Τα συναισθήματα και η μόδα μέσα από την ιστορία των Κυκλαδικών Ειδωλίων

28/06/2019
image_print

Συνεχίστηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου, σε τρεις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας το ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα, στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας«Λάκας Μαντζάρα» τα παιδιά γνώρισαν τη μόδα στην Αρχαία Ελλάδα. Με υλικά δωρεά του ΙΚΕΑ Θεσσαλίας, κατασκεύασαν το ρούχο των γυναικών και των ανδρών και φόρεσαν τους χιτώνες και τα πέπλα τους.

Με απλά υλικά και χαρτόνια από παλιά χαρτοκιβώτια, έφτιαξαν την Barbie της Αρχαιότητας, την πιο δημοφιλή κούκλα της εποχής, την πλαγγόνα, που ήταν ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των κοριτσιών.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» τα παιδιά έπαιξαν με τα συναισθήματα!!! Διαβάσαμε το πολύ ωραίο και έξυπνο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου «Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα: με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια» από τις εκδόσεις «Πατάκη». Οι εικαστικές παρεμβάσεις του Αρχιτέκτονα και Ζωγράφου Φίλιππου Φωτιάδη, έδωσαν μια άλλη διάσταση στα Κυκλαδικά ειδώλια, όπου από άψυχα με μια μικρή έκφραση του στόματος ή των ματιών, τα έκανε να ξεχυλίσουν από συναισθήματα.

Στη συνέχεια, τα παιδιά έφτιαξαν έξυπνες δημιουργίες με αφορμή τα Κυκλαδικά ειδώλια, στα οποία έδωσαν στην κυριολεξία πνοή, συναισθήματα και πολλά πολλά χρώματα. Τέλος στην πλατεία μπροστά από το χώρο της βιβλιοθήκης, παίξαμε παιχνίδια κίνησης εμπνευσμένα από το βιβλίο της Σοφίας Γιαλουράκη «Τα Κυκλαδικά ειδώλια ζωντανεύουν», από τις εκδόσεις Νέοι Ακρίτες!!!

«Τα Κυκλαδικά ειδώλια ζωντανεύουν» μέσα στο βιβλίο της Σοφίας Γιαλουράκη απ’ τις εκδόσεις Νέοι Ακρίτες και μιλούν και γοητεύουν τα παιδιά στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου». Το πρόσωπο είναι σπαθί λέει ο λαός μας. Το Κεφάλι μεγάλου ειδωλίου από την Αμοργό με το αινιγματικό πρόσωπο γοήτευσε τα παιδιά και θέλησαν να του δώσουν συναίσθημα. Χαμογελάει, θλίβεται, προκαλεί;

Η ζωγραφιά απάντησε. Ποια Τζοκόντα και ποια Μόνα Λίζα. Το Παριανό μάρμαρο εκπέμπει ένα σκίρτημα ζωής. Κι ο Γλεντζές το ανδρικό ειδώλιο 2800 π.χ., είναι μεγάλος πότης αυτός ο Κυκλαδίτης αγρότης…. όμορφες ιστορίες των ανήσυχων παιδιών….

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου ολοκληρώνονται οι δράσεις της 1ης εβδομάδας, στις παιδικές βιβλιοθήκες: «Παυσιλύπου» – Η μόδα στην Αρχαία Ελλάδα: Πως ντύνονταν μικροί και μεγάλοι στην Αρχαία Ελλάδα; Είχαν τζιν; Φορούσαν μπουφάν το χειμώνα; Είχαν σταράκια και βανς; Υπήρχαν κουρεία και κομμωτήρια;

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίας Παρασκευής»Κυκλαδικά ειδώλια – Κυκλαδικός Πολιτισμός: Μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό από το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης. Περιλαμβάνει οπτικοαουστικό και έντυπο υλικό, καθώς και αντίγραφα των πιο αντιπροσωπευτικών έργων της Κυκλαδικής Συλλογής του Μουσείου, μαρμάρινα αγγεία και ειδώλια.

Με αυτή τη μουσειοσκευή τα παιδιά μαθαίνουν πώς ήταν η ζωή στα νησιά των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν, δηλαδή στην προϊστορία. Τι ήταν ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, η καθημερινή ζωή των κατοίκων, οι ασχολίες τους, πώς έφτιαχναν τα σκεύη τους, τι είναι τα κυκλαδικά ειδώλια.

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Η Ιστορία του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Τα Κυκλαδικά ειδώλια ζωντανεύουν και αισθάνονται. Ζωγραφίζω τα συναισθήματα στα ειδώλια , κάνω μυθοπλασία και δημιουργώ το δικό μου βιβλίο.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLxCJ8TXkoV_UY-R_davknEF74rfQe5ePg7-JmO_R4QyNE_g/viewform

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα γίνουν στις Βιβλιοθήκες!!!