Η Καρδιτσομαγούλα (υψόμ. 100μ) είναι το πλησιέστερο τοπικό διαμέρισμα στην Καρδίτσα, με την οποία και έχει σχεδόν ενωθεί. Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Καρδίτσας. Η Καρδιτσομαγούλα περιλαμβάνεται στην τουρκική απογραφή του 1454-55 ως Μαγούλα Μουσταφά και αργότερα συναντάται ως Μαγούλα Καρδιτσίου. Μετά τη φυγή των Τούρκων περιήλθε στην κατοχή του Ηπειρώτη μεγαλέμπορου, χρηματιστή, μεγαλοϊδιοκτήτη και εθνικού ευεργέτη Κων. Ζάππα. Έπειτα από το θάνατό του, το ελληνικό δημόσιο διένειμε το κτήμα στους κατοίκους. Το γεφύρι της Καρδιτσομαγούλας στον Πάμισο ποταμό συνέδεε την Καρδίτσα με τους οικισμούς του παλαιού Δήμου Σελλάνων. Ήταν δίτοξο, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το δασάκι του Προφήτη Ηλία στη θέση «Αμπέλια», πολύ κοντά στην Καρδίτσα, ένας εξαιρετικός πνεύμονας πρασίνου, με πανύψηλες βελανιδιές και φτελιάδες.
Γεφύρι Καρδιτσομαγούλας
Το γεφύρι βρίσκεται στη θέση "Προκοβάς", στην κτηματική περιφέρεια της Καρδιτσσμαγούλας.
Γεφυρώνει την κοίτη του Πάμισου ποταμού (Μπλιούρης) και παλαιότερα επικοινωνούσαν μέσω αυτού όλα τα χωριά του τέως Δήμου Σελλάνων με τη γειτονική Καρδίτσα.
Πρόκειται για δίτοξο γεφύρι, κατασκευασμένο από λαξευτούς ασβεστόλιθους και με χαμηλωμένα τα τόξα του, που είναι χαρακτηριστικό στοιχείο των γεφυριών του τέλους του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Τα τόξα του έχουν άνοιγμα 12,00 μ. και ύψος 2,10 μ. το κάθενα. Πατούν σε τρία καλοθεμελιωμένα επιμήκη βάθρα με στρογγυλεμένους τους προβόλους τους, ακτίνας 1,00 μ. περίπου και είναι κατασκευασμένα από καλοδουλεμένους γωνιόλιθους κατά το ισοδύναμο σύστημα δομής, που φέρουν κυφώσεις και περιταίνια. Χαρακτηριστικό στοιχείο του γεφυριού είναι το μεταβλητό πάχος των τόξων του, τα οποία είναι 1,10 μ. στις γενέσεις τους και μειώνονται στα 0,80 μ. στα κλειδιά τους. Τα στοιχεία πληρώσεως του γεφυριού (τύμπανα) είναι κατασκευασμένα από την ίδια ασβεστολιθική πέτρα, μικρότερων όμως διαστάσεων και κατά το πολυγωνικό σύστημα δομής, δημιουργώντας έτσι μία κατασκευαστική ποικιλία και προσφέροντας ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα. Το πλάτος του γεφυριού είναι 4,00 μ. συμπεριλαμβανομένων και των στηθαίων του, ενώ το καθαρό πλάτος του καταστρώματος φτάνει τα 2,80 μ.
Το 1193, με την Υ.Α ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/5206/4163/26-1-93 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 96/β/25-2-93, χαρακτηρίστηκε το γεφύρι Καρδιτσομαγούλας ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, προκειμένου στη συνέχεια να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να αναδειχτεί ως ένα από τα αρτιότερα, κατασκευαστικά και αισθητικά, τεχνητά έργα της οδομηχανικής στην περιοχή του νομού Καρδίτσας.
Πηγές:
1. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2007
2. Όψεις της Ιστορίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Καρδίτσας, Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Καρδίτσας
3. Τουριστικός Οδηγός νομού Καρδίτσας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2010