Συνέντευξη τύπου Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Σωτ. Αντωνίου

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας κ. Σωτ. Αντωνίου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 21/4 για θέματα της αρμοδιότητας του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

“ Όπως έχουμε κατ' επανάληψη επισημάνει, η καθαριότητα δεν αποτελεί μόνο υπόθεση του Δήμου και της αρμόδιας Υπηρεσίας, αλλά είναι υπόθεση όλων  των δημοτών χωρίς τη συνεργασία και τη βοήθεια των οποίων δεν θα μπορέσουμε όσο κι αν προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε στο βαθμό που θέλουμε την εικόνα της πόλης και των κοινοτήτων:

Κλαδιά, γκαζόν και μπαζα σε κάδους: Αρκετοί συμπολίτες χρησιμοποιούν τους κάδους για να πετάξουν κλαδιά, γκαζόν και μπάζα. Αυτή η συνήθεια  έχει ως συνέπεια να προκαλούνται φθορές στα καζάνια, την πρέσσα και το μέταλο με αποτέλεσμα βλάβες στα απορριμματοφόρα και καταστροφές κάδων που δυσχεραίνουν το έργο της αποκομιδής. Επιπλέον αυξάνει το κόστος αποκομιδής και διάθεσης των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, αφού ως γνωστόν ο Δήμος πληρώνει για τη χρήση του με βάση το βάρος των απορριμμάτων.

Καταστηματάρχες: Διαπιστώνεται οτι ακόμη κάποιοι καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης αφήνουν σακούλες εκτός κάδων ή βγάζουν απορρίμματα και κουτιά αφού περάσουν τα απορριμματοφόρα.Ζητάμε για πολλοστή φορά την συνεργασία και την ευαισθητοποίησή τους για να κρατήσουμε το κέντρο καθαρό.

Εγκατελειμένα οχήματα:  Αποτελούν εστίες ακαθαρσιών και μολύνσεων είναι τα εγκατελειμμένα οχήματα. Ήδη έχουν σημανθεί 23 οχήματα που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους σε διάφορα σημεία της πόλης και έχει δρομολογηθεί η απομάκρυνσή τους , η οποία πάντως είναι χρονοβόρα διαδικασία.

Ανακύκλωση ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών: Όσον αφορά ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που συχνά αφήνονται δίπλα σε κάδους ή και μέσα σ' αυτούς, υπενθυμίζουμε στους δημότες οτι στο χώρο του αμαξοστασίου υπάρχει κοντέϊνερ, στο οποίο οι δημότες μπορούν να εναποθέτουν τις συσκευές που θέλουν να πετάξουν.

Καρότσια: Πριν από την Μ. Εβδομάδα καθιερώσαμε να βρίσκεται καροτσάκι στο κέντρο της πόλης τις απογευματινές ώρες. Με τα άτομα που θα απασχοληθούν στο Δήμο με το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα  5μηνης διάρκειας θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των καροτσιών και να επεκταθούν σε μεγαλύτερη ακτίνα.

Σε χρήση η σκούπα και το πλυντήριο κάδων:  Η σκούπα καθαρίζει καθημερινά σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ επισκευάσαμε το πλυντήριο των κάδων, που με την ενίσχυση της υπηρεσίας με το προσωπικό 5μηνης απασχόλησης θα ξεκινήσει καθημερινά να πλένει κάδους, για να αοφύγουμε φαινόμενα  προηγούμενων ετών με δυσάρεστες οσμές ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

Καθαρισμός οικοπέδων:  Ένα εποχιακό πρόβλημα που εμφανίζεται οξυμένο αυτό το διάστημα είναι ο καθαρισμός ιδιωτικών οικοπέδων, ο οποίος αποτελεί ευθύνη των ιδιοκτητών τους. Ως Υπηρεσία Καθαριότητας διενεργούμε αυτοψίες και στέλνουμε ειδοποιήσεις σε ιδιοκτήτες που δεν έχουν μεριμνήσει για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους. Στις ειδοποιήσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων:

¨Παρακαλούμε εντός (5) ημερών να προβείτε στην κοπή των χόρτων και τν καθαρισμό του χώρου, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία, διαφορετικά η Υπηρεσία μας θα σας επιβάλλει πρόστιμο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας, αφού εκ νέου σας ειδοποιήσουμε με νέα πρόσκληση εντός πέντε (5) ημερών και δεν προβείτε στις δέουσες ενέργειες…

…Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα λεπτών (0,50 λ.), ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.”