Το φως των Ολυμπιακών Αγώνων έλαμψε στην Καρδίτσα

Με λαμπρότητα και ενθουσιασμό η υποδοχή της Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Sochi 2014

 

  olymp-floga-.jpg Με τον προσήκοντα σεβασμό και με αισθήματα ενθουσιασμού και συγκίνησης, η πόλη της Καρδίτσας υποδέχθηκε το πρωί της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου την Ολυμπιακή Φλόγα, ως ένας από τους τελευταίους σταθμούς επί ελληνικού εδάφους στο ταξίδι της για το μακρινό Sochi της Ρωσίας, όπου από τις 7 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2014 θα διεξαχθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

 Χιλιάδες πολίτες, -στην συντριπτική τους πλειοψηφία μαθητές των σχολείων της πόλης, -παραταγμένοι καθ' όλο το μήκος της διαδρομής της λαμπαδηδρομίας, καθώς και στην πλατεία Πλαστήρα, όπου  πραγματοποιήθηκε η σεμνή τελετή αφής του Ολυμπιακού Βωμού απέδωσαν την οφειλόμενη τιμή στο αιώνιο σύμβολο του Ολυμπισμού και των αξιών του.

Η Ολυμπιακή Φλόγα προερχόμενη από τη γειτονική πόλη των Τρικάλων , όπου διανυκτέρευσε,  παραδόθηκε στην διασταύρωση των οδών Ταλιαδούρου και Αλλαμανή στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Νικόλαο Τσιώκο, ο οποίος στη διασταύρωση των οδών Υψηλάντου και Χατζημήτρου τη μεταλαμπάδευσε στον πρωταθλητή του βάδην Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ, ο οποίος και άναψε τον Ολυμπιακό βωμό που είχε στηθεί στην πλατεία Πλαστήρα. 

Ακολούθησε διαδοχικά η έπαρση των σημαιών των Ολυμπιακών Αγώνων, της  Ρωσίας και της Ελλάδος υπό τους ήχους του Ολυμπιακού και των εθνικών ύμνων αντίστοιχα.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός, στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

“ Με αισθήματα τιμής και χαράς η πόλη της Καρδίτσας υποδέχεται σήμερα με ιδιαίτερο σεβασμό τη Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Την Ολυμπιακή Φλόγα που ξεκίνησε τη διαδρομή της από τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας στις 29 Σεπτεμβρίου με τελικό προορισμό στο μακρινό Σότσι (Sochi) της Ρωσίας που από τις 7-23 Φεβρουαρίου του 2014 θα “χτυπά η καρδιά” των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Τη Φλόγα, που αποτελεί αιώνιο σύμβολο ειρήνης και ευγενούς άμιλλας των λαών.

Τη Φλόγα που στην αρχαιότητα σταματούσε τους πολέμους και σηματοδοτούσε την  Ολυμπιακή εκεχειρία.

Τη Φλόγα που και σήμερα ενώνει σε όλο τον κόσμο ανθρώπους με ξεχωριστή θρησκεία, γλώσσα και πολιτισμό σε μια περίοδο που το αίτημα για παγκόσμια ειρήνη είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα  κορυφαίο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, αλλά  και μια μοναδική ευκαιρία, να αναδειχθεί το Ολυμπιακό Πνεύμα, το «ευ αγωνίζεσθαι» και οι πανανθρώπινες αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης, της φιλίας, της συναδέλφωσης και της συνεργασίας των λαών όλου του κόσμου.

Η στάση της Φλόγας στην πόλη μας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για όλους τους Καρδιτσιώτες.

Από εδώ, λοιπόν, από τον όμορφο και φιλόξενο τόπο μας, στέλνουμε την αγάπη μας στο φίλο και ομόδοξο λαό της Ρωσίας,  και ένα μήνυμα φιλίας και αδελφοσύνης σε όλους τους λαούς της γης.

Ας κρατήσουμε όλοι τη «λάμψη» και τη «ζέστη» της Φλόγας στην καρδιά μας. Σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης που είναι πρωτίστως κρίση αξιών, έχουμε ανάγκη ως άτομα, αλλά και ως χώρα να αναβαπτιστούμε στα ακατάλυτα ιδεώδη και τις υψηλές αξίες του Ολυμπισμού που η Ελλάδα μεταλαμπάδευσε σε όλο τον κόσμο” τόνισε  χαρακτηριστικά, συγχαίροντας ιδιαίτερα τους μαθητές για την παρουσία τους.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων κ. Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο, ο οποίος εξέφρασε την βαθιά του ικανοποίηση για την υποδοχή που επεφύλαξαν οι Καρδιτσιώτες στην Ολυμπιακή Φλόγα, που ταξιδεύει για τη χώρα του, η οποία έχει την τιμή να φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους όπως τόνισε χαρακτηριστικά “ θα αναδειχθούν Ολυμπιονίκες, αλλά δεν θα υπάρξουν ηττημένοι” .

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Βασ. Κατσώρας μίλησε με θερμά λόγια για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στην  “πολύ όμορφη και καθαρή πόλη της Καρδίτσας που δεν μπορούσε να λείψει από το πρόγραμμα της λαμπαδηδρομίας. Όσες φορές ήρθαμε στην πόλη σας νοιώσαμε τα φιλόξενα αισθήματά σας, την αγάπη σας και το σεβασμό σας για την Ολυμπιακή Φλόγα και τις αξίες που εκφράζει” τόνισε χαρακτηριστικά, εξαίροντας τη συμμετοχή των παιδιών σ' αυτή την γιορτή του Ολυμπισμού.olympiakh-floga-2013.jpg

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και η εκδήλωση που πλαισιώθηκε μουσικά από τη Φιλαρμονική του Δήμου συνεχίστηκε με το παιδικό τμήμα του Χορευτικού “Μαίρη Ιωαννίδου” του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού σε παραδοσιακούς χορούς της περιοχής μας.

Την Ολυμπιακή φλόγα παρέλαβε στη συνέχεια από τον βωμό ο τρίτος λαμπαδηδρόμος, Κων/νος Κοντούλης, ο οποίος διήνυσε την απόσταση από την εξέδρα έως τη διασταύρωση των οδών Υψηλάντου και Γαριβάλδη, όπου την μεταλαμπάδευσε στον τέταρτο και τελευταίο λαμπαδηδρόμο, Νικόλαο Γούσια κι αυτός με τη σειρά του έτρεξε τα τελευταία μέτρα της λαμπαδηδρομίας μέχρι το Αθλητικό Πάρκο.

Εκεί  υπό τα θερμά χειροκροτήματα των μαθητών των παρακείμενων σχολείων άναψε τον βωμό που ήταν τοποθετημένος στο ειδικά διαμορφωμένο όχημα της Ε.Ο.Ε. το οποίο μαζί με τα συνοδευτικά οχήματα της πομπής αναχώρησε με προορισμό τους Δελφούς, την Αράχωβα και τη Λιβαδειά, για να καταλήξει αργά το απόγευμα στην Αθήνα και την   Ακρόπολη, όπου θα διανυκτερεύσει.

Η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Sochi θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο το Σάββατο 5/10 και ώρα 18.10.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί οτι η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας από την Αστυνομική Δ/νση Καρδίτσας ήταν υποδειγματική.