1

Πρόγραμμα εξυγίανσης υπερχρεωμένων ΟΤΑ

Νέες επαφές του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκου με τον Πρόεδρο και την Οικονομική Επιτροπή της ΚΕΔΕ

Την εφαρμογή από την Πολιτεία ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου προγράμματος εξυγίανσης για τους υπερχρεωμένους ΟΤΑ, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Δήμος Καρδίτσας,διεκδικεί η Δημοτική Αρχή, με το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκο να  έχει συνεχείς επαφές το τελευταίο διάστημα για την προώθηση του αιτήματος.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος, μετά τη συνάντηση που είχε τον περασμένο μήνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κων. Πουλάκη, συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου παρουσίασε στον Πρόεδρο κ. Πατούλη και τα μέλη της Διοίκησης την κεντρική ιδέα της πρότασής του, η οποία συνίστασται στην σύνταξη για κάθε υπερχρεωμένο Δήμο χωριστά ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου σχεδίου εξυγίανσης. Κοινός τόπος, να υπάρχει τριμερής συμβολή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των υπερχρεωμένων Δήμων:

  •   Του ίδιου του Δήμου που πρέπει να λάβει μέτρα νοικοκυρέματος των οικονομικών του (αύξηση εσόδων, μείωση εξόδων) σε λογικά πλαίσια, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες, αλλά ούτε και να υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες .
  •   Την μείωση των τοκοχρεολυσίων με συμμετοχή των δανειστών (τράπεζες, Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων).
  •   Την συμβολή του κράτους.

Ο κ. Αλεξάκος ζήτησε από την ΚΕΔΕ να στηρίξει το αίτημα αυτό, ώστε να δοθεί διέξοδος στα οικονομικά αδιέξοδα, στα οποία έχουν περιέλθει αρκετοί Δήμοι της χώρας Όσον αφορά τις επιφυλάξεις και ενστάσεις των ισχυρότερων οικονομικά δήμων για την τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία προέβλεπε παρακράτηση 4% από τους ΚΑΠ υπέρ των υπερχρεωμένων Δήμων και ονομάστηκε «Λογαριασμός Εξυγίανσης των ΟΤΑ», ο κ. Αλεξάκος υπογράμμισε οτι μπορούν από κοινού να διεκδικήσουν την κατάργηση της παρακράτησης, με σαφή και τουλάχιστον ισόποση δέσμευση άλλων κρατικών πόρων.

Σε συνέχεια της συνάντηση αυτής,  ο κ. Αλεξάκος μαζί με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σωτ. Μπακαλάκου επισκέφθηκαν εκ νέου τα γραφεία της ΚΕΔΕ, όπου παρουσίασαν στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής αναλυτικά τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων Δήμων. Μεταξύ αυτών που προτείνονται είναι:

  • Η συμβολή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) στη μείωση των τοκοχρεολυσίων με αναχρηματοδότηση ενός ποσοστού των δανείων των υπερχρεωμένων Δήμων με επιδοτούμενο επιτόκιο και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής.
  • Ο «Λογαριασμός Εξυγίανσης των ΟΤΑ», να μην αφορά αποκλειστικά πόρους από ΚΑΠ αλλά με ισόποση συμβολή κρατικής ενίσχυσης, π.χ. 2,5% από ΚΑΠ και 2,5% από κρατικούς πόρους.
  • Η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην επιτροπή κατάρτισης κριτηρίων για ένταξη των Δήμων στην κατηγορία των υπερχρεωμένων
  • Η κάλυψη δαπανών πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών έτους 2014 σε μικρό αριθμό υπερχρεωμένων Δήμων  που αποδεδειγμένα είχαν αδυναμία πληρωμής και εφόσον έχουν ενταχθεί στο προτεινόμενο "ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα εξυγίανσης".
  • Η εξεύρεση πρόσθετων πόρων για χρηματοδότηση των Δήμων με προτεραιότητα τους υπερχρεωμένους για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν από δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά τις 31-12-2013 και αφορούσαν παλαιότερες
  • Η εξεύρεση πόρων για την πληρωμή τιμολογημένων αλλά μη καταχωρημένων υποχρεώσεων στον προϋπολογισμό λόγω αδυναμίας ισοσκελισμού.

Η Οικονομική Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει διεξοδικά τις προτάσεις του Δημάρχου Καρδίτσας, προκειμένου να διαμορφώσει την πρόταση της ΚΕΔΕ προς το Υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα των υπερχρεωμένων ΟΤΑ.