Με όμορφες δράσεις, μέσα κι έξω από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, συνεχίστηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου, η 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!
Τίτλος της Φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Περιπέτεια από σημείο σε σημείο!».
Θυμός, ένα έντονο συναίσθημα που κάνει την εμφάνιση του από τη γέννηση ενός ανθρώπου και τον ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Τι είναι ο θυμός, πως επηρεάζει τη ζωή μας, ποιο είναι το πετραδάκι (λύση) που θα τρυπήσει αυτό το μεγάλο μπαλόνι (θυμός) που συνεχώς φουσκώνει όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Ο μεγάλος θυμός της Νέλλης», εκδόσεις Σμυρνιωτάκης; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα γύρω από το θυμό κλήθηκαν να απαντήσουν τα παιδιά στα πλαίσια της δράσης που πραγματοποιήθηκε στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» με θέμα «Το σημείο βρασμού. Ένα εργαστήριο για το θυμό».
Το βιβλίο με τίτλο «Θυμώνω», εκδόσεις μοντέρνοι καιροί, η ανάγνωση του οποίου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δράσης, βοήθησε τα παιδιά να εντοπίσουν λόγους που μας προκαλούν θυμό, αλλά τρόπους να τον αντιμετωπίσουμε.
Τα παιδιά ανακάλυψαν αρχικά τα δικά τους πετραδάκια (λύσεις) που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν σε προσωπικές καθημερινές εξάρσεις θυμού. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κατασκευή ενός κουτιού ηρεμίας μέσα στο οποίο τοποθετήθηκαν αντικείμενα όπως μουσικό κουτί, πλαστελίνη, σαπουνόφουσκες, κύβος Ρούμπικ, φουρφούρι και φυσικά βιβλία. Στόχος της συγκεκριμένης κατασκευής ήταν τα παιδιά να ανακαλύψουν αντικείμενα τα οποία, όταν είναι θυμωμένα, να τα βοηθούν να ηρεμήσουν.
Στη συνέχεια, τα ίδια τα παιδιά περιέγραψαν πως θα ήθελαν να είναι το δικό τους κουτί ηρεμίας. Τέλος, τα παιδιά σε χαρτί του μέτρου ζωγράφισαν κτίρια, ζώα, φρούτα και πρόσωπα που είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό, τα είχε κυριεύσει ο θυμός και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο κόσμος γύρω μας είναι πολύ άσχημος όταν υπάρχει θυμός».
Την Πέμπτη 20 Ιουλίου, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, συνεχίζεται στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα», το σημείο πήξης και τήξης – παγωτό. Φτιάχνουμε με τα παιδιά τη χρονογραμμή του παγωτού. Στη συνέχεια, με αφορμή το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Ο Παγωτατζής» τα ίδια τα παιδιά γίνονται ποιητές και γράφουν το δικό τους ποίημα για το παγωτό και τέλος τα παιδιά τα μεταμορφωθούν σε μικρούς ζαχαροπλάστες φτιάχνοντας παγωτό και στη συνέχεια θα το απολαύσουν τρώγοντας το.
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.
Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.
Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!