Μια υπόσχεση, που αφήνει ίχνη… σε ύφασμα, νερό κι αλεύρι!!!

Τρεις ωραίες δράσεις, υλοποιήθηκαν και την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας,.

«Την ημέρα ύφαινε στον αργαλειό και τη νύχτα το ξήλωνε η Πηνελόπη», γράφει η Ελένη Δικαίου στο βιβλίο της «Οι περιπέτειες του Οδυσσέα» από τις εκδόσεις Πατάκη. Η αφορμή δόθηκε με την ανάγνωση του αποσπάσματος και οι αυτοσχέδιοι αργαλειοί στήθηκαν στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού». Με όρεξη για δημιουργία, ανταγωνισμό και κέφι, τα υφαντά των παιδιών είναι αντάξια των ακριβότερων χαλιών από την Περσία!!!

Μια μέρα γεμάτη υποσχέσεις ήταν η σημερινή στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου». Διαβάσαμε το πολύ όμορφο και συγκινητικό βιβλίο «Η Υπόσχεση» της Anna Conomos, από τις εκδόσεις Ποταμός, όπου αναφέρεται στη φιλία μιας Ελληνίδας και μιας Τουρκάλας, που ζουν σ’ ένα μικρό χωριό της Σμύρνης. Θα τις χωρίσει ο πόλεμος για πάντα, όμως το μόνο που τις ενώνει είναι μια «μυστική υπόσχεση».

Με αφορμή την ιδιαίτερη εικονογράφηση του βιβλίου από τη Ντανιέλα Σταματιάδη, τα παιδιά γέμισαν με χρώμα, τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τους δώσαμε, από την εποχή των παππούδων τους!!!

Τις συγκεκριμένες δράσεις σχεδίασε η κοινωνιολόγος Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου και παρουσιάστηκαν στις καλοκαιρινές εκστρατείες που οργάνωνε το Future Library.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», τα παράξενα και πρωτότυπα παιχνίδια είχαν σήμερα την τιμητική τους. Διαβάσαμε το πολύ ενδιαφέρον πληροφοριακό βιβλίο «Το θαυμαστό ανθρώπινο σώμα» της Sally Morgan, από τις εκδόσεις Σαββάλα, όπου είδαμε πως λειτουργεί το σώμα μας και κινούμαστε. Με αφορμή αυτό, τα παιδιά έτρεξαν στο δρόμο μπροστά από τη βιβλιοθήκη και κανονικά και κάνοντας κουτσό!!!

Στη συνέχεια η δράση μεταφέρθηκε στην αυλή της βιβλιοθήκης, όπου μέσα σε μικρά μπολάκια με αλεύρι, τα παιδιά, έψαχναν να βρουν τα φασόλια και τα ρεβίθια που κρύψαμε, χωρίς όμως να ρίξουν το αλεύρι!!! Η μάχη εξελίχθηκε συναρπαστική, αλλά το αποτέλεσμα ήταν… ισόπαλο!!!

Τέλος χαλάρωσαν ψαρεύοντας μικρά και μεγάλα ψάρια, αλλά και άλλα αντικείμενα, που δυστυχώς πετιούνται στις θάλασσες, στη μικρή «θάλασσα» της βιβλιοθήκης μας!!!

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις, στις παρακάτω παιδικές βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» – Η Υπόσχεση. Διαβάζουμε το πολύ όμορφο βιβλίο της Anna Conomos «Η υπόσχεση» από τις εκδόσεις Ποταμός, για τη φιλία δύο κοριτσιών, μιας Ελληνίδας και μιας Τουρκάλας στη Σμύρνη μιας άλλης εποχής…

Με αφορμή την ιδιαίτερη εικονογράφηση του βιβλίου από την Ντανιέλα Στματιάδη, τα παιδιά δίνουν χρώμα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής των… παππούδων τους!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» – Ίχνη σε αλεύρι και νερό. Με απλά καθημερινά υλικά και τρόφιμα, όπως ένα σακουλάκι αλεύρι, μια λεκάνη με νερό και μερικά φασόλια, παίζουμε με τα παιδιά τα πιο διασκεδαστικά καλοκαιρινά παιχνίδια!!!

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!