7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

09/03/2015
image_print

Σήμερα  Σάββατο στις 7 μ.μ. στο THESSALIKON GRAND η 3η ημέρα
ΓΟΗΤΕΥΕΙ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΝΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία άρχισε η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 το βράδυ παρουσία του  Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του Φεστιβάλ. Στην εκδήλωση παρέστησαν η βουλευτής του Σύριζα Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σωροπούλου, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωποι φορέων, το τιμώμενο πρόσωπο ο ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου και πλήθος κόσμου που χειροκρότησαν θερμά τους μαθητές και τους διευθυντές των Χορωδιών.

Το Φεστιβάλ άνοιξε ο Αλέξης Κωστάλας ο οποίος κάλεσε στο βήμα τον καλλιτεχνικό διευθυντή της 7ης Διεθνής Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Νίκο Ευθυμιάδη, ο οποίος τόνισε τους στόχους της μεγάλης αυτής  διοργάνωσης, το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής που έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό, εμπλέκοντας χιλιάδες παιδιά από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που φτάνει στην έβδομη (7η) του διοργάνωση  τιμάται  το μουσικό έργο και η προσφορά του Θόδωρα Αντωνίου διάσημου Έλληνα Μαέστρου, Συνθέτη, Πανεπιστημιακού Δασκάλου στο Boston University, Προέδρου  της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, του οποίου θα ερμηνευτούν πολλά έργα, μετά από εργαστηριακή-κοινή δουλειά των χορωδιών στο τέλος της κάθε βραδιάς.

 Από φέτος καθιερώνονται τα τρία (3) βραβεία “ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ”, που θα δοθούν στους τρεις (3) καλύτερους Διευθυντές Χορωδίας, που θα συμμετάσχουν με τις χορωδίες τους στην 7η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών.

Νέοι και νέες, μαθητές και μαθήτριες, ενενήντα (90) μουσικών συνόλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό άρχισαν να έρχονται στην πόλη της Καρδίτσας συμμετέχοντας  σε έναν γιγάντιο μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό και τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Η φετινή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Cipriano de Rore (1515-1565) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή του, Antoine Brumel (1460-1515) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του, Alexander Glazunov (1865-1936) για τα 150 χρόνια από την γέννηση του και Jean Sibelius (1865-1957) για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, των οποίων τα έργα τους καλούνται οι χορωδίες να ερμηνεύσουν.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και ο Δήμος Καρδίτσας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που αγγίζει την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό της περιοχής και της Ελλάδος.

Πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας.

Είναι ένας Μουσικός Θεσμός που αφορά όλες τις Σχολικές Χορωδίες (παιδικές-νεανικές) και βοηθά στην ανάπτυξη της μουσικής και Χορωδιακής εκπαίδευσης του τόπου μας. Είναι μια Μουσική Πανδαισία από Σχολικές Χορωδίες της Ελλάδος, καθώς και την συμμετοχή εκλεκτών ξένων χορωδιών και μουσικών συνόλων.

Συνεχίζεται η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών σήμερα Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 με εξαιρετικές Χορωδίες .

Το σημερινό πρόγραμμα Σάββατο 7 Μαρτίου περιλαμβάνει τις παρακάτω Χορωδίες:

  1. Η Χορωδία του 1ου Γυμνασίου Μουδανιών υπό τη διεύθυνση  του Νίκου Τσαμαϊδη.
  2. Η Χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας ΄VIVA VOCE’ υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Κωνσταντόπουλου.
  3. Η Χορωδία του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση της Λίας Χατζηνικολάκη.
  4. Η Χορωδία Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια ‘ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ’ Αφιδνών Αττικής υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Καρδιολάκα.
  5. Η Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιόκαστρου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της  Άλκηστης Τόγια.
  6. Η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Βούλας υπό τη διεύθυνση  της Περσεφόνης Σιαφλά.
  7. Η Χορωδία του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Ρέντιτ.
  8. Η Χορωδία του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (Ecole de la Mission Laique) υπό τη διεύθυνση του Gil Gourdier-Leroy.
  9. Η Χορωδία της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά <<JEANNE D’ARC>>υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μουσούρα.

Το Κοινό Έργοτης βραδιάς που θα ερμηνεύσουν όλες οι Χορωδίες μαζί είναι το <<ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΟ ΡΑΓΓΟΥΔΙ>> του Θεόδωρου Αντωνίου. Θα το διευθύνει η Μιράντα ΚΑΛΔΗ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Συνεταιρισμός  ΔΙΟΝΥΣΟΣ Α.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ,e-school ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, Ι.ΚΤΕΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ , GOODY΄S ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, HONDOS CENTER ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ –ΝΑΚΑΣ , mamma’s ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ,  ACS Courier, ΦΙΛΟΝΕΙΚΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.