1

Λεύκωμα για την πολιτισμική ταυτότητα του Δυτικοθεσσαλικού χώρου

Το έργο που δημοπρατείται στις 5/6 χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Leader και θα  περιλαμβάνει και το ανέκδοτο κλασικό μουσικό έργο “Άρνη” του Θωμά Μπακαλάκου

Στην έκδοση λευκώματος για την ιδιαίτερη ταυτότητα του Δυτικοθεσσαλικού χώρου, το οποίο θα περιλαμβάνει και το ανέκδοτο κλασικό μουσικό έργο «Άρνη», του συμπατριώτη μας μουσικοσυνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, προχωρά ο Δήμος Καρδίτσας αξιοποιώντας σχετική δράση του Leader.

Η δημοπράτηση της Πράξης “Δημιουργία λευκώματος με θέμα την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα του Δυτικοθεσσαλικού πεδινού χώρου” προϋπολογισμού 45.000 € περίπου θα γίνει στις 5/6 και ώρα 10 π.μ. στο Δημαρχείο.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Την αξιοποίηση του ανέκδοτου κλασικού μουσικού έργου “Άρνη”, το οποίο αναφέρεται στον μύθο- αφετηρία της Θεσσαλίας. Στην «Άρνη» ο Μπακαλάκος ανασυνθέτει μουσικά σε ένα έργο με έξι μέρη, τις συνθήκες κατάληψης της προϊστορικής Άρνης από τους Θεσσαλούς, την προσαρμογή των νέων κατοίκων στις υπάρχουσες συνθήκες, την κατάληψη και της υπόλοιπης περιφέρειας από τους Θεσσαλούς με ορμητήριο την Άρνη, ενώ τα τρία τελευταία μέρη αποδίδουν πως η καθημερινότητα και η κοινωνική ζωή των κατοίκων ξαναβρήκε τον κανονικό τους ρυθμό. Δύο από τις σκηνές του τελευταίου μέρους, που είναι και το μεγαλύτερο, αφιερώνονται στον κόσμο των παιδιών, φόρος τιμής στην παιδική ηλικία του συνθέτη, η οποία τον τροφοδότησε με πλούσιες μνήμες και δημιουργική φαντασία.  
  • Τη δημιουργία δύο συνοδευτικών λευκωμάτων σε κασετίνα με θέμα την ταυτότητα της πεδινής Θεσσαλίας, με έμφαση στην περιοχή, στην οποία αναφέρεται ο προελληνικός μύθος της Άρνης, μετέπειτα πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσσαλιώτιδας (σημερινό χωριό Πύργος Κιερίου).

Το πρώτο από τα δύο συνοδευτικά λευκώματα, γνωστικού θα λέγαμε χαρακτήρα, θα περιλαμβάνει ιστορικές, αρχαιολογικές και ανθρωπολογικές πληροφορίες γύρω από τη ζωή στο δυτικοθεσσαλικό κάμπο, σε μια προσπάθεια να εφοδιάσει τον ακροατή του cd με ποικίλο τεκμηριωτικό υλικό.

Το δεύτερο λεύκωμα θα είναι καθαρά καλλιτεχνικού και συγκεκριμένα μουσικο-εικαστικού χαρακτήρα, καθώς θα φέρει το cd σε ειδική θήκη, θα φιλοξενεί την παρτιτούρα του έργου και  θα περιέχει έργα Θεσσαλών ζωγράφων ή ζωγράφων που εμπνεύστηκαν και ζωγράφισαν τη Θεσσαλία και κυρίως τον δυτικοθεσσαλικό κάμπο, αναγνωρισμένης εννοείται αισθητικής αξίας.