Το μεράκι τριών ανθρώπων για το καλό κρασί οδήγησε στις αρχές της δεκαετίας του 90' στην αναβίωση των αμπελλώνων της Φίλιας
και στη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας παραγωγής αρωματικών και ποιοτικών κρασιών
Το Οινοποιείο “Φίλια Γη”επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών κα Σωτ. Μπακαλάκου τον Αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας κ. Κων. Ψημμένο και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ιωαν. Σβάρνα
Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα παραγόμενα είδη και τις δραστηριότητες, τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές των τοπικών μεταποιητικών επιχειρήσεων και παράλληλα να αναδείξει και να προβάλλει εντός και εκτός Καρδίτσας το αξιόλογο επιχειρηματικό δυναμικό της περιοχής μας.
Το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του ξενάγησαν στους χώρους του Οινοποιείου που βρίσκεται στην Φίλια του Δήμου Σοφάδων, οι κ.κ. Μιχ. Νικολάου και Χριστόφορος Χριστοφόρου που μαζί με τον κ. Βάϊο Ξανά είναι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Αμπελουργική Οινοποιητική Φίλιας Α.Ε.
Η όλη προσπάθειά τους ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 90’ όταν το μεράκι τους για το καλό κρασί οδήγησε, ερασιτεχνικά αρχικά , στην αναβίωση και καλλιέργεια μιας μικρής έκτασης αμπελιού στη Φίλια για προσωπική κατανάλωση καλού κρασιού. Στο πέρασμα των χρόνων το αμπέλι μεγάλωσε και το αρχικό μεράκι έγινε όραμα για την διάδοση των προϊόντων του θεσσαλικού αυτού αμπελώνα. Γι’αυτό και η φιλοσοφία του οινοποιείου ‘’ Φίλια γή ‘’ εστιάζει περισσότερο στην παραγωγή και προβολή κυρίως των θεσσαλικών και ελληνικών ποικιλιών, οι οποίες μπορούν να δώσουν αρωματικά και ποιοτικά κρασιά, αλλά και ξένες ποικιλίες, οι οποίες δοκιμάστηκαν στο χρόνο , προσαρμόστηκαν στην περιοχή και μπορούν να δίνουν κρασιά άριστης ποιότητας: Λημνιώνα, Μοσχάτο μαύρο, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Syrah, Merlot, Chardonnay, Cabernet sauvignon, Sauvignon blanc, οινοποιούνται με μεράκι και διατίθενται με την ετικέτα “Φίλια γη” στην τοπική αγορά, αλλά και σε επιλεγμένες κάβες σε όλη τη χώρα
Το Οινοποιείο “ Φίλια Γη” στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και ενεργειακά αυτόνομο κτήριο και διαθέτει:
- Κελάρια, στα οποία ωριμάζουν και παλαιώνονται μέσα σε ξύλινα βαρέλια τα κρασιά του Οινοποιείου
- Χώρο γευσιγνωσίας, στον οποίο ο κάθε λάτρης του κρασιού μπορεί να δοκιμάζει τα προϊόντα
- Χώρο υποδοχής, ο οποίος προορίζεται από τους υπεύθυνους της επιχείρησης να γίνει χώρος ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και χώρος φιλοξενίας όσων επιθυμούν να ξεναγηθούν στους αμπελώνες και να ξεκουραστούν και να απολαύσουν με την παρέα τους καλό κρασί.
Ο κ. Αλεξάκος συνεχάρη τους υπεύθυνους της επιχείρησης για το εγχείρημά τους να αναβιώσουν έναν εγκατελειμένο αμπελλώνα και να παράγουν ποιοτικά κρασιά υπογραμμίζοντας οτι η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην μεγαλύτερη διείσδυση των τοπικών προϊόντων στα μεγάλα και μικρότερα σημεία πώλησης και την καλλιέργεια τοπικής καταναλωτικής συνείδησης αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες.