1

Το πρόγραμμα “Στέγαση και Επανένταξη” υλοποιεί ο Δήμος Καρδίτσας

Με πόρους του προγράμματος νοικιάστηκαν κατοικίες για 6 συμπολίτες,
ενώ θα επισκευαστούν και 4 ιδιόκτητες κατοικίες

Στην υλοποίηση του προγράμματος “Στέγαση και Επανένταξη” που αφορά την ένταξη 12 ωφελούμενων συμπολιτών μας, οι οποίοι ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης και διαβίωσης προχωρά ο Δήμος Καρδίτσας.Οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν είναι παροχή στέγης, κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εργασιακή και νομική συμβουλευτική, χρηματοοικονομική διαχείριση και διασύνδεση με αρμόδιες υπηρεσίες.

Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος εξετάστηκε σε σύσκεψη του Δημάρχου κ. Φωτ. Αλεξάκου με την Ομάδα Έργου του προγράμματος, στην οποία συμμετέχουν η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Ειδικών Πληθυσμιακών – Κοινωνικών Ομάδων & Αλληλεγγύης κ. Ελ. Αντωνίου, η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου κ. Κατ. Καφαντάρη και η κοινωνική λειτουργός κ. Φ. Γκαραγκούνη

Η πορεία του ανωτέρω προγράμματος μέχρι σήμερα έχει ως εξής:

  •  Έχουν υπογραφεί τασυμβόλαια ενοικίου 4 κατοικιών για 6 ωφελούμενους.
  •  Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της ομάδας έργου είχαν συναντήσεις με τους ωφελούμενους στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για την έναρξη του προγράμματος, δίνοντας γενικότερες κατευθύνσεις και ενημέρωση για τις υποχρεώσεις τους , τις επόμενες παροχές και συναισθηματική-ψυχολογική στήριξη.
  •  Ήδη οι ωφελούμενοι μετακομίζουν στις κατοικίες τους και προσεχώς θα γίνει καταγραφή ελλείψεων (σε έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, κ.λπ) από την Ομάδα Έργου, ώστε να προβεί στην αγορά αυτών.
  •  Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της σίτισης για όλους τους ωφελούμενους .
  •  Έχει γίνει καταγραφή και μελέτη για τις εργασίες βελτίωσης των τεσσάρων ιδιόκτητων κατοικιών για τους υπόλοιπους 6 ωφελούμενους οι οποίες ήταν επισφαλείς και δεν υπήρχε δυνατότητα επισκευών με ιδία μέσα.
  •  Έγινε συνάντηση της ομάδας έργου με την Δ/ντρια του ΟΑΕΔ και ζητήθηκε η συνεργασία με ορισμό ατομικών συνεργασιών των ωφελούμενων με εργασιακό σύμβουλο της Υπηρεσίας της, για τους 5 ωφελούμενους που θα απασχοληθούν είτε σε προγράμματα κατάρτισης είτε σε απασχόληση ενός έτους σε εργοδότες με χρήματα του προγράμματος και με απώτερο στόχο την μόνιμη ενασχόλησή τους και ενημερώθηκε για τα εργασιακά προγράμματα που αναμένεται να εφαρμόσει ο ΟΑΕΔ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Ομάδα έργου συνεχώς ασχολείται και προσπαθεί να εξασφαλίσει εθελοντές και χορηγούς για τις περιπτώσεις, που η αξία των επιδιορθώσεων στις 4 κατοικίες θα υπερβεί το καθορισμένο ποσό, ενώ έχει την ευθύνη της διαρκούς παρακολούθησης της πορείας του προγράμματος και των ωφελούμενών του.

Ο κ. Αλεξάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του προγράμματος, επισημαίνοντας οτι στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, ο Δήμος Καρδίτσας αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για την υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην στήριξη συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, ενώ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη.