1

Συστηματική η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων

Σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών προωθεί ο Δήμος Καρδίτσας προσδοκώντας οτι με τη συνεργασία των πολιτών και με ορίζοντα 3ετίας θα υπάξουν θετικά αποτελέσματα

Συνεχής και συστηματική είναι η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Καρδίτσας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων και για το σκοπό αυτό έχουν ληφθεί αποφάσεις για την εξασφάλιση και διάθεση σημαντικών πιστώσεων σε ετήσια βάση για παρεμβάσεις και δράσεις που εκτιμάται οτι με ορίζοντα 3 ετών και με τη συνεργασία των πολιτών, μπορούν να έχουν καλά αποτελέσματα.

Στο θέμα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος κ. Φωτ. Αλεξάκος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σωτ. Αντωνίου

Όπως τόνισε εισηγητικά ο κ. Φωτ.Αλεξάκος, “με αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής έχουμε εξασφαλίσει για τη διαχείριση των αδέσποτων πιστώσεις 50.000 € ετησίως. Σημειώνω οτι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχαν δοθεί όλη την τετραετία 8.000 €, δηλαδή 2.000 € ετησίως. Έτσι θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε πολύ περισσότερες στειρώσεις- ήδη έγιναν 200 – και να διαθέσουμε χρήματα για την σίτισή τους, εγκαθιστώντας ταΐστρες και ποτίστρες στις παρυφές της πόλης και των Κοινοτήτων, ώστε να προσελκύσουμε και τα αδέσποτα εκτός κέντρου. Τα μέλη του Φιλοζωϊκού Ομίλου Καρδίτσας καταβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια ηρωϊκές προσπάθειες, αλλά οι δυνατότητες φιλοξενίας άλλων ζώων στο καταφύγιό τους είναι περιορισμένες, ενώ και οι οδηγίες του Υπουργείου δεν είναι ο εγκλεισμός των ζώων, αλλά η στείρωση, ο εμβολιασμός τους και η ελεύθερη διαβίωσή τους.
Εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε με ορίζοντα 3ετίας να έχουμε καλά αποτελέσματα, αλλά χωρίς τη συνεργασία των δημοτών δεν θα μπορέσουμε να το πετύχουμε, αφού ο αριθμός των αδέσποτων εξαρτάται κυρίως από τον πολλαπλασιασμό των δεσποζόμενων ζώων και την εγκατάλειψή τους από τους ιδιοκτήτες τους. Ευελπιστούμε οτι με την εφαρμογή και τον έλεγχο της σήμανσης των ζώων με τη συνδρομή και της Αστυνομίας θα ελέγξουμε τον πληθυσμό.”
υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Αναλυτικότερα στο ζήτημα και στις παρεμβάσεις που προωθεί ο Δήμος για την αντιμετώπισή του αναφέρθηκε ο κ. Σωτ. Αντωνίου υπογραμμίζοντας τα εξής:

  • Με παρέμβαση του Δήμου Καρδίτσας, προωθείται τροποποίηση του Ν 4039/2012 που αφορά την υϊοθεσία ζώων για να απλοποιηθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία που θα δώσει τη δυνατότητα στον Φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας να στέλνει περισσότερα αδέσποτα για υιοθεσία στις φιλοζωικές οργανώσεις της Γερμανίας με τις οποίες συνεργάζεται και να αποσυμφορούνται οι εγκαταστάσεις του, για να φιλοξενούνται άλλα ζώα.
  • Ο Δήμος σε συνεργασία με τον Φιλοζωϊκό Όμιλο θα τοποθετήσουν ταΐστρες περιμετρικά της πόλης για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων. Έτσι θα προσελκύονται εκτός κέντρου, ενώ εξασφαλίζοντας το φαγητό τους θα είναι και λιγότερο επιθετικά.
  • Ο Δήμος προετοιμάζει χώρο για την φύλαξη και παρακολούθηση λυσσύποπτων ζώων από τον αρμόδιο κτηνίατρο. Είναι ένα αίτημα του Κτηνιατρικού Συλλόγου, το οποίο ικανοποιούμε.
  • Στο πρόγραμμα του Δήμου είναι η ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου, στο οποίο θα γίνονται οι εμβολιασμοί και οι στειρώσεις και θα παρακολουθούνται μετεγχειρητικά τα ζώα.
  • Με αυτό τον τρόπο θα γίνονται περισσότερες στειρώσεις και από τους συμβεβλημένους με το Δήμο κτηνιάτρους και από εθελοντές κτηνιάτρους που μπορούν να έρθουν από άλλες πόλεις.
  • Γίνεται διερεύνηση για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία Καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα. Ο Δήμος θα προετοιμάσει μελέτη, ώστε εφόσον προκηρυχθεί σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα να μπορέσει να εντάξει το έργο
  • Με πρωτοβουλία του Δήμου προωθείται η κατάρτιση ενός προγράμματος διαχείρισης πληθυσμών σκύλων. Για το σκοπό αυτό συγκροτείται Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αστυνομικής Δ/νσης, των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Καρδίτσας και Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Καρδίτσας, του Τμήματος Κτηνατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Φιλοζωϊκού Ομίλου Καρδίτσας . Έχει επίσης ζητηθεί ο ορισμός εκπροσώπου από την Εισαγγελία και τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς όμως ακόμη να έχουν απαντήσει.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Παρασκευή 12/2 και ώρα 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο και στόχος της είναι με την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων να συνδιαμορφωθεί ένα πρόγραμμα δράσης, ώστε να εξασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η επιτυχία του.

“ Στόχος όλων αυτών των ενεργειών και των παρεμβάσεων που έχουμε δρομολογήσει είναι να μειωθεί ο αριθμός των μη στειρωμένων ζώων και κατ' επέκταση και των αδέσποτων. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό από όλους τους πολίτες οτι αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως, αλλά απαιτεί χρόνο. Με τη συνεργασία και τη βοήθειά τους ο χρόνος που θα απαιτηθεί θα είναι σίγουρα λιγότερος “ κατέληξε ο κ. Αντωνίου.