«Το παλάτι της μνήμης μας έντυσε με… τ’ αγαπημένα μας ρούχα!!!»

Δύο όμορφες δραστηριότητες, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 10 Ιουλίου, σε τρεις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια της 7ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Πρωτοτυπία σήμερα, καθώς δύο ήταν τα θέματα της ημέρας: ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Το παλάτι της μνήμης και ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τα ρούχα μου.

“Δεδομένα για μένα, το παλάτι της μνήμης” ήταν το θέμα μας στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίου Νικολάου» και «Λάκας Μαντζάρα». Η μνήμη μας δεν έχει σχεδιαστεί για τους καιρούς που ζούμε. Όπως η ικανότητα να βλέπουμε, να μιλάμε, να βαδίζουμε όρθιοι, έτσι και η μνήμη αναπτύχτηκε και διαμορφώθηκε σαν διαδικασία φυσικής επιλογής σε ένα περιβάλλον πρωτόγονο.

Μνημοτεχνικές μεθόδους, παιχνίδια παρατηρητικότητας κι εξάσκησης της φαντασίας είχε το σημερινό πρόγραμμα για να γυμνάσουμε τη μνήμη μας. Με παραδοσιακά παιχνίδια, όπως “τυφλόμυγα”, “αγαλματάκια ακούνητα”, “μέσα στο σεντούκι της γιαγιάς” ολοκληρώθηκε η γυμναστική της μνήμης μας..Τα παιδιά έχτισαν το δικό τους παλάτι, ζωγραφίζοντας το καθένα το δικό τους φανταστικό δωμάτιο.

Τέλος, έπαιξαν ένα παιχνίδι, προσπαθώντας να συνδέσουν τις λέξεις που τους δώσαμε μεταξύ τους, δημιουργώντας αστείες προτάσεις.

Στη δε παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» τα πολλά και πάλι παιδιά που γέμισαν με την όρεξη και τα χαμόγελά τους κάθε γωνιά του μικρού αλλά φιλόξενου χώρου της, ήρθαν φορώντας τα αγαπημένα τους ρούχα!!! Το κάθε ένα από αυτά μίλησε στα υπόλοιπα για το πότε απέκτησε το αγαπημένου του ρούχο, ποιος του το αγόρασε ή του το έκανε δώρο, γιατί έγινε το αγαπημένο του και αν ποτέ λερώθηκε νιώθοντας φόβο ότι μπορεί να καταστραφεί!!!

Έπειτα διαβάσαμε το γνωστό λαϊκό παραμύθι «Οι δώδεκα βασιλοπούλες» από τις εκδόσεις Χάρτινη πόλη και στο τέλος το κάθε παιδί, μέσα από μια σειρά εικονογραφημένων βιβλίων, φωτογραφήθηκε με τα ρούχα του αγαπημένου του ήρωα!!!

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου, οι δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», «Αγγελική Βαρελλά» και Δημοτικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού με θέμα: ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω. Να πετάω στο διάστημα, να γιατρεύω ανθρώπους, να πλάθω ψωμί, να μαγειρεύω γλυκά και αλμυρά, να σχεδιάζω κτίρια, να χορεύω, να παίζω μουσική. Όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές μπροστά μας κι εμείς μαθαίνουμε τα επαγγέλματα του σήμερα και του μέλλοντος για να ξέρουμε όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε.

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!