21/02/2013
image_print

Τοποθέτηση του Νίκου Ευθυμιάδη, καλλιτεχνικού Δ/ντή της 5ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών Επιτροπών

Αρχικά να ευχαριστήσω εσάς, τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας για την σημερινή συνέντευξη τύπου και για την κάλυψη της διοργάνωσης που είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, η οποία διοργανώνεται στην Καρδίτσα από το 2008 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, αποτελεί πολύ σπουδαίο Εκπαιδευτικό και Καλλιτεχνικό γεγονός.

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας ένας μεγάλος θεσμός ξεκίνησε και έχει καθιερωθεί πια στην Καρδίτσα, αφού είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα του είδους.

Μετά από 5 χρόνια ο θεσμός και με την μεγάλη συμβολή της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας δυναμώνει και καθιερώνεται λόγω και της μεγάλης συμμετοχής Σχολικών Χορωδιών, αλλά και της ανταπόκρισης του Κοινού.

Βασική επιδίωξη είναι μέσω της εκδήλωσης η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία Ελληνική μουσική, το εκκλησιαστικό μονοφωνικό μέλος, την πολυφωνική μουσική του 15ου – 16ου αιώνα αλλά και την σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Εκατοντάδες μαθητές δουλεύουν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν ένα σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα. Η άριστη συνεργασία διευθυντή, Συλλόγου Διδασκόντων και εξειδικευμένου και δυναμικού Καθηγητή Μουσικής δείχνει ότι μπορεί να γίνουν θαύματα στο σχολείο.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς. Παράλληλα αναδεικνύεται το τεράστιο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο των εμπνευσμένων Καθηγητών Μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω του Χορωδιακού Εργαλείου.

Πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας.

Για πέμπτη φορά πραγματοποιείται ένας Χορωδιακός Θεσμός που αφορά σε όλες τις σχολικές Χορωδίες (παιδικές-νεανικές) και βοηθά στην ανάπτυξη της μουσικής και Χορωδιακής εκπαίδευσης του τόπου μας.

Είναι μάλιστα γνωστό ότι ο κορυφαίος Ελβετός παιδαγωγός Πεσταλότζι θεωρεί την χορωδία ως το αναντικατάστατο μέσο για την ηθική διαπαιδαγώγηση των νέων διαμέσου της σχολικής εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται πως οι Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών είναι κάτι πρωτότυπο, μοναδικό, πολύ όμορφο, με Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική Χροιά, με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Χώρας.

Φέτος η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους John Dowland (1563-1626, Giuseppe Verdi (1813-1901), Carlo Gesualdo da Venosa (1566-1613) ενώ πέρυσι ήταν στους Claude Debussy (1862-1918) [για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του], Λορέντζο Μαβίλη (1860-1912) [για τα 100 χρόνια από το θάνατό του] και Hans Leo Hassler (1564-1612) [για τα 400 χρόνια από το θάνατό του], κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες διαχρονικής ακτινοβολίας με στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές το έργο τους.

Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αποτελεί μια σημαντική τομή για την Eκπαίδευση κα τον Πολιτισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.

Σταθερή φιλοδοξία της Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών είναι με τη συγκεκριμένη χαρακτηριστική του φυσιογνωμία που εκφράζεται με τον κανονισμό του, να συμβάλει στην προώθηση και καταξίωση της Σχολικής Χορωδιακής Τέχνης στην πατρίδα μας, στην εξύψωση της στάθμης των Σχολικών Χορωδιών, στην δημιουργία κινήτρων και στόχων για τις σχολικές χορωδίες και των καθηγητών μουσικής, στην τουριστική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας και στην προβολή της σύγχρονης ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ως ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟ-ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.

Θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Τσιάκο, το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Κώστα Παπαλό, τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Καρδίτσας και ιδιαίτερα τον κ. Αλέξη Κωστάλα που για μία ακόμα χρονιά θα είναι ο παρουσιαστής της 5ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών.

prosklisi-5h-xorwdia-newn