20 χρόνια Δημοτικό Χορευτικό «Μαίρη Ιωαννίδου»

07/03/2016
image_print

Αφιερωμένη στην δωρήτρια η φετινή συνεστίαση του χορευτικού που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία

20 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Χορευτικό «Μαίρη Ιωαννίδου» του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΔΟΠΑΚ) του Δήμου Καρδίτσας και το γεγονός γιορτάστηκε δεόντως στην καθιερωμένη ετήσια συνεστίασή του για την κοπή της βασιλόπιτας.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην αείμνηστη δωρήτρια Μαίρη Ιωαννίδου, για την ζωή, το έργο και την προσφορά της οποίας στον Δήμο μίλησε η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Καρδίτσας η κ. Λένα Λάππα.

Όπως ανέφερε η κ. Λάππα το παιδικό συγκρότημα της Μαίρης Ιωαννίδου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις 24 Μαϊου το 1974 στα Καραϊσκάκεια.

Το 1994 η αείμνηστη Μαίρη Ιωαννίδου, άνθρωπος της προσφοράς αποφάσισε να δωρίσει στην πόλη της Καρδίτσας το συγκρότημα που με πολύ κόπο και μεράκι η ίδια είχε δημιουργήσει, θέλοντας να συμβάλλει στην διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας, κομμάτι της οποίας αποτελεί ο παραδοσιακός χορός. «Μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, η μεγάλη αγάπη που υπήρχε ανάμεσα στην ίδια και στα παιδιά, το ψυχικό δέσιμο, ο σεβασμός, η υπομονή, ο τρόπος που τους μιλούσε και δίδασκε τους χορούς, η έντονη και δυναμική προσωπικότητά της, το πάθος γι’ αυτό που έκανε.» τόνισε μεταξύ άλλων για τη δωρήτρια η κ. Λάππα για να καταλήξει λέγοντας:

«Όλοι εμείς στο Δήμο Καρδίτσας που εργαζόμαστε στο λαογραφικό συγκρότημα καταβάλλουμε φιλότιμες προσπάθειες ώστε να εκπληρωθεί το όνειρό της. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίζουν, να μαθαίνουν και να αγαπάνε τους παραδοσιακούς χορούς, γιατί η μάθηση των παραδοσιακών χορών, δεν είναι πολυτέλεια και χαμένος κόπος, αντίθετα είναι κέρδος γιατί θα τους πλουτίσει ψυχικά»

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος ο οποίος έκοψε την βασιλόπιτα μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΚ κ.Μιχ. Τάντο και τα άλλα μέλη της Διοίκησης του Οργανισμού, ευχόμενος σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά και εξαίροντας την προσφορά της δωρήτριας τίμησε την νύφη της κ. Λίτσα Ιωαννίδου, η οποία με τη σειρά της ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή και το ΔΟΠΑΚ, καθώς και την υπεύθυνη του χορευτικού κ. Λ. Λάππα το χοροδιδάσκαλο κ. Παν. Χατζιάρα και όλους τους χορευτές που συνεχίζουν το έργο της πεθεράς της.

Ακολούθησε η εμφάνιση των 14 από τα συνολικά 20 τμήματα του χορευτικού που αριθμεί σήμερα 400 χορευτές και συμμετέχει σε εγχώρια και σε διεθνή φεστιβάλ αντιπροσωπεύοντας την πόλη μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την εκδήλωση παρουσίασε η Φανή Παπουτσή η οποία είναι χορεύτρια στο τμήμα των ενηλίκων.