Σημαντικό βήμα για καθαρότερη πόλη η υπογειοποίηση των κάδων

Επίδειξη της λειτουργίας του συστήματος και του τρόπου αποκομιδής παρουσία του Δημάρχου κ. Κων. Παπαλού

Σημαντικό βήμα για μια πιο καθαρή και όμορφη πόλη, και ποιοτικό άλμα στη διαχείριση των απορριμμάτων συνιστά το σύστημα των υπογειοποιημένων  κάδων που εφαρμόζει ο Δήμος Καρδίτσας στο κέντρο της πόλης, το οποίο έπειτα από ένα διάστημα πιλοτικής εφαρμογής αποδόθηκε από τις 2/4 σε κανονική χρήση.

Το πρωί της Δευτέρας 7/4,  πραγματοποιήθηκε επίδειξη της αποκομιδής των απορριμμάτων από τους υπογειοποιημένους κάδους με τη χρήση του γερανοφόρου οχήματος, παρουσία του Δημάρχου κ. Κων. Παπαλού, αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και πολλών δημοτών που θέλησαν να δουν και να ενημερωθούν για τη λειτουργία του συστήματος και την ορθή χρήση των κάδων. Ο κ.Παπαλός δήλωσε σχετικά:

Η υπογειοποίηση των κάδων στο κέντρο της Καρδίτσας, είναι μια σημαντική παρέμβαση στον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων που  υλοποιούμε ως Δήμος αξιοποιώντας  το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του Πράσινου Ταμείου/ΥΠΕΚΑ.
Από την πιλοτική χρήση των δύο κάδων που βρίσκονται επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία τους έγινε χωρίς προβλήματα τόσο από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, όσο και από τους δημότες.
Αυτό που επισημάναμε και πρέπει να προσέξουν οι δημότες και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες του κέντρου ενόψει της κανονικής χρήσης όλων των κάδων που ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη 2 Απριλίου είναι η χρήση των κάδων ανακύκλωσης, όπου απαιτείται να “σπάζουν” τα χαρτοκιβώτια για να χωράνε στο στόμιο των κάδων, ώστε να αξιοποιείται στο έπακρο και η μεγαλύτερη χωρητικότητα των υπόγειων κάδων  που είναι 3000 λίτρων ο καθένας, τριπλάσια δηλαδή ενός συμβατικού κάδου.
Όσον αφορά τα κοινά απορρίμματα αυτά θα πρέπει να ρίχνονται στους κάδους μέσα σε κλειστές σακούλες, όπως άλλωστε κάνουμε και με τους κοινούς κάδους.
Πιστεύω οτι με την υπογειοποίηση των κάδων στο κέντρο της πόλης που σταδιακά θα επιδιώξουμε να το επεκτείνουμε και στις συνοικίες, αξιοποιώντας κάθε δυνατή χρηματοδοτική πηγή, κάνουμε ένα βήμα μπροστά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάτων, ένα ποιοτικό άλμα στην αισθητική και τη λειτουργία της πόλης και καλώ τους δημότες να υποστηρίξουν την εφαρμογή του νέου συστήματος για να αξιοποιήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν.”

Υπενθυμίζεται οτι στο πλαίσιο του έργου τοποθετήθηκαν 12 κάδοι (6 για κοινά απορρίμματα και 6 ανακύκλωσης) επί της οδού Αγ. Κων/νου (2), Ιεζεκιήλ (2) στη διασταύρωση με την οδό Χαρίτου και (2) έναντι Μητροπολιτικού Μεγάρου ) και επί της οδού Υψηλάντου ( 6 συνολικά, από 2 στις διασταυρώσεις με τις οδούς Κουμουνδούρου, Χατζημήτρου και Σμύρνης αντίστοιχα) και έγινε η προμήθεια και εγκατάσταση δύο γερανών σε απορριμματοφόρα του Δήμου.

Τα αναμενόμενα οφέλη του συστήματος είναι:

  • Αναβαθμίζεται η αισθητική εικόνα του χώρου χάρη στην υπόγεια εγκατάσταση των κάδων. Το μόνο εμφανές μέρος του συστήματος είναι η πλατφόρμα κυκλοφορίας μαζί με ένα καλαίσθητο και συμπαγών διαστάσεων πύργο τροφοδοσίας.
  • Αυξάνεται η αποθηκευτική ικανότητα.
  • Αποτρέπεται ριζικά η έκθεση των απορριμμάτων στην κοινή θέα και ελέγχεται με βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα δυσοσμιών χάρη στην στεγανότητα του συστήματος.
  • Υψηλή αισθητική, χαμηλή στάθμη θορύβου, αποτελεσματική αντιμετώπιση οσμών.

Σημειώνεται οτι η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους υπόγειους κάδους θα γίνεται πάντα τις νυκτερινές ώρες για να μην εμποδίζεται η κίνηση των οχημάτων.