Τοπική Κοινότητα Μυρίνης

image_print

dk-mirini-02

Η Μυρίνη (υψόμ. 98μ) απέχει από την Καρδίτσα 11 χλμ. Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Κάμπου. Βυζαντινός οικισμός, περιλαμβάνεται στην τουρκική απογραφή του 1454-55. Στην περιοχή της Μυρίνης οι ανασκαφικές έρευνες έχουν φέρει στο φως οικοδομικά λείψανα, τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων, νομισματικούς θησαυρούς και άλλα ευρήματα, τα οποία πιστοποιούν την ύπαρξη ενός αξιόλογου αρχαίου οικισμού, χρονολογούμενου από τα αρχαϊκά έως τα ρωμαϊκά χρόνια.  


 Αρχαιότητες

dk-mirini-01

Στην περιοχή της Μυρίνης από ανασκαφικές έρευνες διαπιστώθηκε η ύπαρξη αρχαίου οικισμού που χρονολογείται από τα αρχαϊκά ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Ο σημαντικός αυτός οικισμός καταλάμβανε κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο το χώρο μεταξύ της Μητρόπολης και του Κιερίου. Από την εύρεση μέσα σε μεγάλο πίθο ενσφράγιστης κεραμίδας ενισχύεται η ταύτισή του με το αρχαίο Μεθύλιο.

 

Κατά τις ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή αποκαλύφθηκαν αποσπασματικά οικοδομικά λείψανα ελληνιστικών χρόνων και, συγκεκριμένα, τμήμα τοίχου κατασκευασμένο από μικρού και μεσαίου μεγέθους λαξευμένους λίθους, καθώς και τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου από όρθια τοποθετημένα κεραμίδια, πρακτική που συναντάται στην περιοχή. Εντυπωσιακό είναι επίσης ένα τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου, ελληνιστικής εποχής, κατασκευασμένο από βότσαλα και κεραμίδια μπηγμένα στο χώμα, με τετράφυλλο ρόδακα εγγεγραμμένο σε κύκλο που περιβάλλεται από ορθογώνιο πλαίσιο.

 

Από τις τέσσερις δε γωνίες του πλαισίου ξεκινούν μεμονωμένα φύλλα. Το δάπεδο περιβάλλεται από ασβεστολιθικές πλάκες – βάσεις πεσσών και πιθανότατα αποτελεί τμήμα dk-mirini-03
υπαίθριας αυλής. Στην ίδια περιοχή ερευνήθηκε τμήμα αρχαίου δρόμου, πλάτους 4,35 μ., κατασκευασμένο από χώμα, χοντρά χαλίκια και μικρά όστρακα αγγείων. Στις σωστικές ανασκαφικές έρευνες στα οικόπεδα της Μυρίνης έχουν επιπλέον αποκαλυφθεί αρκετά οικοδομικά λείψανα, ένα πηγάδι κατασκευασμένο με πήλινους αγωγούς διαμέτρου 0,70 μ. (όπως στο Ερμήτσι), τμήματα αγωγών, εργαστηριακοί χώροι, πήλινες δεξαμενές, αγγεία και άλλα αντικείμενα της κλασικής και ελληνιστικής εποχής.

 

dk-mirini-04Η αρχαία πόλη στη Μυρίνη φαίνεται πως αποτελούσε έναν αξιόλογο οικισμό, μια ανε-ξάρτητη πόλη – κράτος ανάμεσα στο Κιέριο και τη Μητρόπολη. Για αυτήν άλλωστε οι δύο τελευταίες πόλεις είχαν φθάσει σε δικαστική διαμάχη μπροστά στο Συνέδριο του Κοινού των Θεσσαλών, το οποίο και δικαίωσε τελικά τους Κιεριείς. Στο παρελθόν, στον αρ-χαιολογικό χώρο της Μυρίνης είχαν αποκαλυφθεί νομισματικοί θησαυροί, φυλαγμένοι σε αγγεία στο έδαφος. Ανάμεσα στα νομίσματα περιλαμβάνονταν και αρκετά του Αλεξάνδρου Γ.

dk-mirini-05


Σπίτι Ιωάννη Ρωτσιάμη  

dk-mirini-06Η οικία Ιωάννη Ρωτσιάμη βρίσκεται στη Τοπική Κοινότητα Μυρίνης της Δημοτικής Ενότητας Κάμπου, στο πεδινό τμήμα του νομού Καρδίτσας. Είναι κτισμένη στο βορειοανατολικό άκρο του οικισμού και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σπιτιού της περιόδου του μεσοπολέμου στο πεδινό τμήμα της Θεσσαλίας. Κτίστηκε τη δεκαετία του '30 σύμφωνα με πληροφορίες των ιδιοκτητών του, με την παραδοσιακή τεχνική εκείνης της περιόδου, δηλαδή με άψητα πλινθιά ενισχυμένα με ξυλοδεσιές ανά τακτά διαστήματα και ξύλινη κεραμοσκεπή. Έχει κάτοψη σχήματος Γ που αναπτύσσεται σε δύο στάθμες, το ισόγειο και τον όροφο. Κάθε στάθμη περιλαμβάνει τρεις κύριους χώρους και τους απαραίτητους κοινόχρηστους.  dk-mirini-07
 
 Στη βορινή πλευρά του σπιτιού και σε επαφή με αυτό υπάρχουν τα βοηθητικά παράσπιτα που αναπτύσσονται κατά τον οριζόντιο άξονα, τις γνωστές στην περιοχή «σαρτάρες», στις οποίες είναι χωροθετημένοι οι βοηθητικοί χώροι του σπιτιού, όπως το μαγειρείο, ο στάβλος, ο αχυρώνας κ.α.. Οι όψεις του είναι απλές, επιχρισμένες με πεταχτό επίχρισμα, εκτός των διακοσμητικών στοιχείων που είναι γύρω από τα ανοίγματα, τις γωνίες του κ.α., τα οποία είναι κατασκευασμένα από τριφτό επίχρισμα.  

Όλες οι πόρτες του είναι ξύλινες ταμπλαδωτές, το πάτωμα του ορόφου ξύλινο και τα παράθυρα με οριζόντια καϊτια που διαιρούν τα υαλοστάσια σε ορθογώνια πλαίσια. Όλα τα παράθυρα του ισογείου προστατεύονται από σφυρήλατες περαστές σιδεριές.

Το 1988 το σπίτι αυτό χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ. Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2418/38708/5-10-88 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 761/β/19-10- 88 και το 1992 εγκρίθηκε μελέτη επισκευής του από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί ώστε να εξυπηρετεί τις σύγχρονες απαιτήσεις των ενοίκων του.


Πολιτιστικές εκδηλώσεις
• «Μυρίνια»
: τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου στη Μυρίνη


 Πηγές:
1. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2007
2. Όψεις της Ιστορίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Καρδίτσας, Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Καρδίτσας
3. Τουριστικός Οδηγός νομού Καρδίτσας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2010