«Βίνσεντ Βαν Γκογκ και Κάζιμιρ Μαλέβιτς, στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.!»

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, ο 2ος κύκλος των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που φέτος στο μεγαλύτερο μέρος τους σχεδιάστηκαν από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και κάποιες από αυτές εντάσσονται στις δράσεις της 8ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Την ιστορία της ζωής του μεγαλύτερου και σημαντικότερου ευρωπαίου ζωγράφου του 19ου αιώνα, του Vincent Van Gogh του καλλιτέχνη που αγαπήθηκε τόσο πολύ, παρακολουθήσαμε στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου».

Μέσα από ένα λεύκωμα με σχέδια και έργα γνωρίσαμε τον νεαρό βασανισμένο καλλιτέχνη, που υπήρξε από την αρχή αποτυχημένος, που πολεμούσε τους δικούς του δαίμονες και τα περισσότερα έργα του τα έφτιαξε μέσα στο ψυχιατρείο. Στη σύντομη και ταραχώδη ζωή του μας άφησε τα εκφραστικότερα ζωγραφικά έργα της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Οι πατατοφάγοι είναι ένα έργο του ζωγραφικό, που ζωντανέψαμε γιατί μας εντυπωσίασε το οποίο δείχνει μια σκηνή μετά το τέλος μιας μέρας σκληρής εργασίας, που απολαμβάνουν οι χωρικοί που τόσο πολύ τους αγάπησε. Επίσης ζωγραφίσαμε με το αγαπημένο του κίτρινο χρώμα την καρέκλα ( είναι προσφορά του ΚΑΠΗ Αρτεσιανού), που είχε ο Van Gogh στο δωμάτιο του στην Αρλ. Στο κατώφλι της αιωνιότητας, είναι ένα έργο στο οποίο εκφράζει την ύπαρξη του Θεού και τη θλίψη για τον επερχόμενο θάνατο..

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», το θέμα μας ήταν η ζωή και το έργο του διάσημου Ουκρανού ζωγράφου Κάζιμιρ Μαλέβιτς. Μέσα από το πολύ έξυπνο και απλό βιβλίο του Δημήτρη Χασάπη «Ζωγραφίζω όπως… ο Μαλέβιτς και μαθαίνω για τα τετράπλευρα γεωμετρικά σχήματα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τα παιδιά έμαθαν για το τραπέζιο, το ρόμβο, το πλάγιο παραλληλόγραμμο και με χαρτιά και ξυλομπογιές, προσφορά του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλίας, προσπάθησαν να φτιάξουν πίνακες όπως αυτοί του διάσημου καλλιτέχνη.

Άλλα το κατάφεραν καλύτερα, άλλα όχι τόσο καλά, άλλα όλα έμαθαν και διασκέδασαν μέσα από άλλη μια όμορφη και πρωτότυπη δράση των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Τη Τρίτη 20 Αυγούστου οι δράσεις συνεχίζονται σε 3 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και συγκεκριμένα:

Στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Νικολάου» και «Παυσιλύπου» – Ηλιοτρόπια, καπέλα και έναστροι ουρανοί – Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Μέσα από διάφορα βιβλία γνωρίζουμε τη ζωή και το έργο του διάσημου ζωγράφου και προσπαθούμε να φτιάξουμε τα δικά μας ηλιοτρόπια, τους δικούς μας έναστρους ουρανούς και πολλά άλλα.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!