Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Ομόφωνο ψήφισμα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Καρδίτσας εξέδωσε στην συνεδρίαση της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο της Καρδίτσας μετά τη σχετική ενημέρωση που έγινε προς το σώμα από αγρότες και κτηνοτρόφους. Το ψήφισμα είναι το παρακάτω:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, μιας περιοχής αγροτοκτηνοτροφικής, αναγνωρίζει ότι οι τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των αγροτών της περιοχής μας σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που αναγκάζονται να πουλάνε τα προϊόντα τους στους εμπόρους, οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που επιβάλλει η ΚΑΠ και οι φυσικές καταστροφές στην παραγωγή που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, έχουν καταποντίσει το εισόδημά τους και δυσκολεύουν την επιβίωσή τους.

Επί πλέον θεωρούμε ότι με αστυνομικά μέτρα και παρεμπόδιση των κινητοποιήσεων δεν λύνονται τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και πρέπει να σταματήσει η αστυνομική πολιορκία και ο αποκλεισμός της περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με την σημερινή 7.2.2023, απόφασή του, στηρίζει τα αιτήματά που προβάλουν με τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και ζητά από την κυβέρνηση την ικανοποίησή τους:

1. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις περικοπές της νέας ΚΑΠ, όπως και για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους. Ειδικά για το βαμβάκι, να υπάρξει αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό για όλους τους παραγωγούς, που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην πτώση της τιμής του προϊόντος.

2. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών. Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής σε ΤΟΕΒ και Δήμους.

3. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

4. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.

5. Να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα υποδομής, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.α. στην περιοχή μας».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Καρδίτσας

Θωμάς Κόντος