Ομιλία του Δημάρχου Καρδίτσας Φωτ. Αλεξάκου στην εκδήλωση για την απόδοση του στρατοπέδου Λουμάκη στο Δήμο Καρδίτσας

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο μας, μια μέρα χαράς και βαθιάς ικανοποίησης για όλους τους Καρδιτσιώτες.

Σήμερα αποδίδεται με επίσημο και πανηγυρικό τρόπο,- όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο γεγονός – ο χώρος του στρατοπέδου Λουμάκη στο Δήμο και τους δημότες.

Επισφραγίζονται έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι προσπάθειες που κατέβαλαν διαχρονικά όλες οι Δημοτικές Αρχές από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι και σήμερα για την ικανοποίηση από την Πολιτεία ενός πάγιου αιτήματος της τοπικής μας κοινωνίας.

Μια προσπάθεια συνεχής και συστηματική, αλλά και ταυτόχρονα επίπονη, καθώς συχνά, παρά την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι εναλλαγές προσώπων σε επίκαιρες θέσεις, ύψωναν εμπόδια που έπρεπε να υπερπηδήσουμε και προκαλούσαν σημαντικές καθυστερήσεις.

Η διαδικασία αξιοποίησης και μετεγκατάστασης των στρατοπέδων «Κιούση» και «Λουμάκη», ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2002, βάσει των διατάξεων του ν. 2745/99.

Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αξιοποίησης Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ), ο Δήμος Καρδίτσας προχώρησε στην εκπόνηση της μελέτης πολεοδόμησης του στρατοπέδου «Κιούση», κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετείται η 60 Μονάδα Επιστράτευσης που είχε τότε έδρα στην πόλη μας και να προστατεύονται τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στο ιστορικό του θέματος για να μην σας κουράσω με ενέργειες και διαδικασίες που χρειάστηκε να γίνουν για να φθάσουμε στο σημερινό επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ως Δημοτική Αρχή συνεχίζοντας τις προσπάθειες του αείμνηστου Χρήστου Τέγου και των συναδέλφων Δημάρχων κ.κ. Δομήνικου Βερίλλη και Κώστα Παπαλού, τους οποίους ευχαριστώ για όσα έκαναν και με την βοήθεια των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου κινηθήκαμε με συντονισμένο και συστηματικό τρόπο για να επαναβεβαιώσουμε την πολιτική βούληση για την απόδοση του στρατοπέδου και να προωθήσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Σ' αυτό το σημείο οφείλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το γεγονός ότι αποδέχτηκε την επιχειρηματολογία μας, ότι η παραχώρηση πρέπει να γίνει με τους παλιούς όρους και όχι με τους νέους μετά την ψήφιση αντίστοιχου νόμου, που είναι περισσότερο δυσμενείς για την αυτοδιοίκηση, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, καθώς και τους βουλευτές μας που συνέβαλαν σημαντικά στην προώθηση του ζητήματος.

Να ευχαριστήσω επίσης ιδιαίτερα τον πρώην Δ/ντη του ΤΕΘΑ, τον φίλο πλέον, Αντιστράτηγο ε.α. Γιώργο Σταθιά για την στενή και άριστη συνεργασία που είχαμε. Και λέω φίλο, αφού αποκτήσαμε προσωπική σχέση μιλώντας πάνω από 200 φορές τηλεφωνικά και αρκετές κατ’ιδίαν για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που έθετε η παραμονεύουσα γραφειοκρατία. Και χαίρομαι διπλά που σήμερα είναι μαζί μας.

Να σημειώσω εδώ ότι πέρα από το προφανές όφελος για το Δήμο μας, από την πολεοδόμηση και αξιοποίηση των δύο στρατοπέδων προκύπτει σημαντικό όφελος και για το Ταμείο Εθνικής Άμυνας καθώς η αντικειμενική αξία της έκτασης του στρατοπέδου Κιούση που παραμένει στην κατοχή του, μετά την πολεοδόμησή του αυξήθηκε κατά 7.000.000 €.

Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω το γεγονός ότι χρειάστηκαν 15 χρόνια να ολοκληρωθεί μία διαδικασία, για την οποία υπήρχε βούληση εκατέρωθεν. Κι όλα αυτά εξ αιτίας της απίστευτης γραφειοκρατίας. Και η οποία, παρά το γεγονός ότι τέτοια μέρα δεν πρέπει να γκρινιάζουμε, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι στα 30 χρόνια της ενασχόλησής μου με τα κοινά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, αντί να μειώνεται, αυξάνεται συνεχώς.

Κάθε θετική έκβαση όμως είναι μια νέα αφετηρία.

Από σήμερα ξεκινάει ένας εξίσου σημαντικός αγώνας για την αξιοποίηση του χώρου για τη δημιουργία ενός δημοτικού πάρκου 50 περίπου στρεμμάτων που θα αποτελέσει ένα νέο πνεύμονα πρασίνου και σημείο αναφοράς για την πόλη μας. Και για να έχουμε καλύτερη εικόνα του μεγέθους του, αναφέρω ότι η έκτασή του είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή του Παυσιλύπου.

Πρόθεση μας, αρχικά είναι να γίνει με ίδιες δυνάμεις η διάσωση των υπαρχόντων κτιρίων με την ανακατασκευή των στεγών, ώστε σε συνδυασμό με άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις να χρησιμοποιηθούν ως πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια με την εκπόνηση μελέτης που θα αξιοποιεί τις ενδιαφέρουσες προτάσεις της ομάδας του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Καρύδη για την ανάπλαση του χώρου. Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να ηλεκτροφωτίσουμε τον χώρο, ώστε να είναι ασφαλής και επισκέψιμος.

Επιδίωξή μας είναι η διεκδίκηση ικανών πόρων από το ΕΣΠΑ ή το ΠΔΕ, ώστε η παρέμβαση να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών και να είναι αντάξια των προσδοκιών τους. Σε αυτή την προσπάθεια θα χρειαστούμε την βοήθεια όλων των τοπικών φορέων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας συνολικά, στην οποία ανήκει από σήμερα ο χώρος.

Κλείνοντας, για μια ακόμη φορά ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους, όσοι συνέβαλλαν διαχρονικά για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση του στρατοπέδου.


loumaki loumaki-01 loumaki-02 loumaki-03 loumaki-04 loumaki-05 loumaki-06 loumaki-07