«Στη βιβλιοθήκη όλα είναι … «μαγικά»,«τρομερά» και «Ε-ξωτικά» !!!
Με πολλές όμορφες και πρωτότυπες δραστηριότητες, τελειώνει στις παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας και η 2η εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2025, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης).
Όλα είναι….μαγικά στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας. Στη βιβλιοθήκη σαν μπεις…σκέψου βιβλία με χάρη να χορεύουν, τη μαγική λέξη πες ίσια και ανάποδα τρεις φορές. Έχεις σκεφτεί ποτέ πως λέγοντας μια φράση μπορεί να σου περάσει ο λόξυγγας; Πόση δύναμη μπορούν να πάρουν τα λόγια κάποιου συνοδευόμενα από ένα μαγικό ραβδί σαν αυτό της μάγισσας Κίρκης; «Η μάγισσα η Σουμουτού και οι Δράκοντες» το βιβλίο της Βάσως Ψαράκη των εκδόσεων Πατάκη, μάγεψε τα παιδιά και έφτιαξαν τα ξόρκια,, τα ραβδιά, τη βάτραχο σούπα και έγιναν μάγοι για λίγο στη βιβλιοθήκη. Μαγικά ραβδιά αντίστοιχα με αυτό της Κίρκης και τα διακόσμησαν με φανταχτερές κορδέλες και πολύ χρυσόσκονη.
Στη βιβλιοθήκη όλα είναι τρομερά …αλλά και τρομαχτικά! Αφού τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας, το έσκασαν μεσ’ από τα βιβλία και μας συστήθηκαν. Ο μοχθηρός Μινώταυρος ήρθε από την Κρήτη, ο άγριος Κένταυρος κατέβηκε από το Πήλιο, ο κύκλωπας Πολύφημος πετάχτηκε από τη σπηλιά, κι ο Εγκέλαδος μας ταρακούνησε όλους στις βιβλιοθήκες. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα τέρατα της μυθολογίας, τον Μινώταυρο, την Μέδουσα, τον Γρύπα, και πολλά άλλα. Διαβάσαμε το βιβλίο «Γρύπας, ο φύλακας του Χρυσού» από τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο και το «Ταξίδι στον κόσμο των πλασματικών πουλιών» του Ferran Alexandri από τις εκδόσεις Σαββάλας και το κάθε παιδί έγραψε μια σύντομη περιγραφή για το δικό τους φανταστικό τέρας και στη συνέχεια το κατασκεύασαν με χρωματιστά χαρτόνια. Προβληματιστήκαμε για την φύση, τον ρόλο, τη χρησιμότητα και τον συμβολισμό των τεράτων, αντλήσαμε πληροφορίες από τα βιβλία μας και….τους βγάλαμε νέες ταυτότητες ανάγνωσης και δημιουργικότητας.
Όλα είναι Ε-ξωτικά…. Νεράιδες, Νύμφες, Ναϊάδες, Νεφέλες, πνεύματα της φύσης, μυθικά πλάσματα που παλιά προστάτευαν το νερό, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, έχουν χαθεί στο χρόνο..Τα βρήκαμε όμως μέσα στο βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά «Τα ξωτικά», όψεις του φανταστικού στον νεοελληνικό πολιτισμό από τις εκδόσεις Φυτράκη να αφήσουν το αποτύπωμά τους..
Την Δευτέρα 30 Ιουνίου και την Τρίτη 1 Ιουλίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγγελικής Βαρελλά», «Λάκας Μαντζάρα», «Αγίου Γεωργίου» καθώς και του Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:
«Στη βιβλιοθήκη όλα είναι Τρομερά!». Τα τέρατα το σκάσανε και κρύφτηκαν σε αγγεία, τοιχογραφίες, βιβλία και ιστορίες και φυσικά στη βιβλιοθήκη! Η δική σου βιβλιοθήκη έχει τέρας; Σε αυτό το εργαστήρι θα γνωρίσουμε τέρατα της ελληνικής μυθολογίας και θα φτιάξουμε το δικό μας 5+τέρας – προστάτη της βιβλιοθήκης σε ένα εργαστήρι….τρομερό!
«Στη βιβλιοθήκη όλα είναι Ε-ξωτικά!» Είχες ποτέ την τύχει να δεις κάποια μυθικά νύμφη να κάθεται στο πλάι ποταμού; Συνάντησες κάποτε σε μακροβούτι σου Νηρηίδες να παίζουν με τα ψάρια; Φέτος το καλοκαίρι ανακαλύπτουμε τον μυθικό κόσμο των Νυμφών και την προσφορά τους στην προστασία του νερού. Μαθαίνουμε τρόπους εξοικονόμησης και καθαρισμού του και σώζουμε τον τόπο μας!
«Στη βιβλιοθήκη όλα είναι Παραμυθικά….Α’ » Σ’ αυτό το εργαστήρι θα ταξιδέψουμε …μέσα από τα παραμύθια!Ασία, Ευρώπη, Αφρική δείχνουν πόσα κοινά έχουν μέσα από τις ιστορίες τους. Έλα μαζί μας στο ταξίδι και απόκτησε και εσύ τις σφραγίδες σου στο Παραμυθοδιαβατήριο!
Την Δευτέρα θα είναι κλειστή η παιδική βιβλιοθήκη της συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» , λόγω μεταφοράς της υπευθύνου σε άλλη βιβλιοθήκη. Τετάρτη 2 Ιουλίου θα λειτουργήσει κανονικά.
Στην καλοκαιρινή εκστρατεία μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού και μέχρι 14 ετών. Παιδιά μικρότερης ηλικίας θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Παιδική Βιβλιοθήκη, διότι δεν κάνουμε φύλαξη παιδιών αλλά εκπαιδευτικό & δημιουργικό έργο!!!
Όσα παιδιά άνω των 15 ετών ή ενήλικες θέλουν να συμμετάσχουν στις δράσεις μας ως εθελοντές, μπορούν να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα: https://forms.gle/YmWSreJbXtYdWu6i7 ή να το δηλώσουν στην παιδική βιβλιοθήκη της γειτονιάς τους!
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2441071346, στις σελίδες μας στο Facebook (Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας), στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας: https://dimoskarditsas.gov.gr/paidikes-vivliothikes-pneymatiko-kentro-dimoy-karditsas/ ή επικοινωνήστε μαζί μας στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο: paidikesbibliothikes@yahoo.gr.
Κι αυτό το καλοκαίρι στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας… όλα θα είναι Δυνατά!!!