Συμμετοχή του Δήμου Καρδίτσας στο 1ο Εργαστήριο του Δικτύου ΟΤΑ για την Βιώσιμη Κινητικότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο

Στόχος του εργαστηρίου ήταν να αναδείξει καλές και καινοτόμες πρακτικές από την Ευρώπη και να παρουσιάσει το θεσμικό πλαίσιο για θέματα ανασχεδιασμού και ανάπλασης οδών

Με θέμα: “Ανασχεδιασμός Αστικών Οδών Αρμοδιότητας Δήμων” και στόχο να φέρει τους Δήμους πιο κοντά σε καλές και καινοτόμες πρακτικές από την Ευρώπη και να παρουσιάσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για θέματα ανασχεδιασμού και ανάπλασης οδώ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα το 1ο Εργαστήριο του Δικτύου CIVINET CY-EL (Δίκτυο ΟΤΑ για την Βιώσιμη Κινητικότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο).

Ο Δήμος Καρδίτσας που είναι μέλος του Δικτύου εκπροσωπήθηκε στις εργασίες του εργαστηρίου από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ.Κων/νο Ξυλομένο και την Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού κ. Ναταλία Τζέλλου.

Αρχικά ο συντονιστής του δικτύου CIVINET CY-EL κ. Κοσμάς Αναγνωστόπουλος έκανε μια παρουσίαση του δικτύου που έχει ως προτεραιότητα την υποστήριξη των μελών του στο να κάνουν τη βιώσιμη κινητικότητα πραγματικότητα, δίνοντας προτεραιότητα στον πεζό, το ποδήλατο, τη δημόσια συγκοινωνία και την οδική ασφάλεια, δημιουργώντας ένα ασφαλές και ελκυστικό -αλλά ταυτόχρονα λειτουργικό- αστικό περιβάλλον.

Εισηγητές του εργαστηρίου ήταν:

-Η Καλλιόπη Παπαδάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός με μεταπτυχιακό στην Πολεοδομία και Εθνική Συντονίστρια για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τις πρακτικές σχεδιασμού του χώρου κίνησης πεζών και ΑμεΑ.

-Ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. Πολεοδόμος-Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός ΕΜΠ καθηγητής του ΕΜΠ, αναφέρθηκε σε ζητήματα θεσμικού πλαισίου και πρακτικών σχεδιασμού του χώρου κίνησης και στάθμευσης οχημάτων, με ενημερωτικό – αλλά και διαδραστικό-τρόπο.

-Ο κ. Tito Stefanelli, Πολεοδόμος-Συγκοινωνιολόγος, εκπρόσωπος του Eltis, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ευθύνεται για την σύνταξη των Ευρωπαϊκών Οδηγιών Εκπόνησης των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας προσέγγισε το ζήτημα του σχεδιασμού των αστικών οδών μέσα στο πλαίσιο εκπόνησης των ΣΒΑΚ, και παρουσίασε επιτυχημένα παραδείγματα ανασχεδιασμού οδών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα πορίσματα του Εργαστηρίου θα καταγραφούν, με σκοπό να ενισχύσουν τις προσπάθειες συνεργασίας του CIVINET CY-EL με τα αρμόδια Υπουργεία και προκειμένου να επέλθουν οι απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψουν να κάνουμε τις πόλεις μας ασφαλέστερες και καλύτερες.