20 Νοεμβρίου 2024 – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών

20/11/2024
image_print

Το 1989 υπεγράφη η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η διεθνής αυτή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεσπίζει την προστασία των παιδιών ως προς βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Με μοναδικό γνώμονα την δημιουργία προϋποθέσεων ως προς το όφελος των παιδιών. Η συγκεκριμένη συνθήκη αποτελεί μια παγκόσμια νομικής φύσεως δέσμευση, προκειμένου να προασπισθούν τα δικαιώματα των παιδιών.

Μέχρι σήμερα, η σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 193 κράτη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία υπέγραψε το 1992. Γι’ αυτό τον λόγο ο ΟΗΕ, μαζί με την UNICEF, καθώς και άλλους φορείς, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού στις 20 Νοεμβρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών κάθε χρόνο έρχεται να υπενθυμίσει για το αυτονόητο δικαίωμά τους στην παιδεία, στην υγεία, στην ειρήνη, στην ισοτιμία, στην ελευθερία λόγου και έκφρασης. Κι όμως τριαντά πέντε χρόνια μετά, πολλά παιδιά συνεχίζουν να ζουν σε όλο τον κόσμο, κάτω από συνθήκες έντονης αδικίας και ανισότητας. Η φτώχια και η πείνα, οι πόλεμοι, οι φυσικές καταστροφές, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της κοινωνικής πραγματικότητας. Απέναντι σε αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα, οφείλουμε να πάρουμε θέση και να αντιτάξουμε την ελεύθερη έκφραση, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας υλοποιούν δράσεις με παιδιά από τα 1ο & 7ο Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας, σχετικές με τα δικαιώματα των παιδιών, με σκοπό να γίνουν τα παιδιά της πόλης μας, πρεσβευτές καλής θέλησης και διάδοσης των βασικών δικαιωμάτων σε όλη την πόλη και όχι μόνο…

Διαβάζουμε στα παιδιά τα βιβλία «Το χρώμα των γνώσεων» και «Ένα κάστρο γεμάτο χαμόγελα» του Aleix Cabrera, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τα βιβλία μιλάνε για τρία από τα βασικότερα δικαιώματα των παιδιών, όπως το δικαίωμα στη μάθηση, στο παιχνίδι και φυσικά ενάντια στην παιδική εργασία. Ανήκουν σε μια σειρά βιβλίων που αναφέρεται στα 10 βασικά δικαιώματα των παιδιών και είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία των παιδικών βιβλιοθηκών.

Στη συνέχεια φτιάξαμε τα μαξιλάρια των δικαιωμάτων, όπου αρκετά περιλάμβαναν και μερικά από τα 10 δικαιώματα του μικρού αναγνώστη, όπως αυτά αποτύπωσε στο βιβλίο του ο Philippe Brasseur στο βιβλίο του «1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και κλείσαμε μ’ ένα βίντεο που έφτιαξαν τα παιδιά και παρουσιάζουν τα δικαιώματά τους!!!

Σκεπτόμενοι ότι το παιδί ως πολίτης είναι υπό διαμόρφωση και όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνει μέσα από το ευρύτερο περιβάλλον του συμβάλουν στην κριτική του ματιά, στην υπεύθυνη στάση και στην αλληλεγγύη, με σκοπό στο μέλλον, όλα αυτά τα ερεθίσματα που του δίνουμε, να φέρουν μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία για όλους και ειδικά για τα παιδιά!!!

Έτσι προτείνουμε σε μικρούς και μεγάλους, κάποιους τίτλους βιβλίων, σχετικούς με τα βασικά δικαιώματα των παιδιών, που δυστυχώς πολλά από αυτά καταπατούνται καθημερινά…

«Το λεωφορείο της Ρόιζας» του Fabrizio Silei, από τις εκδόσεις Κόκκινο.

«Το παλιόπαιδο» της Αγγελικής Δαρλάση, από τις εκδόσεις Πατάκη.

«Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

«Μοιάζουμε διαφορετικοί, αλλά είμαστε ίδιοι» της Jennifer Moore – Mallinos, από τις εκδόσεις Σαββάλα.

Τα βιβλία του Aleix Cabrera. Σειρά 10 τίτλων με «Τα δικαιώματα των παιδιών», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

«Πες μου γιατί… δεν έχουμε όλοι το ίδιο χρώμα;» της Sara Agostini, από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης – Πυραμίδα.

«Ικμπαλ: ένα γενναίο αγόρι – Μαλάλα ένα γενναίο κορίτσι» της Jeanette Winter, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

«Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί: Τα δικαιώματα του παιδιού σε κόμικς» του Γιώργου Μπότσου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.