1

Υπογειοποίηση κάδων στο κέντρο της Καρδίτσας

Στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου θα τοποθετηθούν οι 2 πρώτοι από τους 12 συνολικά κάδους, χωρητικότητας 3000 λίτρων ο καθένας, που προβλέπεται να εγκατασταθούν σε 6 σημεία της πόλης  

Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται από την Πέμπτη 16/1/2014 το έργο "Υπογειοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Καρδίτσας" που χρηματοδοτείται από πόρους του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΚΑ του προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» με προϋπολογισμό 238.620 €.

Συνεργείο του αναδόχου του υποέργου "Προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων κάδων",  ξεκίνησε τις εργασίες εκσκαφής στο πεζοδρόμιο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, δίπλα στην περίφραξη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, προκειμένου να τοποθετηθούν οι 2 πρώτοι από τους συνολικά 12 υπόγειους κάδους που θα τοποθετηθούν σε 6 σημεία της πόλης.

Το χώρο των εργασιών επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Έργων και Πολεοδομίας κ. Φιλ. Κωτούλα και υπηρεσιακούς παράγοντες.  

Σημειώνεται οτι η εγκεκριμένη από το Πράσινο Ταμείο πράξη προέβλεπε την προμήθεια 12 κάδων απορριμμάτων, χωρητικότητας 3.000 λίτρων (τριπλάσια σε σχέση με τους υπάρχοντες) και την εγκατάστασή τους σε 6 σημεία της πόλης, προϋπολογισμού 169.740 € και δύο γερανούς ανύψωσης υπόγειων κάδων τοποθετημένους σε δύο απορριμματοφόρα οχήματα προϋπολογισμού 68.880 € .

Οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί, οι ανάδοχοι αναδείχθηκαν και το σύστημα αναμένεται να τεθεί σύντομα σε πλήρη εφαρμογή.

Που θα τοποθετηθούν οι κάδοι

Τα σημεία, όπου θα τοποθετηθούν οι κάδοι είναι:

 1. Υψηλάντου και Κουμουνδούρου (είσοδος κεντρικής πλατείας) 2 κάδοι
 2. Υψηλάντου και Χατζημήτρου (είσοδος κεντρικού πεζοδρόμου) 2 κάδοι
 3. Υψηλάντου και Σμύρνης (είσοδος κεντρικού πεζοδρόμου) 2 κάδοι
 4. Αγίου Κωνσταντίνου  (Άγιος Κωνσταντίνος) 2 κάδοι
 5. Ιεζεκιήλ και Χαρίτου ( απέναντι από την είσοδο της κεντρικής πλατείας) 2 κάδοι
 6. Ιεζεκιήλ (έναντι Μητροπολιτικού Μεγάρου) 2 κάδοι

Σημειώνεται οτι σε κάθε θέση ο ένας κάδος είναι για απορρίμματα και ο άλλος για ανακυκλώσιμα υλικά.

Πλεονεκτήματα και οφέλη του συστήματος

Με το σύστημα αυτό επιτυγχάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Αναβαθμίζεται η αισθητική εικόνα του χώρου χάρις στην υπόγεια εγκατάσταση των κάδων. Το μόνο εμφανές μέρος του συστήματος είναι η πλατφόρμα κυκλοφορίας μαζί με ένα καλαίσθητο και συμπαγών διαστάσεων πύργο τροφοδοσίας.
 • Αυξάνεται η αποθηκευτική ικανότητα.
 • Αποτρέπεται ριζικά η έκθεση των απορριμμάτων στην κοινή θέα και ελέγχεται με βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα δυσοσμιών χάρις στην στεγανότητα του συστήματος.
 • Συμβατότητα με υφιστάμενα απορριμματοφόρα
 • Οι απαιτήσεις συντήρησης είναι σχεδόν μηδαμινές
 • Μηδαμινό ποσοστό πιθανότητας βλαβών
 • Μεγάλη αντοχή σε καταπονήσεις και προσκρούσεις
 • Δεν απαιτούνται αναλώσιμα υλικά ή ανταλλακτικά
 • Υψηλή αισθητική, χαμηλή στάθμη θορύβου, αποτελεσματική αντιμετώπιση οσμών.

Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλού

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός δήλωσε σχετικά :

Το έργο της υπογειοποίησης των κάδων που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αναμένεται να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών στα κεντρικότερα και με εντονότερη εμπορική δραστηριότητα σημεία της πόλης της Καρδίτσας, το οποίο αναβαθμίζεται αισθητικά και λειτουργικά.

H εγκατάσταση του Υπογειοποιημένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων είναι το δεύτερο έργο που εντάσσει ο Δήμος Καρδίτσας στο Πράσινο Ταμείο, αξιοποιώντας πόρους του προγράμματος για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλοντος, ουσιαστικά της ποιότητας ζωής των πολιτών.