1

Ενημέρωση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

Στην προσπάθεια  που κάνει ο Δήμος Καρδίτσας  για τον έλεγχο των αδέσποτων  σκύλων σε διάφορα σημεία της πόλης και προκειμένου να περιορισθούν τα  περιστατικά  αύξησης του πληθυσμού τους,  το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής της Δ/νσης Τοπικής Ανάπτυξης  παρακαλεί  τους ιδιοκτήτες  δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, να συνδράμουν  από την πλευρά τους, ώστε το φαινόμενο των αδέσποτων  που κυκλοφορούν στην πόλη  να μειωθεί κατά το δυνατόν κάνοντας τα παρακάτω:

  • Να μεριμνούν για την  σήμανση  και καταγραφή του ζώου τους. Αυτό  γίνεται  με τοποθέτηση σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα , η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού του.
  • Να δηλώνουν μέσα σε πέντε ημέρες την απώλεια του ζώου τους σε κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.
  • Να μην εγκαταλείπουν το ζώο τους, ενώ σε περίπτωση  που επιθυμούν να αποχωρισθούν το ζώο συντροφιάς να γνωστοποιούν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου την πρόθεσή τους.
  • Να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου.
  • Να μεριμνούν για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση  των νεογέννητων ζώων  ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν  σε νέους ιδιοκτήτες.

Υπενθυμίζεται οτι ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς  ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α. Κ.