Δωρεά πορτρέτου του Δημητρίου Μπούσδρα στο Δήμο Καρδίτσας

24/01/2019

Την προσωπογραφία του προπάππου της δικηγόρου και πολιτικού Δημήτριου Μπούσδρα (1872-1958) ο οποίος υπήρξε ηγετική μορφή του αγροτικού κινήματος στις αρχές του 20ου αιώνα στη Θεσσαλία δώρισε προς το Δήμο Καρδίτσας η Δρ. Ουρ. Κατσάρα καθηγήτρια (Ε.Ε.Π) του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τον πίνακα, τον οποίο φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς ο Λαρισαίος ζωγράφος κ. Δημ. Χρήστου, παρέδωσε στο Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο η ίδια η δωρήτρια συνοδευόμενη από μέλη της οικογένειάς της – απογόνους του Δημήτρη Μπούσδρα με την επιθυμία να δοθεί στη βιβλιοθήκη του Ιστορικού- Λαογραφικού Μουσείου Πόλης.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την κ. Κατσάρα και την οικογένειά της για την δωρεά της, ενώ εκφράζει και δημόσια τις ευχαριστίες του και προς τον ζωγράφο κ. Χρήστου για την προσφορά του και το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής του προσπάθειας.

Ο δικηγόρος, ιδρυτής του Αγροτικού Κόμματος, βουλευτής και γερουσιαστής Δημήτριος Μπούσδρας (1872 – 1958) υπήρξε ηγετική μορφή του αγροτικού κινήματος στις αρχές του 20ου αιώνα στη Θεσσαλία. Γεννήθηκε το 1872 στο Προάστιο ( Παραπράσταινα) Καρδίτσας και αφού σπούδασε νομικά άρχισε να ασκεί τη δικηγορία στην Καρδίτσα. Τον Μάϊο του 1909 ιδρύθηκε στην πόλη ο Πεδινός Γεωργικός Σύνδεσμος με πρόεδρο τον Μπούσδρα και το Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς έγιναν κινητοποιήσεις στην Καρδίτσα με ομιλητή τον ίδιο. Στη συνέχεια εργάστηκε για την οργάνωση του αγροτικού κινήματος και στους γειτονικούς νομούς και υπήρξε πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής των αγροτών που συγκροτήθηκε το Φεβρουάριο του 1910. Μετά τα γεγονότα στο Κιλελέρ ο Μπούσδρας παραπέμφθηκε μαζί με άλλα 71 άτομα σε δίκη στο Κακουργοδικείο Χαλκίδας, αλλά αθωώθηκε.

Στις εκλογές του Αυγούστου του 1910 εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά. Τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, ανέπτυξε μαζί με τον βουλευτή Βόλου Ν. Γεωργιάδη, το ζήτημα της απαλλοτρίωσης, αποκαλύπτοντας πως τσιφλικάδες ζητούσαν να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα για να προστατεύσουν τις ιδιοκτησίες τους. Το 1916 προσχώρησε στο Κίνημα της Εθνικής Άμυνας.