Τα Κυκλαδικά ειδώλια, τα παιχνίδια και η διατροφή στην καθημερινότητα της Αρχαίας Ελλάδας

05/07/2019
image_print

Με όμορφες δράσεις κι … αποδράσεις, πέρασε και η Πέμπτη 4 Ιουλίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.

Τί υπήρχε στο καθημερινό τραπέζι των αρχαίων Ελλήνων; Γεύονταν τα ίδια φαγητά με τους σημερινούς Έλληνες; Η αρχαιοελληνική κουζίνα υποστήριζε την υγιεινή διατροφή. Έτρωγαν λίγη ποσότητα και καλής ποιότητας τροφή και μόνο με συντροφιά το δείπνο τους που ήταν το κύριο γεύμα, καθώς ήταν ένας τρόπος κοινωνικοποίησης.

Τα φαγητά ήταν ελαφριά, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα δημητριακά, όσπρια, ελιές πολύ ψωμί κριθαριού μέλι και πολλά σύκα. Ο κυκεώνας ήταν θρεπτικός χυλός και ο μέλανας ζωμός ήταν μόνο για τους σκληραγωγημένος. Και φυσικά έπιναν πολύ κρασί συνήθως νερωμένο η άκρατο για να λένε… αλήθειες. Σαν αρχαίοι Έλληνες φάγαμε στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» και ήπιαμε γιατί το κρασί και τα παιδιά δεν λένε ψέματα…

Τι παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα; Μοιάζουν αυτά με κάποια σημερινά παιχνίδια; Είχαν τάπες και βόλους τα παιδιά εκείνης της εποχής; Σ’ όλα αυτά τα ερωτήματα των παιδιών, δόθηκαν απαντήσεις στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», όπου τα παιδιά έκαναν μια σύγκριση των δικών τους παιχνιδιών με τα παιχνίδια των παιδιών εκείνων των μακρινών εποχών.

Έφτιαξαν αυτοσχέδιες τρίλιζες, έπαιξαν μεταξύ τους και μετά στο πάρκο μπροστά από τη βιβλιοθήκη έπαιξαν ή προσπάθησαν να παίξουν πεντόβολα, μπιζ, τυφλόμυγα, κυνηγητό με κουτσό και φυσικά το παραδοσιακό και πολύ αγαπητό όλες τις εποχές… κρυφτό!!!

Ο Νικηφόρος ο μικρός πελεκάνος, έκανε την εμφάνισή του, στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα», μέσα στο όμορφο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου “Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα : με οδηγό τα Κυκλαδικά Ειδώλια» από τις εκδόσεις Πατάκη, το οποίο βασίζεται στη συλλογή των Κυκλαδικών ειδωλίων της κυκλαδικής τέχνης και μας προσεγγίζει τα συναισθήματα μέσω της Τέχνης με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Τα παιδιά έφτιαξαν πίνακες ζωγραφικής με βάση τα Κυκλαδικά ειδώλια και έβαλαν τη δική τους μοντέρνα πινελιά πάνω σ’ αυτά..

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου ολοκληρώνεται ο κύκλος της Αρχαίας Ελλάδας και των Κυκλαδικών ειδωλίων, σε άλλες 3 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και συγκεκριμένα:

στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίας Παρασκευής» – «Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα». Μιλάμε για την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα, τις καθημερινές συνήθειες των παιδιών στο σχολείο, τα ωδεία, τα γυμναστήρια. Πως παντρεύονταν, πως γεννιόταν τα παιδιά, πως μεγάλωναν. Κλπ.

στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – «Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. Ανακαλύπτω τον αρχαίο πολιτισμό, μελετώντας τα αγγεία, τις παραστάσεις και τα καθημερινά αντικείμενα. Μελετώ τις κατοικίες τους, την καθημερινή τους ζωή, τα επαγγέλματα, την αγωγή των παιδιών και τη θέση των γυναικών

και στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» – Κυκλαδικά ειδώλια – Κυκλαδικός Πολιτισμός. Μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό από το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης. Περιλαμβάνει οπτικοαουστικό και έντυπο υλικό, καθώς και αντίγραφα των πιο αντιπροσωπευτικών έργων της Κυκλαδικής Συλλογής του Μουσείου, μαρμάρινα αγγεία και ειδώλια.

Με αυτή τη μουσειοσκευή τα παιδιά μαθαίνουν πώς ήταν η ζωή στα νησιά των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν, δηλαδή στην προϊστορία. Τι ήταν ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, η καθημερινή ζωή των κατοίκων, οι ασχολίες τους, πώς έφτιαχναν τα σκεύη τους, τι είναι τα κυκλαδικά ειδώλια.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!