Συνέντευξη τύπου της Δημοτικής Αρχής για την επιδημία του Κορωνοϊού

Βασίλης Τσιάκος Δήμαρχος Καρδίτσας: Όλοι μας να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα για να κερδίσουμε τη μάχη

Ποιά μέτρα έλαβε μέχρι τώρα η δημοτική αρχή – Τι σχεδιάζει για το άμεσο μέλλον

Συνέντευξη τύπου για τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοιού COVID 19 έδωσε το πρωί της Πέμπτης η Δημοτική Αρχή. Στη συνέντευξη ο Δήμαρχος κ. Β. Τσιάκος ανέλυσε τις μέχρι σήμερα ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Δήμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συνέστησε να δείξουμε όλοι την απαιτούμενη υπευθυνότητα. Ειδικότερα ο Δήμαρχος υπογράμμισε: “Δεν χρειάζεται πανικός αλλά δεν χρειάζεται και εφησυχασμός. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός και όπως επισημαίνουν οι αρμόδιες αρχές τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η Δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης και ιδιαίτερα από χθες, οπότε και επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση πανδημίας, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.

Κατ’ αρχάς ως πρώτο μέτρο κλείσαμε όλες τις δομές του Δήμου όπου υπάρχει συγκέντρωση είτε ευπαθών ομάδων, είτε και γενικά συγκέντρωση πολλών ατόμων. Στο πλαίσιο αυτό έκλεισαν, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, Παιδικοί σταθμοί, παιδικές βιβλιοθήκες, “Θεοδωρίδειο Κέντρο Ορίζοντες” κλπ. Τους χώρους αυτούς όπως και τα σχολεία τα οποία έκλεισαν με απόφαση του υπουργείου θα τους απολυμάνουμε. Επίσης θα απολυμάνουμε όλα τα δημοτικά κτίρια με προτεραιότητα τα κτίρια που εξυπηρετούν το κοινό, διαδικασία που πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, πιθανότατα και αύριο το πρωί. Θα πρέπει να τονίσω ότι πάντοτε ακολουθούμε τις οδηγίες και τις συστάσεις της πολιτείας και των αρμόδιων αρχών. Την προηγούμενη εβδομάδα με βάση και σχετική οδηγία που μας έστειλε το υφυπουργείο αθλητισμού απολυμάναμε τις αθλητικές δομές ευθύνης μας ενώ πλέον αποφασίζουμε να κλείσουν δομές όπως το κολυμβητήριο, τα κλειστά γυμναστήρια, η αίθουσα βαρών. Σε ότι αφορά τους υπαίθριους αθλητικούς χώρους απευθύνουμε έκκληση να μην υπάρχει συνωστισμός και γενικότερα να μην συγκεντρώνονται πληθυσμοί άνω των 60 ατόμων. Φυσικά λάβαμε απόφαση για την αναστολή όλων των εκδηλώσεων (πολιτιστικών και αθλητικών) στις οποίες εμπλεκόμαστε.

Θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε στη διαδικασία να συστήσουμε άτυπο συντονιστικό όργανο με τους αρμόδιους φορείς. Στόχος να συνεδριάζουμε τακτικά και να παρακολουθούμε την κατάσταση όπως καθημερινά διαμορφώνεται. Επίσης ανάλογα με τις εξελίξεις θα εξετάσουμε και την λήψη πρόσθετων μέτρων όπως για παράδειγμα η αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών, το κλείσιμο παιδικών χαρών κλπ.

Και ως δήμαρχος θα ήθελα να ζητήσω από όλους να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα. Όπως όλα δείχνουν και όπως λένε οι ειδικοί, οι επόμενες δυο – τρεις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την εξάπλωση ή για τον περιορισμό του ιού.

Επισημαίνω ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα ούτε στην Καρδίτσα, ούτε στη Θεσσαλία και αν προσέξουμε όλοι μας, τότε μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση της ασθένειας.

Τέλος θέλω να τονίσω ότι αντιλαμβανόμαστε, ότι η λήψη μέτρων έχει πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες ωστόσο η υγεία είναι πάνω από όλα”.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αριστ. Σπάνιας ο οποίος και αυτός με τη σειρά του προέτρεψε τους πολίτες να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα που προτείνουν οι αρμόδιες αρχές και υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή έλαβε και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Δημοτών. Επίσης απηύθυνε έκκληση προς το κοινό να μην προσέρχεται χωρίς σοβαρό λόγο στις δημοτικές υπηρεσίες για την προστασία τόσο τη δική του όσο και των εργαζομένων στο Δήμο. Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θ. Κόντος και η αντιδήμαρχος κ. Ουρ. Σούφλα.