Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής

Το ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία, η πλειοψηφία της οποίας ανήκει στο ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, λειτουργεί δύο δομές για παιδιά, μοναδικές στο είδος τους στην πόλη, οι οποίες μπορούν να υποδεχθούν παιδιά, ωφελούμενων στους οποίους έχει εγκριθεί από την ΕΕΤΑΑ και κατέχουν την «αξία τοποθέτησης» (voucher) στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Οι δομές αυτές είναι:

1) Χώρος Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών προσχολικής ηλικίας, ΧΔΑΠ

Στο Χώρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας, παιχνίδι και μάθηση, δημιουργία και εξερεύνηση, αυτενέργεια και μεθοδικότητα, συμπλέουν στην ενεργοποίηση των σωματικών και πνευματικών δυνάμεων του παιδιού.

Κύριο μέλημα των παιδαγωγών -2 Νηπιαγωγοί και 1 Μουσειοπαιδαγωγός Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης όλες – είναι να προσφέρουν στα μικρά παιδιά γνώση και ψυχαγωγία.

Λαμβάνοντας υπόψη την έμφυτη τάση των παιδιών για παιχνίδι, αλλά και τις ατομικές ικανότητες του κάθε παιδιού χωριστά, στο Χώρο υλοποιούνται:

 •  Παιχνίδια ρόλων, νοητικά, παραδοσιακά, μουσικοκινητικά
 •  Παιχνίδια με «οικοδομικό υλικό»
 •  Νοητικά παιχνίδια
 •  Θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση, παντομίμα
 •  Κουκλοθέατρο
 •  Εικαστική αγωγή
 •  Μουσικοκινητική αγωγή
 •  Περιβαλλοντική εκπαίδευση
 •  Πηλοπλαστική

Σε ένα περιβάλλον αγάπης, χαράς και ασφάλειας, οι παιδαγωγοί, με γνώμονα τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού, αναπτύσσουν την εμπιστοσύνη στις ατομικές του ικανότητες και ενθαρρύνουν τη δημιουργία φιλικών σχέσεων.

Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι «Τα παιδιά του κόσμου»

Σκοπός

Η πολιπολιτισμικότητα της κοινωνίας που διαμορφώνεται, επιτάσσει τα σημερινά παιδιά να ανακαλύψουν όλα τα μυστικά της τεράστιας παιδικής παρέας που ζει στον κόσμο.
Οι μικροί μας μαθητές (2,5 έως 6 ετών) θα γνωρίσουν πως ζουν, πως ντύνονται, πως παίζουν, και πως γιορτάζουν τα διάφορα ήθη και έθιμα σ’ όλα τα μέρη της γης.
Στόχος
Η γνώση των παιδιών μέσα από την ψυχαγωγία, αλλαγή συμπεριφοράς, περιθωριοποίηση λόγω φυλετικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών διακρίσεων. Καταπολέμηση της προκατάληψης και της ρατσιστικής συμπεριφοράς.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι:

 • «Τα ζώα μέσα από την τέχνη»
 • «Η φύση μέσα από την τέχνη»
 • «Η διατροφή»

Σκοπός
Η εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη και τον πολισμό του κόσμου.
Στόχος

 • «Τα ζώα μέσα από την τέχνη»(2,5 έως 5 ετών)
  Γνωριμία των παιδιών με τα ζώα της γης.
 • «Η φύση μέσα από την τέχνη»(2,5 έως 5 ετών)
  Γνωριμία των παιδιών με τα φυτά του πλανήτη
 • «Διατροφή» (4 έως 6 ετών)
  Μάθηση της υγιεινής διατροφής μέσα από τη διατροφική πυραμίδα.

Οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται μέσα από πολύμορφες δραστηριότητες, εικαστική έκφραση, αγωγή μέσω μουσείων, θεατρικό παιχνίδι, σωματική έκφραση, μουσική, διήγηση παραμυθιών, κατασκευές κ.τ.λ.

Φιλοξενεί: Παιδιά προσχολικής ηλικίας, 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (κατηγορία Α 2)
Λειτουργεί: καθημερινά, από 13.00 έως 21.00
Διεύθυνση:  Αλεξάνδρου Παναγούλη 1,  43100  Καρδίτσα, τηλ. 24410 23214

2) Βρεφονηπιακός Σταθμός

Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2002. Είναι ο πρώτος και μοναδικός «δημόσιος» βρεφονηπιακός σταθμός που λειτουργεί στην πόλη μας, από Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Καρδίτσας.

Στον σταθμό φιλοξενούνται βρέφη και  νήπια από 2 μηνών έως 2,5 ετών.

Διαθέτει 2 αίθουσες, βοηθητικούς χώρους, γραφείο διευθύντριας, αποθήκη και τον απαιτούμενο αύλιο χώρο με τα απαραίτητα παιχνίδια, κατάλληλα για την ηλικία τους.

Κύριος σκοπός του σταθμού είναι η υγιεινή και ασφαλής παραμονή των βρεφών και νηπίων, η απασχόληση, η διαπαιδαγώγηση, η ψυχαγωγία, η ανάπαυση, η ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον, η ανάπτυξη διαφόρων μορφών επικοινωνιών.

Η παραμονή των βρεφών και νηπίων στον σταθμό είναι από τις 7:00 π.μ. έως και τις 15:00 μ.μ. καθημερινά και για πέντε ημέρες την εβδομάδα από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Στο Σταθμό εργάζονται Βρεφονηπιοκόμοι ΤΕ, η μία εκ των οποίων προΐσταται του τμήματος, μία Βοηθός Βρεφονηπιοκόμος ΔΕ και μία γυναίκα ως Βοηθητικό προσωπικό.

Στεγάζεται σε Δημοτικό κτίριο, του οποίου μέρος παραχωρήθηκε η χρήση του, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας

Φιλοξενεί: Βρέφη/ νήπια 2 μηνών έως 2,5 ετών (κατηγορία Α1.1)
Λειτουργεί: καθημερινά, από τις 7.00 έως 15.00
Διεύθυνση:  Αλεξάνδρου Παναγούλη 1,  43100  Καρδίτσα, τηλ. 24410 23214