Επίσκεψη του Δημάρχου Καρδίτσας στο εκκοκιστήριο “Καφαντάρης–Παπακώστας ΑΒΕΕ”

Από το 1950 με υπευθυνότητα και συνέπεια στο πλευρό του αγροτικού κόσμου

kafantarhs-papakwstas-01Το εκκοκιστήριο και τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης “Καφαντάρης – Παπακώστας ΑΒΕΕ” που βρίσκονται στο 10ο χλμ της Ε.Ο. Καρδίτσας- Λάρισας επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σωτ. Μπακαλάκου, τον Αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας κ. Κων. Ψημμένο και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ιωαν. Σβάρνα.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα παραγόμενα είδη και τις δραστηριότητες, τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές των τοπικών επιχειρήσεων και παράλληλα να αναδείξει και να προβάλλει εντός και εκτός Καρδίτσας το αξιόλογο επιχειρηματικό δυναμικό της περιοχής μας.

Ο κ. Αλεξάκος και οι συνεργάτες του είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους κ.κ. Θωμ.Καφαντάρη και Ιωαν. kafantarhs-papakwstasΠαπακώστα καθώς και με τους συνεργάτες της επιχείρησης κ.κ. Νικ. Τσιόρα (λογιστή) και Χρ. Φώτη (υπεύθυνο για τη συμβολαιακή καλλιέργεια) για τις δραστηριότητες και την πορεία της επιχείρησης, γενικότερα για τις προοπτικές της βαμβακοκαλλιέργειας, τη δυναμική του κλάδου της εκκόκκισης, τα νέα δεδομένα που εισάγει η συμβολαιακή καλλιέργεια και άλλα θέματα.

Η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της και λειτουργεί το εκκοκκιστήριο βάμβακος στην Καρδίτσα και ένα σπορελαιουργείο στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Είναι μια από τον παλαιότερες στον χωρο στην Ελλάδα, και κατά τη διάρκεια των 60 και πλέον χρόνων λειτουργίας της έχει αναπτύξει μεταξύ των διεθνών & εγχωρίων πελατών της μια πολύ καλή φήμη για τη συνεπή ποιότητα των προϊόντων της και την τήρηση στο ακέραιο των συμβολαίων της. Γι' αυτό και αποτελεί τη σταθερή επιλογή της πλειοψηφίας των παραγωγών του Ν. Καρδίτσας, αλλά και όμορων περιοχών.

Tο εκκοκκιστήριο είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας εκκοκκιστικές μηχανές Αμερικανικής προέλευσης της εταιρείας Consolidated Corp. Διαθέτει δύο εκκοκκιστικές μονάδες παραγωγής σε ενιαίο χώρο εκτάσεως περίπου 2000 μέτρων με συνολικά 9 εκκοκκιστικές μηχανές Consolidated 164 η δε συνολική έκταση των στεγασμένων χώρων και αποθηκών για την αποθήκευση του σύσπορου βαμβακιού, του εκκοκκισμένου βαμβακιού και του βαμβακόσπορου ανέρχεται σε περίπου 28000 τετραγωνικά μέτρα .

Η δυναμικότητα επεξεργασίας σύσπορου βαμβακιού του εκκοκκιστηρίου ανέρχεται σε περίπου 1400 τόνους την ημέρα που είναι από τις μεγαλύτερες που συναντώνται σε παγκόσμιο επίπεδο και η ετήσια παραγωγή εκκοκκισμένου βαμβακιού ανέρχεται συνήθως σε 13-15000 τόνους, οι οποίοι εξάγονται κυρίως στις χώρες της Ε.Ε., την Τουρκία, την Βόρεια Αφρική και την Απω Ανατολή.

Στον χώρο του εκκοκκιστηρίου παράγονται επίσης ετησίως 20 -22000 τόνοι βαμβακόσπορου, που είναι μια πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης , ενέργειας και φυτικών ινών για την διατροφή των γαλακτοφόρων ζώων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνη της στην διατροφή των ζώων ειτε αυτούσια ειτε υπο μορφή βαμβακόπιτας ειτε σε ανάμειξη και με άλλες ζωοτροφές για μια ισορροπημένη ζωική διατροφή.

Επίσης παράγεται και το τεχνητό καυσόξυλο ECOLOG, από βιομάζα κονιορτοποιημένων τεμαχίων φύλλων και κλαδιών του φυτού της βαμβακιάς, μετά από ανάμειξη με αγνή, υψηλής ποιότητας παραφίνη.Το ECOLOG είναι βολικό και φιλικό προς το περιβάλλον, κατάλληλο για χρήση σε θερμάστρες και τζάκια.

Στο σπορελαιουργείο γίνεται η μηχανική σύνθλιψη του βαμβακόσπορου και παράγεται βαμβακόπιτα, η οποία, όπως αναφέρθηκε, είναι εξαιρετική ζωοτροφή και βαμβακέλαιο, το οποίο είναι ένα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας σπορέλαιο κατάλληλο για όλες τις μαγειρικές χρήσεις.

Το σπορελαιουργείο έχει την δυνατότητα να επεξεργασθεί περίπου 200 τόννους βαμβακόσπορο την ημέρα και να παράξει περίπου 150 τοννους βαμβακοπιτα και 20 τόννους βρώσιμο βαμβακέλαιο ημερησίως.

Η εταιρεία ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ-ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΑΒΕΕ είναι υπερήφανη για την δυνατότητά της να προωθεί τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο και να εγγυάται την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της.

Ο κ. Αλεξάκος συνεχάρη τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης για την καταξιωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο θέση της στον κλάδο της εκκόκκισης και των εξαγωγών, καθώς και για τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουν χτίσει με τους παραγωγούς της περιοχής που οφείλεται, όπως είπε, στην συνέπεια και την υπευθυνότητα, με την οποία λειτουργεί η εταιρεία από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα.