Όνειρα γλυκά και μαξιλάρια τρελά!, στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου σε τρεις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ Δήμου Καρδίτσας, η 4η εβδομάδα των Καλοκαιρινών δράσεων και αποδράσεων και η 1η της 8ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, που οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», η προχτεσινή βροχή, έγινε η αιτία για μια μικρή αλλαγή του προγράμματος, που όμως καθόλου δεν ενόχλησε τα παιδιά που την κατέκλυσαν, απεναντίας από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, ένιωσαν δημιουργικά και… ονειρικά!

Αφού πρώτα διαβάσαμε την ιστορία «Το λαίμαργο αρκουδάκι», από το όμορφο βιβλίο της Ειρήνης Βασιλείου «Όνειρα γλυκά», από τις εκδόσεις Κέδρος, μιλήσαμε για τα όνειρα που βλέπει ο καθένας, πώς αισθανόμαστε ανακούφιση όταν ξυπνάμε από ένα άσχημο όνειρο και εκνευρισμό, όταν ξυπνάμε από ένα όμορφο και χαρούμενο όνειρο.

Τέλος με χαρτί του μέτρου δωρεά του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλίας, παλιές εφημερίδες που μας έδωσε ο καλός μας γείτονας “Renas bakery” και εικόνες από παλιά περιοδικά, φτιάξαμε τα πιο όμορφα και «αφράτα» μαξιλάρια για… όνειρα γλυκά!!!

Τα όνειρα των παιδιών στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» είναι κατακόκκινα, είναι γλυκά, είναι βελούδινα και μοσχομυρίζουν. Οι εφιάλτες οι αγωνίες και οι φόβοι δεν έχουν θέση στην καθημερινότητά τους. Ούτε τα τρέχοντα συμβάντα της επικαιρότητας ή οι φυσικές καταστροφές τα τρομάζουν.

Τα μαξιλάρια των ονείρων που έφτιαξαν με πολύ μεράκι θα τους συντροφεύουν τα επόμενα χρόνια και θα τους θυμίζουν ότι η ζωή είναι μεν σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις, αλλά αυτά τη στολίζουν με χαμόγελα πάντα..

Τα “μαξιλάρια των ονείρων” ήταν το θέμα της σημερινής μας δράσης στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίας Παρασκευής”. Γεμάτη όνειρα ήταν η σημερινή ημέρα, αφού τα παιδιά αφηγήθηκαν τα όνειρά τους, τους φόβους τους και τους εφιάλτες τους.

Μιλήσαμε για την ονειροπόληση, για όλες τις επιθυμίες, την ανυπομονησία και τα όνειρα για το μέλλον. Τέλος, το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του μαξιλάρι, ζωγραφίζοντας από τη μια πλευρά τα όνειρά του και από την άλλη τους φόβους, τους εφιάλτες και τις αγωνίες του.

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, ξεκινάει η 5η εβδομάδα των καλοκαιρινών δράσεων και η 2η της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, σε δύο παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας με το παρακάτω πρόγραμμα:

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» – «Για φαντάσου… Φύσα, φύσα το φεγγάρι…». Το φεγγάρι, αιώνιο σύμβολο στους μύθους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, την ποίηση και την πεζογραφία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική. Το φεγγάρι, που ακολουθεί τον κύκλο του χρόνου και της ζωής. Το φεγγάρι, που εμφανίζεται, χάνεται, μεταμορφώνεται, μιλάει, γελάει και κλαίει στα παραμύθια και σε πολλά βιβλία για παιδιά.

Ένα ταξίδι στο φεγγάρι μέσα από παραμύθια της προφορικής παράδοσης και τη λογοτεχνία.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» – «Για φαντάσου… μικρά ξυπνήματα». Τα μικρά ξυπνήματα είναι ένας κύκλος. Ένας κύκλος από εικόνες για τον ύπνο και τον ξύπνιο. Ένας κύκλος από μικρές μπουκιές, με διαφορετική γεύση η κάθε μια. Ένας κύκλος από ήχους, δυνατούς και σιγανούς. Ένας κύκλος από στιγμές, μικρές και μεγάλες, μεγάλες και μικρές. Όπως ο κύκλος της ζωής. Ο κύκλος που ονειρεύτηκε αυτός που έγραψε μια ιστορία κι αυτός που τη ζωγράφισε. Όμως τα όνειρα δεν είναι ίδια για όλους. Κανείς δεν κοιμάται και δεν ξυπνά με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ακούει τους ήχους με τον ίδιο τρόπο, κανείς δε νιώθει τις γεύσεις με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ζει τις στιγμές με τον ίδιο τρόπο.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!