Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Γρηγόρης Ζαμπάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας
Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας είχαμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε τον διεθνούς φήμης πιανίστα Γρηγόρη Ζαμπάρα. Χέρια μαγικά, ψυχή φτερωτή και σώμα που καταθέτει την ψυχή του στα πλήκτρα του πιάνου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας. Έλληνας. Ελληνική ψυχή που δρα στο εξωτερικό.
Ο Γρηγόρης Ζαμπάρας έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές για τις ερμηνείες του σε προσωπικά ρεσιτάλ, σε συναυλίες μουσικής δωματίου καθώς και σε κοντσέρτα με ορχήστρα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική, τη Νότιο Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμφανίζεται συχνά σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως το διάσημο Φεστιβάλ Μουσικής του Newport (Rhode Island, ΗΠΑ), το Φεστιβάλ Mainly Mozart (Μαϊάμι, ΗΠΑ), το Artist Series of Sarasota (ΗΠΑ), και το Salon of the Arts (Σόφια, Βουλγαρία) κ.α. Ακόμη, έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε περισσότερα από είκοσι διαφορετικά κοντσέρτα για πιάνο, με ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Porto Alegre (Βραζιλία), η Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Indiana, η Ορχήστρα Δωματίου Boston Neo-Politan, η Φιλαρμονική του Togliati (Ρωσία), οι Σολίστ της Σόφιας (Βουλγαρία) και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Bohuslav Martinu (Τσεχία). Τον Μάϊο του 2013 έδωσε δύο ρεσιτάλ πιάνου καθώς και σεμινάριο στην Βιέννη (Αυστρία). Είναι επίκουρος καθηγητής μουσικής και επικεφαλής του τμήματος πιάνου στο Πανεπιστήμιο της Tampa στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Quartet de Minaret που εδρεύει στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 έλαβε τo βραβείο Outstanding Scholarship or Creative Work. Ο Γρηγόρης Ζαμπάρας σπούδασε επί σειρά ετών με τον διακεκριμένο Έλληνα σολίστ και μουσικοπαιδαγωγό Γιώργο Μάνεση. Είναι κάτοχος του διπλώματος DMA από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι με καθηγητή τον Ivan Davis, μαθητή του Vladimir Horowitz. Έχει επίσης διπλώματα από το Πανεπιστήμιο της Indiana (ΜΜ), του Indianapolis (ΒΜ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1993 εμφανίζεται ανελλιπώς στο Φεστιβάλ Πορτοχελίου όπου έχει ερμηνεύσει περισσότερα από 200 έργα. Οι ηχογραφήσεις του (σε έργα Beethoven, Anton Rubinstein κ.α.) κυκλοφορούν από την αμερικανική δισκογραφική Centaur Records.
Παιδικά βλέμματα, ταλέντα, καναρίνια του πιάνου, παρουσιάζουν τα κομμάτια τους με δέος μπροστά στον μεγάλο Δάσκαλο, ο οποίος με την απλότητα, μεγαλοσύνη και το ταλέντο του μάγεψε το κοινό, μικρούς και μεγάλους.
Ήταν ιδιαίτερη τιμή η παρουσία του στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας. Μία μουσική συνάντηση που ανοίγει δρόμο συνεργασίας και συνέχειας.