Πλούσιες και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Καρδίτσας

Ξεκινούν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται με το κάψιμο του Καρνάβαλου το βράδυ της Κυριακής

 Με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τα λαμπερά τους χαμόγελα αλλά και με πολύ κέφι για τους μεγάλους ο Δήμος Καρδίτσας  ετοιμάζει και φέτος, σειρά καρναβαλικών εκδηλώσεων για τις ημέρες της Αποκριάς. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για φέτος περιλαμβάνει εργαστήρια κατασκευής αποκριάτικης μάσκας, κατασκευή χαρταετού και κατασκευή αποκριάτικων καπέλων. Επίσης περιλαμβάνει επιδείξεις από ταχυδακτυλουργούς, που αναμένεται να ενθουσιάσουν όλους τους θεατές μικρούς και μεγάλους, χορευτικά δρώμενα σε παραδοσιακούς και λάτιν ρυθμούς, το παραδοσιακό γαϊτανάκι, χορευτική μουσική από dj κ.α. . Φυσικά Απόκριες χωρίς πολύ μουσική και κάψιμο Καρνάβαλου δεν γίνεται. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το παρακάτω:

 Παρασκευή 15. 03. 2024

Νωρίς το απόγευμα η Δημοτική Φιλαρμονική Καρδίτσας θα ενισχύσει το εύθυμο πνεύμα των ημερών με χορευτικούς ρυθμούς στους δρόμους της πόλης μας.

Στις 19:30 θα διασκεδάσουμε στην Κεντρική πλατεία με τα μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου και του Πολυφωνικού Ωδείου Καρδίτσας.

Σάββατο 16.03.2024

11:30 – 13:30 στην Κεντρική πλατεία οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας και τα ΚΔΑΠ θα απασχολήσουν τα παιδιά με  αποκριάτικες κατασκευές

Στις 18:00 ταχυδακτυλουργοί θα μαγέψουν τους μικρούς μας φίλους στο χώρο της «Δημοτικής Αγοράς» και στη συνέχεια  γνωστός Dj  θα ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους με ξέφρενους  ρυθμούς σε ένα 80΄ς πάρτι.

Κυριακή 17.03.2024

Από τις 16:30 η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου μας θα γεμίσει με όμορφες αποκριάτικες νότες τους δρόμους της πόλης ενώ στην Κεντρική πλατεία της Καρδίτσας  το δημοτικό χορευτικό «Μαίρη Ιωαννίδου» θα χορέψει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και θα πλέξει το παραδοσιακό «γαϊτανάκι».

Στις 18:30  η σχολή χορού Cleopatras dance θα δώσει παράσταση σε χορευτικούς latin ρυθμούς και στη συνέχεια μουσικό σχήμα του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας και το μουσικό γκρουπ που αποτελείται από την Χαρά Σακελλαροπούλου, τον Δημήτρη Μιαρίτη και τον Άγγελο Σιανίδη  θα μας διασκεδάσουν στο ίδιο εορταστικό μοτίβο. Τέλος η αυλαία θα πέσει περίπου στις 21:00 με την καύση του βασιλιά Καρνάβαλου.

Αποκριάτικες δράσεις στις παιδικές βιβλιοθήκες  14, 15 και 16 Μαρτίου Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο

 “Τις μάσκες ας φορέσουμε κι ελάτε να χορέψουμε”, στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Μαρτίου, το απόγευμα 16:30 – 18:30. Ελάτε να περπατήσουμε στον δρόμο της μάσκας, να ακούσουμε τις μοναδικές ιστορίες που αφηγείται, σκάβοντας βαθιά μέσα στο χρόνο, σε πρωτόγονους κόσμους, εκεί που το υπερφυσικό μπλέκεται με το πραγματικό, το κόσμιο με το άκοσμο, το σεμνό με το άσεμνο…

Επίσης οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, το Σάββατο 16 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία, δημιουργούν με παιδιά και εφήβους, μάσκες του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, σατυρικού δράματος και κωμωδίας.  Η χρήση της θεατρικής μάσκας συνδεδεμένη με τη λατρεία του θεού Διόνυσου, έδινε σε όποιον τη φορούσε, τη δυνατότητα, με τα υπερβολικά και παραμορφωμένα χαρακτηριστικά της, να μετουσιωθεί σε άλλο άνθρωπο, ζώο, θεό ή δαίμονα και να προκαλέσει το συναίσθημα του θεατή. Η ιδέα της δράσης, είναι από πρόγραμμα της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδας που σχεδίασε η κοινωνιολόγος Ειρήνη Βοκοτοπούλου.