισχύσει περαιτέρω τον αντίκτυπό της. Οι συμμετέχοντες τόνισαν επίσης τα θετικά αποτελέσματα όπως η εκπαίδευση μεταξύ των γενεών, οι βελτιωμένες σχέσεις με τις τοπικές ΜΚΟ και οι νέες δεξιότητες στη δημόσια συμμετοχή, με έμφαση στις συμμετοχικές διαδικασίες όπου ο καθένας γίνεται ενεργός συνεισφέρων και όχι απλώς ακόλουθος. Συμφώνησαν σχετικά με τη δυνατότητα του έργου να αφήσει μια μόνιμη κληρονομιά μέσω καθιερωμένων δικτύων και πρακτικών, συνιστώντας παρόμοια έργα να δίνουν προτεραιότητα στην έγκαιρη συμμετοχή των ενδιαφερομένων, στη σαφή επικοινωνία και στη συνεχή υποστήριξη για τοπικές πρωτοβουλίες.
Ένα επιπλέον εργαστήριο ένταξης οργανώθηκε ως ομάδα εστίασης στις 14/10/2024, συγκεντρώνοντας 5 εκπαιδευτές που συμμετείχαν στο έργο CΟ-Green. Αυτή η συνεδρία παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για τις συγκεκριμένες προκλήσεις που εμποδίζουν την πρόοδο της Καρδίτσας προς μια πράσινη μετάβαση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οι εκπαιδευτές συμφώνησαν ότι το έργο ανέδειξε με επιτυχία βασικά ζητήματα που απαιτούν προσοχή. Παρατήρησαν μια γενική έλλειψη δέσμευσης με τους ντόπιους πολίτες, η οποία έχει περιορισμένη υποστήριξη της κοινότητας για βιώσιμες πρωτοβουλίες. Οι εκπαιδευτές τόνισαν επίσης ότι το πανεπιστήμιο, ένα βασικό ίδρυμα για την προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας, δεν ήταν τόσο ανοιχτό στη συνεργασία με την τοπική κοινότητα όσο θα ήταν επωφελές. Αυτή η αποσύνδεση περιορίζει τις ευκαιρίες για ανταλλαγή γνώσεων που θα μπορούσαν να προωθήσουν βιώσιμες πρακτικές και πράσινη ευαισθητοποίηση. Επιπλέον, οι περισσότερες ΜΚΟ στην περιοχή δεν χρησιμοποιούν ενεργά συμμετοχικές διαδικασίες, γεγονός που εμποδίζει την ικανότητά τους να εμπλέκουν αποτελεσματικά τους πολίτες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Οι εκπαιδευτές τόνισαν ότι η έλλειψη πρωτοβουλιών ενεργών πολιτών για την άσκηση πίεσης στην τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξε επίσης σημαντικό εμπόδιο, με αποτέλεσμα την βραδύτερη πρόοδο στην εφαρμογή μέτρων πράσινης μετάβασης. Αυτή η συζήτηση υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρότερες στρατηγικές δέσμευσης σε όλη την κοινότητα για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της Καρδίτσας.
_______________________________________________________________________________________
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Σχετικά έγγραφα