Πειράματα με το χώμα

Με την επανάληψη μιας όμορφης και ενδιαφέρουσας δράσης συνεχίστηκε την Τετάρτη 22 Αυγούστου, στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η 7η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα της ημέρας ήταν τα: «ΤΑ «ΘΑΜΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πειράματα με το χώμα. Στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», «Αγγελική Βαρελλά» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» προσπάθησαν τα παιδιά να ανακαλύψουν «τα θαμμένα δεδομένα» κάνοντας πειράματα με το χώμα.

Μιλήσαμε για τα πράγματα που θάβουμε στο έδαφος που δεν έχουν ζωή, αλλά επίσης και αυτά που το ίδιο το έδαφος κρατάει θαμμένα που είναι όμως ζωντανά. Διαβάσαμε και τα πολύ όμορφα βιβλία «Ο Σαμ και ο Ντέϊβ σκάβουν μια τρύπα» του Mac Barnett από τις εκδόσεις Κόκκινο και «Η ζωή κάτω από τη γη» της Maria Rius από τις εκδόσεις Κέδρος. Στη συνέχεια, πειραματίστηκαν με το χώμα παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά, τη δομή και το χρώμα του και τα παιδιά έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα στο ειδικό έντυπο που τους δώσαμε!!!

Τέλος οι μικροί γαιο-ερευνητές σκάψανε, συλλέξανε δείγματα από χώμα, το παρατήρησαν και κατέγραψαν το χρώμα, την υφή, τη δομή του. Έγινε κι ένα πείραμα ανακύκλωσης δηλαδή, θάψαμε στο χώμα πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, ξύλο, ένα ροδάκινο..και του χρόνου στις νέες δράσεις μας με την εκταφή θα βγάλουμε τα συμπεράσματα…Επίσης η νέα τεχνική της ζωγραφικής σε χώμα ενθουσίασε τα παιδιά!!

Την Πέμπτη 23 Αυγούστου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίου Νικολάου», «Λάκας Μαντζάρα» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» θα πραγματοποιηθεί η δράση με θέμα: «ΙΣΤΟΡΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ποίηση με δεδομένα. Γίνεται να φτιάξεις ένα ποίημα αξιοποιώντας μια λίστα δεδομένων που έχεις καταγράψει; Στη βιβλιοθήκη πειραματιζόμαστε με ποιήματα που μοιάζουν με λίστες. Για παιδιά 7-12 ετών.

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!