«Τα Κυκλαδικά ειδώλια και η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα»

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 24 Ιουνίου για 7η συνεχόμενη χρονιά, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που φέτος στο μεγαλύτερο μέρος τους σχεδιάστηκαν από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμα και δράσεις από την Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου και «Αγγελική Βαρελλά», το θέμα μας ήταν «η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα». Ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης. Διαβάσαμε το βιβλίο “Λέων και Μελίτη” της Μαρίνας Πλατή και της Ελένης Μάρκου, μια πολύ όμορφη έκδοση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και μιλήσαμε για την ζωή και τις καθημερινές συνήθειες των παιδιών στην Αρχαία Ελλάδα, πως πήγαιναν σχολείο, τι έκαναν στον ελεύθερο χρόνο τους, πως παντρεύονταν οι μεγάλοι, πως και σε ποια ηλικία πήγαιναν στο στρατό, τι αθλήματα έκαναν, πως αντιμετώπιζαν τους απατεώνες και τους κακούς πολιτικούς, τι έθιμα ταφής είχαν.

Είδαμε εικόνες από τα παιχνίδια, τα κοσμήματα τους και τον τρόπο που έγραφαν. Τα παιδιά έγραψαν ένα κείμενο, σύμφωνα με τον τρόπο γραφής των Αρχαίων Ελλήνων, βρήκαν μέσα σ’ αυτό τα κρυμμένα ζώα, ενώ στη συνέχεια κατασκεύασαν κοσμήματα από αλουμινόχαρτο και χάντρες.

Τέλος σε κομμάτια από κεραμίδια τα οποία μετατρέψαμε σε «όστρακα», ψηφίσαμε όλοι μικροί και μεγάλοι για το μάθημα που δεν αγαπάμε, ώστε να το «εξωστρακίσουμε»!!! Τελικά κανένα μάθημα δεν πήρε καθαρή εντολή κι έτσι ο εξωστρακισμός δεν πραγματοποιήθηκε!!!

Στην εποχή του χαλκού, στα νησιά των Κυκλάδων μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό, της μουσειακής βαλίτσας που μας δάνεισε το μουσείο Κυκλαδικής τέχνης, άρχισε το όμορφο ταξίδι στα νησιά των Κυκλάδων. Τα παιδιά της παιδικής βιβλιοθήκης Παλαιοκκλησίου συνάντησαν στην Πάρο τα βιολόσχημα ειδώλια, στην Κέρο μας υποδέχτηκε ο Αρπιστής ο Αθλητής, τραγουδώντας και χορεύοντας φτάσαμε στην Σύρο και μεθύσαμε με τον Γλεντζέ. Στο τέλος σαν γνήσιοι μάρμαρο-τεχνίτες κάναμε δικά μας ειδώλια και αγγεία.

Τη Τρίτη 25 Ιουνίου η δράση συνεχίζεται σε 3 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και συγκεκριμένα: στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» – Κυκλαδικά ειδώλια – Κυκλαδικός Πολιτισμός. Μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό από το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης. Περιλαμβάνει οπτικοαουστικό και έντυπο υλικό, καθώς και αντίγραφα των πιο αντιπροσωπευτικών έργων της Κυκλαδικής Συλλογής του Μουσείου, μαρμάρινα αγγεία και ειδώλια.

Με αυτή τη μουσειοσκευή τα παιδιά μαθαίνουν πώς ήταν η ζωή στα νησιά των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν, δηλαδή στην προϊστορία. Τι ήταν ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, η καθημερινή ζωή των κατοίκων, οι ασχολίες τους, πώς έφτιαχναν τα σκεύη τους, τι είναι τα κυκλαδικά ειδώλια.

Και στις παιδικές βιβλιοθήκες «Λάκας Μαντζάρα» και «Παυσιλύπου» με τη δράση : «Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα». Μιλάμε για την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα, τις καθημερινές συνήθειες των παιδιών στο σχολείο, τα ωδεία, τα γυμναστήρια. Πως παντρεύονταν, πως γεννιόταν τα παιδιά, πως μεγάλωναν. Κλπ.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLxCJ8TXkoV_UY-R_davknEF74rfQe5ePg7-JmO_R4QyNE_g/viewform

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!