Σύννεφο – ιστορίες…

27/06/2024
image_print

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

ΑΙΣΩΠΟΥ 1 – Τ.Κ. 43131 – ΚΑΡΔΙΤΣΑ                                                                            Καρδίτσα 26 – 6 – 2024

ΤΗΛ. & ΦΑΞ.: 2441071346

E-mail: paidikesbibliothikes@yahoo.gr

«Σύννεφο – ιστορίες…»

Με ωραίες δράσεις, συνεχίζεται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ!

«Συννεφο- ιστορίες» με «συννεφο-ήρωες», που ξαπλώνουν στον ουρανό, τρέχουν, κρύβονται, πέφτουν… Γνωρίζουμε τους προβατένιους Θύσανους, τους χνουδωτούς Σωρείτες, τα Μελανοστρώματα τα βροχερά και ακούμε το ποίημα «Το συννεφάκι», από το βιβλίο της Ζωής Βαλάση , «Ιστορίες του ασημένιου δάσους» των εκδόσεων Κέδρος. «Όπως θέλεις σε πηγαίνει στα ψηλά στα χαμηλά, πότε με άλογο φαντάζει πότε με καλή γιαγιά».!!!

Διαβάσαμε κι άλλα βιβλία, όπως «Ο συννεφούλης», του Gianni Rodari, από τις εκδόσεις Modern Times και «Ο συννεφόγατος» του Χρήστου Μπουλώτη, από τις εκδόσεις Polaris και κοιτάξαμε ψηλά στον ουρανό, για να δούμε τα σύννεφα. Μάτια, ο καιρός δε μας έκανε το χατίρι, ο ουρανός ήταν καταγάλανος, χωρίς ούτε ένα έστω μικρό συννεφάκι… Δε μας πτόησε, είδαμε πολλές φωτογραφίες από σύννεφα, μάθαμε τα ονόματα τους και διάφορες πληροφορίες για αυτά, γιατί όλα τα σύννεφα δεν είναι το ίδιο, το κάθε ένα έχει τη δική του μοναδική ιστορία, το δικό του σχήμα και όνομα και φυσικά τις δικές του σταγόνες!!!

Βλέποντας τα σύννεφα, παίξαμε ένα παιχνίδι μπίνγκο, δίνοντας σ’ αυτά τη δική μας εξήγηση με τι μοιάζει. Άλλο το κάναμε ζώο, άλλο πράγμα, άλλο φαγητό ή παιχνίδι. Δαχτυλίδια, δράκοι, κάστρα, τούρτες, τύμπανα, φίδια και κοτομπουκιές πέρασαν μέσα από τα μάτια των παιδιών στο χαρτί με πολύ γέλιο και διασκέδαση.

Τα παιδιά έφτιαξαν τοn δικό τους σύννεφο – ήρωα, σε ότι σχήμα μπορούσε να φανταστεί το καθένα, άλλο άσπρο, άλλο πολύχρωμο, με φιγούρες ζώων και ηρώων από αγαπημένα βιβλία.

Στο τέλος όλα αυτά ενώθηκαν σε χαρτί του μέτρου, χορηγία των ΙΚΕΑ και φτιάξαμε μια δική μας περιπέτεια, ζωγραφίζοντας κι άλλα πολλά, όπως δέντρα, λουλούδια, αστέρια, κάστρα, κι όλα όσα χρειάζονται για να στηθεί μια φανταστική σύννεφο – ιστορία.!!!

Την Πέμπτη 27 & την Παρασκευή 28 Ιουνίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες «Παυσιλύπου», συνοικιών «Αγίου Γεωργίου», «Λάκας Μαντζάρα» και Δημοτικών Διαμερισμάτων «Αρτεσιανού» και «Παλαιοκκλησίου», θα πραγματοποιηθεί η 4η δράση μας, με τίτλο «Όσα φέρνει ο άνεμος». Μπορείς να δεις τον άνεμο; Μπορείς να τον νιώσεις; Πόσα μπορεί, αλήθεια, να φέρει ο άνεμος; Φέτος το καλοκαίρι, θα δούμε τα αόρατα, θα νιώσουμε όσα δεν βλέπουμε και θα χρησιμοποιήσουμε τον άνεμο για να δημιουργήσουμε κίνηση και μουσική, σε ένα εργαστήρι που… φυσάει!!!

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:00 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά που θα πάνε τώρα Α΄ Δημοτικού και κάτω, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη βιβλιοθήκη.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με υλικά που μας χορήγησαν η εφημερίδα «Καθημερινή» και το «ΙΚΕΑ», τους οποίους ευχαριστούμε θερμά!!!

Κι αυτό το καλοκαίρι στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας… θα μάθουμε, θα σκεφτούμε… θα ζήσουμε!!!