Παρέμβαση του Δημάρχου Καρδίτσας για το ωράριο μουσικής
Με επιστολή του προς τον αναπληρωτή Υπουργό Δημοσίας Τάξης κ. Νικ. Τόσκα ζητά την παράτασή του κατά 2 επιπλέον ώρες τις Παρασκευές και τα Σάββατα,
με την προϋπόθεση τα καταστήματα δεν δημιουργούν προβλήματα ηχορύπανσης
Την παράταση του ωραρίου λειτουργίας μουσικής των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά 2 ώρες τις Παρασκευές και τα Σάββατα, – εφόσον φυσικά δεν δημιουργούν προβλήματα ηχορύπανσης, – ζητά με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νικ. Τόσκα, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος.
Η πρόταση του Δημάρχου για τροποποίηση των ωραρίου,- που καθιερώθηκε επί Υπουργίας Στ. Παπαθεμελή- απορρέει από την διαπίστωση οτι δημιουργείται πρόβλημα σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου που ουσιαστικά λειτουργούν τις δύο αυτές ημέρες που επιλέγουν οι πολίτες για τη διασκέδασή τους, η οποία και διακόπτεται στις 3.00 π.μ.,όπου υποχρεούνται να σταματήσουν τη μουσική.
Η πλειοψηφία μάλιστα αυτών των καταστημάτων απειλείται άμεσα με ανάκληση και της άδειας λειτουργίας τους από δέκα 10 έως και 60 ημέρες, εφόσον συμπληρώσουν και τρίτη σχετική παράβαση, κάτι που ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια επιχείρηση.
Ο κ. Αλεξάκος εκτιμά οτι η παράταση του ωραρίου λειτουργίας μουσικής κατά 2 επιπλέον ώρες τις συγκεκριμένες ημέρες – πάντα με την προϋπόθεση οτι τα καταστήματα δεν δημιουργούν προβλήματα ηχορύπανσης – θα ήταν προς όφελος των καταστημάτων και θα ικανοποιούσε το δικαίωμα των πολιτών στη διασκέδαση, χωρίς να θίγει το δικαίωμα των πολιτών στην ησυχία και την ξεκούραση.
Η επιστολή
Στην επιστολή του προς τον κ. Τόσκα, ο Δήμαρχος Καρδίτσας αναφέρει τα εξής:
“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Οπως γνωρίζετε, το ωράριο λειτουργίας μουσικής καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προσδιορίζεται από την υπ’ αριθμόν 3/1996 Αστυνομική Διάταξη «Μέτρα για την τήρηση της κοινής ησυχίας» (ΦΕΚ 15/τ.Β΄/12-01-1996), η οποία ορίζει μεταξύ άλλων ότι η σχετική άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων στα καταστήματα δίνεται για την χειμερινή περίοδο, δηλαδή από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαρτίου, μέχρι την 22.00΄ώρα και για τη θερινή περίοδο, δηλαδή από την 1η Απριλίου έως την 30η Σεπτεμβρίου μέχρι την 23.00 ώρα.
Η παραπάνω Αστυνομική Διάταξη, προβλέπει ωστόσο οτι η ανωτέρω άδεια μπορεί να παραταθεί “ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο μέχρι και την 02.00 ώρα π.μ. και για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι και την 03.00 ώρα π.μ. υπό την προϋπόθεση ότι δε διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων”. Με άλλα λόγια δίνεται η δυνατότητα 4ωρης παράτασης του ωραρίου, με την προϋπόθεση ότι δεν ενοχλεί τους περίοικους.
Ως Δήμος, έχοντας την αρμοδιότητα χορήγησης των παραπάνω αδειών, γινόμαστε δέκτες παραπόνων από καταστηματάρχες οτι το παραπάνω ωράριο δημιουργεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία τους ιδιαίτερα κατά τις Παρασκευές και τα Σάββατα, ημέρες που κατ' εξοχήν επιλέγουν οι πολίτες για τη διασκέδασή τους και ημέρες που βεβαιώνονται οι περισσότερες παραβάσεις ωραρίου μουσικής.
Σημειώνουμε δε οτι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, όταν διαπιστωθούν και βεβαιωθούν εντός του ιδίου έτους τρεις (3) παραβάσεις εις βάρος των υπευθύνων του καταστήματος ανακαλείται – αφαιρείται όχι μόνο η άδεια λειτουργίας μουσικής, αλλά και η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος, οπότε επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της ανάκλησης και της αδείας λειτουργίας αυτού από δέκα (10) έως εξήντα (60) ημέρες, κάτι που ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια επιχείρηση.
Πιστεύουμε οτι μια τροποποίηση του σχετικού πλαισίου που θα επέτρεπε την παράταση του ωραρίου λειτουργίας μουσικής καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο για την Παρασκευή και το Σάββατο κατά δύο επιπλέον ώρες, δηλαδή μέχρι τις 04.00 ώρα π.μ. για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο και μέχρι 05.00 π.μ. για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο, – με την προϋπόθεση πάντα οτι δεν θα δημιουργούνται προβλήματα ηχορύπανσης και ενόχλησης των περιοίκων – θα διευκόλυνε την λειτουργία των καταστημάτων, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τόσο το δικαίωμα των πολιτών στην διασκέδαση, όσο και στο δικαίωμα στην ησυχία και στην ξεκούραση.”