Συνεργασία Δήμου Καρδίτσας – ΤΕΙ για την ανάδειξη του Πολιτισμού

???????????????????????????????Ενδιαφέρουσα η ημερίδα με θέμα “Αποθήκες Καρδιτσομαγούλας: ένα σύγχρονο «Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης» γεννιέται” που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καρδίτσας με το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Επίπλου και Ξύλου

Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο της Καρδίτσας (Μουσείο Πόλης) και το Τμήμα ΤΕΙ Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ οργάνωσαν στις 23-05-2013 με την στήριξη και του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου μια πετυχημένη ημερίδα στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, με θέμα:
Αποθήκες Καρδιτσομαγούλας: ένα σύγχρονο «Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης» γεννιέται.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλός, η Αντιδήμαρχος κα. Αγραφιώτου και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ κ. Ν. Καραγιάννης, καθηγητές του Τμήματος και εργαστηριακοί συνεργάτες του εν λόγω ΤΕΙ και πολλοί σπουδαστές του Τμήματος.

Ο κ. Δήμαρχος στο χαιρετισμό του, όπως και ο κ. Καραγιάννης, επιδοκίμασαν αυτή την πρωτοβουλία του Μουσείου, που συντονίζεται από την κα. Φωτεινή Λέκκα, και τόνισαν την αναγκαιότητα δημιουργίας αυτού του Κέντρου πολιτισμού και εκπαίδευσης στην Καρδίτσα.

“Βαθύτερη επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε την Καρδίτσα σε μια πόλη του Πολιτισμού, της Τέχνης, της Παράδοσης και της Σκέψης, στηριζόμενοι στις ίδιες δυνάμεις και ανθρώπους της περιοχής μας. Θεωρούμε οτι αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για ένα Δήμο με βιώσιμη ανάπτυξη. Καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η στενή συνεργασία μας με όλα τα τριτοβάθμια τμήματα της περιοχής μας που αποτελούν βασικοί μοχλοί για την πνευματική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλός, επισημαίνοντας οτι οι αποθήκες Καρδιτσομαγούλας είναι ένας χώρος που έχει τις προυποθέσεις με τις αναγκαίες παρεμβάσεις  να ξεφύγει από την αχρησία και την απαξίωση και να αποκτήσει ένα νέο ρόλο: Να αναδειχθεί σε έναν επισκέψιμο χώρο Πολιτισμού, αλλά και Εκπαίδευσης, πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για την Δημοτική Κοινότητα της Καρδιτσομαγούλας και όλη την περιοχή.

???????????????????????????????“Ως Δημοτική Αρχή προετοιμαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε προωθήσει τη σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης και μουσειακής επανάκτησης των αποθηκών της Καρδιτσομαγούλας που ευελπιστούμε οτι θα επιτύχουμε την ένταξή της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ειδικότερα στο πρόγραμμα Leader, όπου προωθούμε σχετική πρόταση.

Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε, αλλά ελπίζουμε οτι τελικά θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε -είτε μέσω Leader, είτε από άλλο πρόγραμμα, -την χρηματοδότηση της πρότασής μας που θα δώσει ξανά ζωή στο χώρο.” υπογράμμισε ο κ. Παπαλός

Ο Πρόεδρος του εν λόγω Τμήματος κ. Γ. Μαντάνης χαιρέτησε θερμά επίσης την ημερίδα αυτή και τόνισε τον πολυσχιδή ρόλο του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, ειδικά σε θέματα συντήρησης παλαιών επίπλων και ξύλινων κατασκευών και αντικειμένων ιστορικής αξίας. Αναγνώρισε το ρόλο του Συντηρητή Δρ. Δημήτρη Τσίποτα, Επιστημονικού συνεργάτη του ΤΕΙ στο θέμα αυτό και στην όλη θετική πρωτοβουλία.

Η εκδήλωση ήταν όλη αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2013.

Πρώτη εισηγήτρια ήταν η κα. Λιάνα Καραμούζη, Αρχιτέκτων-Μηχανικός Δήμου Καρδίτσας, με την εισήγηση «Παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης και μουσειακής επανάχρησης των αποθηκών Καρδιτσομαγούλας» που παρουσίασε το όλο εγχείρημα και τα σχετικά σχέδια. Η κα. Φ. Λέκκα μετά, παρουσίασε στη ομιλία της το θέμα «Αποθήκες Καρδιτσομαγούλας: ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης γεννιέται», και έθεσε το όλο όραμα του Μουσείου ζητώντας και τη συνεργασία του ΤΕΙ αλλά και των λοιπών φορέων της πόλης.

foto_apothikes_karditsomagoulas_1Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, αρχικά οι ειδικοί επιστήμονες, του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Ξύλου και Δομής-Υλοχρηστικής, του ΤΕΙ, κ.κ. Γ. Μαντάνης και Στέργιος Αδαμόπουλος παρουσίασαν πως το ΤΕΙ θα μπορούσε να βοηθήσει τεχνικά και με ποια εργαστηριακά, σύγχρονα μέσα, με την εισήγηση «Παρουσίαση των δράσεων και των πρόσφατων δραστηριοτήτων του Τμήματος Σ.Τ.Ξ.Ε. – Υποστήριξη σε θέματα δομής & αναγνώρισης ξύλου».

Οι κ.κ. Μιχ. Σκαρβέλης και Ιωάννης Ντιντάκης, από τα εργαστήρια Τεχνολογίας και Συντήρησης Ξυλοκατασκευών, και Σχεδιασμού με Η/Υ, έδωσαν δείγματα γραφής για τις «Δυνατότητες συνεργασίας του Τμήματος Σ.Τ.Ξ.Ε. με το Ινστιτούτο

στους τομείς διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς & εκπαίδευσης».

Τέλος, στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο Δρ. Δημ. Τσίποτας, με θέμα «Η διάγνωση της κατάστασης και η μεθοδολογία συντήρησης ξύλινων αντικειμένων τέχνης και ιστορικών κατασκευών από το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου – ΤΕΙ Λάρισας», έδωσε όλες τις δυνατότητες συντήρησης και αναπαλαίωσης ξύλου-ξύλινων κατασκευών που υπάρχουν, από μέρους του ΤΕΙ, παρουσιάζοντας και συνεργασίες (projects) συντήρησης επίπλων, που έχουν ήδη γίνει είτε με το Μουσείο της πόλης είτε με ιδιώτες.

Στη συνέχεια έγινε εκτεταμένη συζήτηση επί των θεμάτων που τέθηκαν, και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Τμήματος, και ειδικά στο Εργαστήριο Τεχν. & Συντήρησης Επίπλων & Ξυλοκατασκευών.

Στο χώρο του Σ.Τ.Ξ.Ε. λειτουργεί παράλληλα ειδική έκθεση που επιμελήθηκε ο κ. Πέτρος Κομπορόζος  με τα εργαλεία του ξυλουργού Αναστασίου Τσιούτσου (1912-2010), η οποία ανήκει στη συλλογή του Μουσείου του Συλλόγου Πορτίτσας «Το Πνεύμα».