«Μετακινούμαστε με ασφάλεια, μένουμε υγιείς, διαβάζουμε βιβλία»

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. συμμετέχουν και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16 – 22 Σεπτεμβρίου) με τρεις όμορφες και διδακτικές δράσεις, με αναγνώσεις βιβλίων και διαδραστικά παιχνίδια, για την ασφαλή μετακίνηση τους, μέσα κι έξω από την πόλη, με ή χωρίς μεταφορικό μέσο.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, όπου ο Δήμος μας πρωτοπορεί Πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια και έχει βραβευτεί για τις δράσεις του, προτείνουμε σε μικρά και μεγάλα παιδιά, μια σειρά από βιβλία που βρίσκονται, στα ράφια των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Τα βιβλία αυτά βοηθούν στην εξοικείωση των παιδιών στις μετακινήσεις τους με ποδήλατο, με τα πόδια, αλλά και τη συμπεριφορά τους ως επιβάτες στα μεταφορικά μέσα.

Το βιβλίο είναι ο καλύτερος δάσκαλος, ο πιστότερος φίλος και μπορούν να ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές των ευφάνταστων ιστοριών τους.

«Το ποδηλατάκι – ήλιος» της Αγγελικής Βαρελλά, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ο Μιχάλης ήξερε να ζωγραφίζει ήλιους τεράστιους που όι ακτίνες του φώτιζαν, όλο το δωμάτιό του. Φώτιζαν και το ποδήλατό του με τις τρεις ρόδες που βρισκόταν στη γωνία…

Πως αυτό το ποδήλατο θα φωτίσει και το πρόσωπο του Μιχάλη;

«Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ» της Ράνιας Μπουμπουρή, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η Παναγιώτα είναι πολύ γλυκό παιδί, όμως θυμώνει κάθε φορά που μπαίνει στο αυτοκίνητο και μαλώνει με τη μαμά της και την αδερφή της.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει την Παναγιώτα να θυμώνει; Ποιο αγαπημένο της πρόσωπο τη βοηθάει να αλλάξει η συμπεριφορά της στο αυτοκίνητο;

Είναι ένα βιβλίο που θα πείσει τα άτακτα παιδάκια, να τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας μέσα στο αυτοκίνητο. Διαβάζοντάς το θα προβληματιστούν, θα αναλογιστούν και οι γονείς θα βρουν απαντήσεις για να χειριστούν ανάλογες περιπτώσεις.

«Δρόμο παίρνω… Δρόμο αφήνω» της Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλη, από τις εκδόσεις Πατάκης.

Είναι ένα βιβλίο για την κυκλοφοριακή αγωγή για μικρούς και μεγάλους, για να μάθουν τα παιδιά να μετακινούνται σωστά και με ασφάλεια στους δρόμους της πόλης.

«Καλώς τον Κύριο ΚΟΚ» της Ελένης Πιτσιδοπούλου, από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ο κύριος ΚΟΚ είναι αυτός που ορίζει τους κανόνες για να κυκλοφορούμε όλοι με ασφάλεια στους δρόμους και ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας, μέσα από μια φανταχτερή εικονογράφηση και με διασκεδαστικές δραστηριότητες, για να δείξει τρόπους ασφαλούς μετακίνησης στην πόλη, στους μικρούς αναγνώστες.

«Τροχονόμος στα κατσάβραχα» του Πάνου Χριστοδούλου, από τις εκδόσεις Κέδρος.

Στο μακρινό χωριό Άνω Κατσάβραχα, όπου δεν κυκλοφορούν καθόλου αυτοκίνητα, ένας αλλόκοτος μικρός τσομπάνης είναι αποφασισμένος να μάθει στα πρόβατά του να τηρούν τον Κώδικα οδικής Κυκλοφορίας. Όνειρό του είναι να κατέβει στην πόλη και να βάλει σε τάξη το Κυκλοφοριακό χάος!

Μήπως τελικά είναι πιο εύκολο να μάθεις κυκλοφοριακή αγωγή σε πρόβατα, παρά σε οδηγούς;

Ένα πρωτότυπο χιουμοριστικό βιβλίο με μαθήματα για την κυκλοφοριακή αγωγή προβάτων και ανθρώπων.

«Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη» της Μανιώς Χατζοπούλου συγκοινωνιολόγου, από τις εκδόσεις Friesland.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά και γονείς δίνοντας τους μηνύματα και οδηγίες για το πώς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους, ώστε να τα προφυλάξουν από τους κινδύνους της οδικής κυκλοφορίας. Χρησιμοποιώντας σαν διδακτικό μέσο και τη δική τους υποδειγματική συμπεριφορά.

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. θα ξεκινήσουν την απογευματινή λειτουργία τους από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021, Από τις 4 έως τις 7 το απόγευμα και σύμφωνα με τις μέρες; λειτουργίας των τελευταίων ετών, ανά βιβλιοθήκη.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών στο Facebook.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2441071346.