Tο ταξίδι της επιβίωσης… και άλλες δράσεις!!!

29/08/2024
image_print

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, η επαναλειτουργία των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας, μετά τις απαραίτητες καλοκαιρινές ανάσες, μαζί και ο Β΄ κύκλος της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024, με τίτλο «Από τη γη στον ουρανό… μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω!», που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ!

Το ταξίδι της επιβίωσης στην Λίθινη εποχή, ήταν ένα από τα θέματά μας σ’ αυτές τις δράσεις του Β΄ κύκλου της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024.

Ακολουθήσαμε τον άνθρωπο στο ταξίδι της επιβίωσης του και στην προσπάθεια του να δαμάσει τα στοιχεία της φύσης για να κρατηθεί ζωντανός. Πού ζούσαν οι άνθρωποι τότε; Πώς έβρισκαν την τροφή τους; Πώς άναβαν φωτιά; Ήταν μερικά από τα ερωτήματα που απαντήσαμε σχετικά με το ταξίδι των πρώτων ανθρώπων πάνω στη Γη. Σ’ αυτό μας βοήθησε και το πολύ ωραίο βιβλίο του Stefano Bordiglioni «Γύρω από τη φωτιά» από τις εκδόσεις Κέδρος.

Παίξαμε το παιχνίδι Σωστό – Λάθος, με ερωτήσεις σχετικές με τη Λίθινη εποχή και το Κουίζ Επιβίωσης, που ανάλογα με τις σωστές απαντήσεις του κάθε παιδιού βρίσκαμε και το επίπεδο επιβίωσης που θα είχε, αν ζούσε παρέα με τους πρώτους ανθρώπους. Τέλος, με υλικά της φύσης, φτιάξαμε ραβδιά πεζοπορίας και ως άλλοι Νεάτερνταλ, περπατήσαμε σε όμορφα μονοπάτια γύρω από τις παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου μας!!!

«Δημιουργικές Διαδρομές….στη Φύση», γιατί «Η επιστήμη είναι παντού… από τη Γη ως τη Σελήνη» !!! Στόχος μας, η ανάπτυξη της φαντασίας, η καλλιέργεια της σκέψης, η παρατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η περιγραφή ήχων, εικόνων, η ομαδική εργασία.

«Θες να γίνουμε φίλοι;», τα καλοκαιρινά τετράδια, τα γνωστά στους μεγαλύτερους ως «λευκώματα» και οι θαλασσινές διαδρομές, ήταν από θέματα της περυσινής καλοκαιρινής εκστρατείας, όπου τα παιδιά έμαθαν το κατά πόσο ταιριάζουν και πόσο φίλοι είναι μεταξύ τους, βρίσκοντας κάποια από τα κοινά τους ενδιαφέροντα.. Έτσι, έφτιαξαν το αγαπημένο τους σε όλους, λεύκωμα, ανταλλάσσοντας το ένα με το άλλο, τις απαντήσεις τους σε θέματα της ηλικίας τους, που μετά από 20-30-40 χρόνια θα βλέπουν και θα νοσταλγούν…

Τέλος βάλαμε και λίγο ποιοτική και δύσκολη ζωγραφική στο πρόγραμμά μας, δίνοντας τα παιδιά να συνεχίσουν έργα του Έλληνα ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη με τη μέθοδο του τσίκι τσίκι, που τόσο αγαπούσε ο σπουδαίος καλλιτέχνης!!! Μια δράση βγαλμένη από την καλοκαιρινή εκστρατεία του 2015, που σχεδίασε η κοινωνιολόγος Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου για το Future Library!!!

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας θα λειτουργούν με το θερινό τους ωράριο έως και τις 6 Σεπτέμβρη. Στο διάστημα των ημερών που απομένουν θα πραγματοποιήσουμε τις τελευταίες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, από τις προτεινόμενες δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2024, αλλά και από προηγούμενες Καλοκαιρινές Εκστρατείες και περιμένουμε τα παιδιά της πόλης μας να συμμετέχουν δυναμικά όπως και στον Α΄ κύκλο των δράσεών μας και να γιορτάσουμε όλοι μαζί στις τελετές λήξης της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 παιδικές βιβλιοθήκες που συμμετείχαν, από τις 4 έως τις 6 Σεπτέμβρη!!!

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:00 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά που θα πάνε τώρα Α΄ Δημοτικού και κάτω, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη βιβλιοθήκη.

Τα υλικά των δράσεων μας χορήγησαν η εφημερίδα «Καθημερινή» και η «ΙΚΕΑ», τους οποίους ευχαριστούμε θερμά!!!

Κι αυτό το καλοκαίρι στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας… θα μάθουμε, θα σκεφτούμε… θα ζήσουμε!!!