Βόλτα στη γειτονιά, σε μεγάλα μουσεία του κόσμου και τα ίχνη τους πάνω στο χαρτί

Με άλλες τρεις όμορφες δραστηριότητες, συνεχίστηκε και την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, ο 2ος κύκλος των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας,.

21 μεγάλα μουσεία και πινακοθήκες, επισκέφθηκαν τα παιδιά της Παιδικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού». Είναι μια συλλογή βιβλίων, που αποτελείτε από 21 τόμους και περιλαμβάνει έργα κορυφαίας σύλληψης και εκτέλεσης, γλυπτά απαράμιλλης τέχνης, πίνακες μοναδικούς, από 21 διάσημα κτίρια πολιτισμού στον κόσμο!!!

Ο καταλληλότερος χώρος για την κατανόηση της ιστορίας και της τέχνης είναι μια βιβλιοθήκη, όταν είναι δύσκολο να δούμε από κοντά το μαγικό κόσμο και το περιεχόμενο αυτών των κτιρίων. Μπροστά στα μάτια των παιδιών ζωντάνεψαν έργα όπως, «Τα παιδιά που τρώνε φρούτα», από την πινακοθήκη του Μονάχου, «Το αγόρι με το σκύλο» από το μουσείο Ερμιτάζ και χάθηκαν στις μεγάλες αίθουσες, απολαμβάνοντας με όλες τους τις αισθήσεις, την ομορφιά των έργων!!!

Μια διαφορετική βόλτα στην γειτονιά της Παιδικής Βιβλιοθήκης συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», έκαναν σήμερα τα παιδιά. Κατέγραψαν ίχνη ανθρώπων και τις συμπεριφορές τους. Παρατήρησαν διάφορα αντικείμενα και κατέγραψαν το χρώμα τους, το σχήμα τους, το υλικό που είναι φτιαγμένα, βλέποντας έτσι με μια διαφορετική οπτική ματιά τη γειτονιά τους!!!

Η συγκεκριμένη δράση σχεδιάστηκε από την κοινωνιολόγο Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου και υλοποιήθηκε σε καλοκαιρινή εκστρατεία που οργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», διαβάσαμε στα παιδιά το βιβλίο του Peter Sís «Ο πιλότος και ο μικρός πρίγκιπας» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, μια ιστορία για τη ζωή του πιλότου και συγγραφέα του μικρού πρίγκηπα Antoine de Saint – Exupéry και φτιάξαμε όμορφα αεροπλανάκια με την τέχνη του origami ,στα οποία τα παιδιά έδωσαν το δικό τους χρώμα.

Στη συνέχεια διαβάσαμε το βιβλίο της Ελένης Γεωργοστάθη «το Χάρτινο Καραβάκι της μαμάς», από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Φτιάξαμε χάρτινα καραβάκια, αλλά και χάρτινες ινδιάνικες πιρόγες, τις οποίες βάλαμε να πλεύσουν τόσο στη «γαλάζια», όσο και στη «μαύρη θάλασσα»!!! Τα δε αεροπλανάκια μας, έκαναν απίστευτες φιγούρες στο γαλάζιο ουρανό της βιβλιοθήκης και πήγαν, πολλά «πόδια» μακριά!!!

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου, οι δράσεις συνεχίζονται στις παρακάτω παιδικές βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» – Ίχνη πάνω στο χαρτί. Διαβάζουμε την ιστορία του Antoine de Saint – Exupéry (του διάσημου συγγραφέα του μικρού πρίγκιπα) μέσα από το βιβλίο του Peter Sís «Ο πιλότος και ο μικρός πρίγκιπας» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και «το Χάρτινο Καραβάκι της μαμάς» της Ελένης Γεωργοστάθη από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Mαζί με τα παιδιά, με την τέχνη του Origami, φτιάχνουμε τα δικά μας χάρτινα καραβάκια και αεροπλάνάκια και δοκιμάζουμε τις αντοχές τους στο νερό και τον αέρα!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» – Βόλτα στην πόλη, βόλτα στη γειτονιά. Κάνουμε μια μικρή βόλτα γύρω από τη βιβλιοθήκη, ψάχνοντας για ίχνη ζώων, πουλιών, ανθρώπων και αφουγκραζόμαστε το σφυγμό της γειτονιάς μας, με όλες μας τις αισθήσεις, μέσα από τους ήχους, τις μυρωδιές, τα χρώματά της!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» – Τα ζάρια λένε ιστορίες με αρχή και τέλος. Δίνουμε στα παιδιά την αρχή και το τέλος μιας ιστορίας και μετά με τη βοήθεια των εικονοζαριών του Rory, φτιάχνουμε τη δική μας ταξιδιωτική και περιπετειώδη ιστορία!!!

Οι δράσεις θα έχουν διάρκεια περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά και θα γίνουν όλες σε εξωτερικό από τη βιβλιοθήκη χώρο. Όλοι όμως μικροί και μεγάλοι, θα πρέπει να έχουν μαζί τους μάσκες προστασίας, ώστε όταν θα μπουν στη βιβλιοθήκη για δανεισμό ή επιστροφή βιβλίων, να τις φοράνε απαραίτητα.

Οι βιβλιοθήκες θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί και μέχρι τις 2 το μεσημέρι για δανεισμούς και επιστροφές βιβλίων μικρών και μεγάλων.

Μέσα στο χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών θα μπορούν να μπαίνουν ανά δύο ενήλικες ή παιδιά, φορώντας πάντα μάσκα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, όπου θα μπορούν να μπουν όλοι μαζί και να κρατούν μεταξύ τους τις απαραίτητες αποστάσεις.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:45 περίπου και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!