Τοποθέτηση υπόγειων κάδων στο κέντρο της Καρδίτσας

Σε χρήση από την Παρασκευή 21/2 οι κάδοι επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο  του Μαρτίου θα δοθούν σε χρήση και οι υπόλοιποι, ενώ θα ολοκληρωθεί και η τελική διαμόρφωση των χώρων 

Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσεται το έργο της υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης, σε κεντρικά σημεία της πόλης της Καρδίτσας, το οποίο υλοποιεί ο Δήμος με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του Πράσινου Ταμείου/ΥΠΕΚΑ.

Μέχρι και την Πέμπτη 20/2 είχε ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των συνολικά 6 κάδων επί της οδού Αγ. Κων/νου (2) και Ιεζεκιήλ (2) στη διασταύρωση με την οδό Χαρίτου και (2) έναντι Μητροπολιτικού Μεγάρου, ενώ την Παρασκευή 21/2 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση των υπολοίπων 6 επί της οδού Υψηλάντου (από 2 στις διασταυρώσεις με τις οδούς Κουμουνδούρου, Χατζημήτρου και Σμύρνης αντίστοιχα)

Οι υπόγειοι κάδοι θα τεθούν σε λειτουργία από το πρώτο 15νθήμερο του Μάρτη, -οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαμόρφωση των  χώρων- με εξαίρεση τους κάδους επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου που δίδονται σε χρήση από την Παρασκευή 21/2.

Έως τότε για την απόθεση των απορριμμάτων θα χρησιμοποιούνται οι κοινοί τροχήλατοι κάδοι, οι οποίοι θα απομακρυνθούν σταδιακά.

Κατόπιν, για τα κοινά-οικιακά απορρίμματα,  θα χρησιμοποιούνται οι υπόγειοι κάδοι με την “καφέ” σήμανση, ενώ για τα ανακυκλώσιμα υλικά θα χρησιμοποιούνται οι υπόγειοι κάδοι με την “μπλε” σήμανση.

Πρακαλούνται οι δημότες να ρίχνουν τα κοινά απορρίμματα στους κάδους μέσα σε κλειστές σακούλες, ενώ όσος αφορά τα ανακυκλώσιμα υλικά, παρακαλούνται ιδιαίτερα οι επαγγελματίες του κέντρου να “σπάζουν”τα χαρτοκιβώτια, ώστε να αξιοποιείται στο έπακρο και η μεγαλύτερη χωρητικότητα των υπόγειων κάδων ( 3000 λίτρων ο καθένας).

Πλεονεκτήματα και οφέλη του συστήματος

Με το σύστημα αυτό που υιοθέτησε ο Δήμος Καρδίτσας στα πλαίσια της προσπάθειας βελτίωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων, επιτυγχάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Αναβαθμίζεται η αισθητική εικόνα του χώρου χάρις στην υπόγεια εγκατάσταση των κάδων. Το μόνο εμφανές μέρος του συστήματος είναι η πλατφόρμα κυκλοφορίας μαζί με ένα καλαίσθητο και συμπαγών διαστάσεων πύργο τροφοδοσίας.
  • Αυξάνεται η αποθηκευτική ικανότητα.
  • Αποτρέπεται ριζικά η έκθεση των απορριμμάτων στην κοινή θέα και ελέγχεται με βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα δυσοσμιών χάρις στην στεγανότητα του συστήματος.
  • Συμβατότητα με υφιστάμενα απορριμματοφόρα
  • Οι απαιτήσεις συντήρησης είναι σχεδόν μηδαμινές
  • Μηδαμινό ποσοστό πιθανότητας βλαβών
  • Μεγάλη αντοχή σε καταπονήσεις και προσκρούσεις
  • Δεν απαιτούνται αναλώσιμα υλικά ή ανταλλακτικά
  • Υψηλή αισθητική, χαμηλή στάθμη θορύβου, αποτελεσματική αντιμετώπιση οσμών.