Στην Καρδίτσα οι εκδηλώσεις “Βραδιά του Ερευνητή 2017”

Διοργανώνονται τη Δευτέρα 25/9 και την Παρασκευή 29/9 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 με την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας και της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης

Στην Καρδίτσα θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εκδηλώσεις “Βραδιά του Ερευνητή 2017” που διοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Ορίζοντας 2020”, στο οποίο συμμετέχει σε σύμπραξη με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης- ΕΚΕΤΑ και το Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης. Η “Βραδιά του Ερευνητή” είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καθιερώθηκε ως θεσμός από το 2005 με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να προσεγγίσει τον απλό άνθρωπο και τον μελλοντικό επιστήμονα στο έργο του ερευνητή, ώστε να αναδειχθεί αυτό, καθώς και ο ρόλος του στην ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη και την άμεση επίδραση των ερευνητικών επιτευγμάτων στην τοπική κοινωνία.

Έτσι για το 2017 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας και τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προγραμμάτισε τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μμ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο ο καθηγητής Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος και πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ με τους Nick and the Backbone θα δώσουν συναυλία- διάλεξη “The Street Value of Science: Πόσα πιάνει η επιστήμη στην πιάτσα;”.

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα η οποία Πανευρωπαϊκά γιορτάζεται από το 2005 η “Βραδιά του Ερευνητή” η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.οο το απόγευμα στο 3ο-13ο Δημ. Σχολεία, όπου έχουν προγραμματιστεί προβολές video με καινοτομίες ερευνητών, έκθεση προϊόντων που προήλθαν από επιστημονική έρευνα και έγιναν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, παρουσίαση ερευνητικού υλικού, πειράματα, αλλά και ζωντανή σύνδεση με το Ερευνητικό Κέντρο CERN.

Ο Δήμαρχος κ. Φωτ. Αλεξάκος, ο Αντιδήμαρχος κ.Ιωαν Σβάρνας και ο Δ/ντης Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Μιχ. Παπανούσκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφέρθηκαν στην επιλογή της Καρδίτσας ως μία από τις 9 ελληνικές πόλεις που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις “Βραδιά του Ερευνητή”:

Πιστεύουμε οτι οι εκδηλώσεις είναι μια μοναδική εμπειρία για όσους τις παρακολουθήσουν και ιδιαίτερα για τους μαθητές και σπουδαστές που αποτελούν και τη βασική ομάδα – στόχο του προγράμματος, καθώς είναι οι αυριανοί επιστήμονες που θα προχωρήσουν την έρευνα και την επιστήμη ένα βήμα πιο πέρα.

Θέλω να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος, καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διακεκριμένο ερευνητή κ. Δημ. Κουρέτα για την επιλογή της Καρδίτσας ως την πόλη που θα φιλοξενήσει φέτος τις εκδηλώσεις της “Βραδιάς του ερευνητή” και να καλέσω τους μαθητές να τις παρακολουθήσουν. Είμαι σίγουρος οτι για κάποιους θα αποτελέσει το καθοριστικό ερέθισμα για να ακολουθήσουν στο μέλλον τον δύσκολο, αλλά και ιδιαίτερα γοητευτικό δρόμο της έρευνας, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξάκος.

Μήνυμα προς την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής μας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις έστειλε ο κ. Μιχ. Παπανούσκας, ενώ και ο κ. Σβάρνας χαρακτήρισε τη Βραδιά του Ερευνητή, γιορτή της έρευνας.