«Η επιστήμη είναι… παντού!!!»

17/07/2024
image_print

Οι ενδιαφέρουσες καλοκαιρινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, συνεχίζονται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024, με τίτλο «Από τη γη στον ουρανό… μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω», που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ!

Η επιστήμη, που είναι παντού γύρω μας, ήταν το θέμα που μας απασχόλησε στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας. Τι είναι ο επιστήμονας; Και ποια ακριβώς είναι η δουλειά του; Πόσο φρέσκο είναι το αβγό, πριν το φάμε; Πως βρίσκουμε με απλά τρυκ τη φρεσκάδα του; Βυθίζεται το λεμόνι ή επιπλέει στο νερό; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που με βάση την επιστήμη απαντήσαμε στα παιδιά, τα οποία με τη σειρά τους, και παίρνοντας ιδέες από το βιβλίο «Δεν είναι μαγεία, είναι επιστήμη!» της Battitta Hope, από τις εκδόσεις Πατάκη, πειραματίστηκαν με απλά καθημερινά υλικά και έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα.

Όμως και μέσα από «Το Βιβλίο των Γιατί» και «Το βιβλίο των Μα Γιατί τόσα Γιατί» της Hortense de Chabaneix, από τις εκδόσεις Μίνωας, προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: «Γιατί οι γονείς μου δυσκολεύονται να μου μιλήσουν για το σεξ»; «Γιατί δεν πιστεύουμε όλοι στον ίδιο θεό»; «Γιατί αγαπάμε και μετά… δεν αγαπάμε πια;» και ως άλλοι επιστήμονες, προσπαθήσαμε να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις, που ήταν, αν μη τι άλλο… αφοπλιστικές!!!

Τέλος με μικρά χάρτινα κυπελάκια και καλαμάκια, φτιάξαμε το ανεμόμετρο και μετρήσαμε τη δύναμη του ανέμου… που αυτή την εποχή… δεν είναι και τόσο μεγάλη!!!
Η καλοσύνη των ανθρώπων και η Κλιματική Αλλαγή με το τι πρέπει να κάνουμε καθημερινά για να αφήνουμε το αποτύπωμά μας στη σωτηρία του πλανήτη, θα είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν από την Τετάρτη 17 έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά», «Παυσιλύπου» και συνοικιών «Αγίου Γεωργίου», «Αγίου Φανουρίου» και «Λάκας Μαντζάρα», όπου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:00 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά που θα πάνε τώρα Α΄ Δημοτικού και κάτω, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη βιβλιοθήκη.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με υλικά που μας χορήγησαν η εφημερίδα «Καθημερινή» και η «ΙΚΕΑ», τους οποίους ευχαριστούμε θερμά!!!

Κι αυτό το καλοκαίρι στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας… θα μάθουμε, θα σκεφτούμε… θα ζήσουμε!!!