Event 15 – Οι CO-GREEN κοινότητες αποκτούν δημοσιότητα

Όλες οι κοινότητες που συμμετείχαν στο έργο Co-Green έλαβαν μέρος στο Evet 15, με στόχο:
– να διασφαλιστεί ότι όλοι οι σχετικοί ενδιαφερόμενοι φορείς σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο ενημερώνονται, συμμετέχουν και δεσμεύονται. Αποτελεί προτεραιότητα για το έργο να συμβάλει στην προβολή των συμμετοχικών διαδικασιών του έργου που βασίζονται στις κοινότητες.
– τη συνεργασία με τις ομάδες χρηστών της έρευνας καθώς και με την ευρύτερη κοινωνία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα του έργου.
– την προώθηση δραστηριοτήτων εξωτερικής συνεργασίας και διασύνδεσης, την οικοδόμηση εσωτερικών και επίσημων σχέσεων με άλλα σχετικά έργα και πρωτοβουλίες.
Σε κάθε περιοχή/κοινότητα διοργανώθηκε τουλάχιστον 1 εναρκτήριο εργαστήριο για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων και των εκπροσώπων των κοινοτήτων ώστε να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την καταλληλότερη στρατηγική επικοινωνίας και διάδοσης και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν. Με αυτόν τον τρόπο τα μέλη των κοινοτήτων ενδυναμώθηκαν στον καθορισμό του τρόπου επικοινωνίας των τοπικών μέτρων, των αποτελεσμάτων και των σχετικών συμμετοχικών διαδικασιών. Οι εμπλεκόμενες κοινότητες, με την καθοδήγηση των πράσινων ενεργοποιητών του CO-GREEN, ανέπτυξαν τοπικές στρατηγικές και λειτουργίες (π.χ. ανάπτυξη σχετικού περιεχομένου προς διάδοση).
Σε κάθε κοινότητα κατά τους τελευταίους μήνες του έργου οργανώθηκαν δημόσιες συνελεύσεις ή στρογγυλά τραπέζια. Συμμετείχαν οι εμπλεκόμενοι φορείς (πράσινοι ενεργοποιητές, κάτοικοι, ΜΚΟ, τοπικές δημόσιες αρχές κ.λπ.) και κλήθηκαν να συμβάλουν στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων δράσης για περαιτέρω εφαρμογή μετά το τέλος του έργου.
Συνολικά 703 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε όλες τις δραστηριότητες στο πλαίσιο της εκδήλωσης 15 (335 από την Πολωνία, 160 από την Ιταλία, 88 από την Κροατία και 120 από την Ελλάδα).
Ελλάδα. Η εναρκτήρια ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2024 στο Γενικό Λύκειο Μουζακίου Καρδίτσας την ίδια ημέρα με την εκδήλωση 11.1. Παρουσιάστηκε το έργο (στόχοι, δράσεις, ροή εργασιών) προκειμένου αυτό να αναδειχθεί, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής του κοινού και της υποστήριξης των πράσινων ενεργοποιητών στις τοπικές κοινωνίες για μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση.
Ειδικότερα για τους πράσινους ενεργοποιητές, έγινε εκτενής συζήτηση για το ρόλο τους και τις δεξιότητες που ανέπτυξαν μέσα από την 40ωρη εκπαίδευσή τους, η οποία κατέληξε στη δημιουργία δύο ολοκληρωμένων προτάσεων με επίκεντρο τις πράσινες πρωτοβουλίες που μπορεί να υλοποιήσει η κοινότητα της Καρδίτσας για την αντιμετώπιση πραγματικών προκλήσεων.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες τα κύρια ζητήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί σε προηγούμενες Εκδηλώσεις και διανεμήθηκε σε όλους ένα ερωτηματολόγιο που εστιάζει σε θέματα πράσινης μετάβασης για την Καρδίτσα. Συνολικά 51 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, εκφράζοντας τις προτεραιότητες της κοινότητάς τους σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα φάνηκε να είναι η πρόληψη των επιπτώσεων της μη πράσινης διαχείρισης, π.χ. η αντιπλημμυρική προστασία, καθώς η Καρδίτσα πλημμύρισε δύο φορές σε διάστημα τριών ετών. Η επιλογή του πιο αποτελεσματικού τρόπου εμπλοκής των πολιτών μέσω διαφόρων μεθόδων, όπως δημόσιες συναντήσεις, συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια, ομάδες εστίασης και τοπικά δημοψηφίσματα, φάνηκε να είναι οι συνεντεύξεις και τα ερωτηματολόγια. Τέλος, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη γνώμη τους για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών που είναι η χρήση ενεργητικών και παθητικών μέσων, π.χ. μέσα κοινωνικής δικτύωσης, sms, ηλεκτρονικά μηνύματα, τοπική τηλεόραση και ραδιόφωνο.
Στις 19 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε δημόσια συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μουζακίου Καρδίτσας, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η ΜΚΟ ΙΤΑΜΟΣ-ΜΟΥΖΑΚΙ με θέμα ”Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολίτες”, με στόχο τη σύνδεση και αλληλεπίδραση των Δημοτικών Αρχών με την Κοινωνία των Πολιτών. Αρχικά παρουσιάστηκε το έργο CO-Green και συγκεκριμένα οι στόχοι, οι δράσεις, η ροή εργασίας, οι συμμετοχικές διαδικασίες, ο σημαντικός ρόλος και η σημασία της εκπαίδευσης των πράσινων ενεργοποιητών και τέλος τα αποτελέσματα των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Αποδείχθηκε σαφώς ότι η σχέση μεταξύ των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών αποτελεί πυλώνα για την ανάπτυξη βιώσιμων και συμμετοχικών κοινωνιών. Η αλληλεπίδραση αυτή, όταν είναι εποικοδομητική και συνεχής, οδηγεί σε μια σειρά από οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για τους θεσμούς. Επίσης, ότι η διασφάλιση της συμμετοχής και της δέσμευσης όλων των ενδιαφερομένων σε εθνικό επίπεδο είναι σημαντική και συμβάλλει θετικά στην ενδυνάμωση και την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών για την πράσινη μετάβαση.
___________________________________________________________________
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.