Ελλάδα 2021 – 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Ελλάδα 2021 – 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.»

«Τάκης Λάππας – Ιστορικά Μυθιστορήματα»

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, θέλουν να μεταφέρουν το μήνυμα της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση, καθώς το έτος που διανύουμε είναι ένα έτος εθνικής γιορτής για τον Ελληνισμό, παρουσιάζοντας μια σειρά βιβλίων που αναφέρονται σ’ εκείνη τη χρονική περίοδο,  τα οποία υπάρχουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Η σημερινή μας παρουσίαση,  είναι αφιερωμένη σ’ έναν συγγραφέα που έγραφε «σχεδόν» αποκλειστικά για ήρωες και γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου, τον Τάκη Λάππα.

Ο Τάκης Λάππας γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1904. Σπούδασε νομικά και ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, το θέατρο και την ιστορική έρευνα. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1931 με ταξιδιωτικές εντυπώσεις. Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά καθώς και με την ΕΡΤ. Έχει κυκλοφορήσει πάνω από ογδόντα πέντε (85) βιβλία. Διακρίθηκε στο είδος του ιστορικού παιδικού αναγνώσματος και τιμήθηκε με βραβεία από την Ακαδημία Αθηνών, το Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, το Δήμο Μεσολογγίου, κ.α.

Αφιέρωσε στην κυριολεξία τη ζωή του στη μελέτη των γεγονότων και των προσώπων που δημιούργησαν το έπος του 1821. Στα προσωπικά του χαρτιά, νεαρός ακόμη, είχε σημειώσει: «Κάρφωνα το βλέμμα μου πάνω σε κάποιο καριοφίλι, μπαλάσκα, γιαταγάνι, χαντζάρα. Κι άθελά της, η ξέφρενη παιδιάστικη φαντασία μου έπλαθε κάποιον ολόσωμο αγωνιστή, να κρατάει και να έχει ζωσμένη πάνω του τη βαριά αρματωσιά του». Κι όταν πια μεγάλωσε, τότε: «Πιστεύω πως στην ιστορία πρέπει να λέγονται όλα, αλήθειες και ψέματα βασισμένα πάνω σε ντοκουμέντα. Αλίμονο αν ο νέος καταλάβει πως γράφεις γι’ αυτόν μόνο, κοσκινισμένα θέματα, φτιασιδωμένη ιστορία και του κρύβεις και την αλήθεια. Τότε το πέταξε το βιβλίο… ότι κι αν έγραψα σ’ αυτή τη σειρά, ποτέ δεν έκανα διακρίσεις για μεγάλους ή εφήβους. Τα έγραψα όλα σαν ήταν να μελετηθούν από διάφορους, μα να μπορούν να διαβαστούν κι από νέους».

Και το κατάφερε αυτό ο συγγραφέας, με την απλή γλώσσα του και τις περιεκτικές περιγραφές του, κάνει τα βιβλία να είναι ενδιαφέροντα και κατανοητά απ’ όλες τις ηλικίες. Μάλιστα οι συγκεκριμένη έκδοση της σειράς, προσαρμοσμένη στις νέες απόψεις γραμματικής και αισθητικής, φιλοδοξεί να προσφέρει στους νέους αναγνώστες την ευκαιρία να γνωρίσουν με τρόπο άμεσο και υπεύθυνο τα πρόσωπα που δημιούργησαν το σύγχρονο ελληνικό κράτος – τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του 1821.

Από το πλήθος των έργων του αναφέρουμε ορισμένα: Ρουμελιώτες στην επανάσταση, Η σφαγή του Διστόμου (1945), Βοιωτικά μοναστήρια (1950), Αθάνατο Εικοσιένα (1958), Γυναίκες στο Εικοσιένα (1961), Δοξασμένη έξοδος (1968), Θεατρικές εικόνες του Εικοσιένα (1968), Καραγκιόζης – Θέατρο Σκιών (1993) κ.α.

Ο Τάκης Λάππας ήταν ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και επίτιμος αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας. Ο Τάκης Λάππας πέθανε σε ηλικία 91 χρόνων το 1995 στην Αθήνα.

Διαλέξαμε τρία χαρακτηριστικά βιβλία της σειράς «Από το μύθο στην ιστορία – Ελλάδα», που περιλαμβάνει λογοτεχνικά θέματα από την Ελληνική και Παγκόσμια ιστορία, τη μυθολογία, τους θρύλους και τις παραδόσεις. Η σειρά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη».

«Ο ήρωας της Αλαμάνας» – Εικονογράφηση: Στάθης Φλώρος.

 Ο μικρός Θανάσης Μασαβέτας, 10 μόλις ετών είναι βαριά άρρωστος, η γιάτρισσα του μικρού χωριού είχε κάνει ότι περνάει από το χέρι της, αλλά είχε αποθέσει τις τελευταίες ελπίδες για τη σωτηρία του παιδιού στο μεγαλοδύναμο θεό. Η μάνα του παιδιού σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει το παιδί της το έταξε στο γειτονικό στο χωριό μοναστήρι του Αϊ – Γιάννη του Προδρόμου και το θαύμα έγινε. Ο μικρός Θανάσης έγινε καλά και μετά από μερικούς μήνες καλογέρεψε, τηρώντας τον όρκο και το τάξιμο της μάνας στον Αϊ – Γιάννη.

Στο μοναστήρι πήρε το όνομα «Άνθιμος», και η καλοσύνη του, η φιλομάθειά του, μα και ο ακέραιος χαρακτήρας του, γρήγορα τον έκαναν να χειροτονηθεί από τον ηγούμενο και το δεσπότη της περιοχής σε διάκο. Ένα τυχαίο όμως γεγονός (ο φόνος ενός προκλητικού Τούρκου) έγινε αιτία ο νεαρός τότε διάκος να «κριματίσει» και να φύγει από το μοναστήρι και ν’ ακολουθήσει τη κλέφτικη ζωή, με τα’ όνομα πλέον Θανάσης Διάκος. Έγινε αρχηγός της Βοιωτίας κατά την επανάσταση και μαζί με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο οργάνωσαν το επαναστατικό ξεκίνημα στη Στερεά Ελλάδα.

Το βιβλίο περιγράφει με λεπτομέρειες όλα τα γεγονότα της ζωής του Αθανάσιου Διάκου από μικρό καλογεροπαίδι μέχρι και την «τιτανομαχία» της Αλαμάνας, όπου ο Διάκος βρίσκει ένα σκληρό, αλλά ένδοξο θάνατο.

Είναι ένα εκλεκτό ελληνικό βιβλίο που θα συγκινήσει κάθε ελληνόπουλο, μα και θα το κάνει να γνωρίσει όλη τη ζωή και τη δράση ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της πατρίδας μας του Αθανάσιου Διάκου.

«Ο Κατσαντώνης, το αστροπελέκι της σκλαβιάς» – Εικονογράφηση: Μάρκος Καρπουζάς.

 Μυθιστορηματική βιογραφία του μεγαλύτερου κλεφτοκαπετάνιου στα χρόνια της σκλαβιάς. Η ζωή του θρυλικού Κατσαντώνη, που απλό τσοπανόπουλο έγινε γρήγορα ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων.

Αυτό το αστροπελέκι της σκλαβιάς, όπου πέσει μέσα στον εχθρό, σκορπάει τον πανικό και το θάνατο. Κι ύστερα από μια ηρωική δράση, άρρωστο θα τον πιάσουν οι άνθρωποι του Αλή Πασά και θα πεθάνει μαρτυρικά.

Το βιβλίο αυτό, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της σειρά, γιατί μας δίνει τη ζωή και τη δράση ενός ήρωα της επανάστασης όχι τόσο πρωτοκλασάτου όπως π.χ. ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, κλπ.

«Οι δύο πρίγκιπες – Αλέξανδρος Υψηλάντης, Δημήτριος Υψηλάντης» – Εικονογράφηση:Πέτρος Αθανασίου.

 Ο Αλέξανδρος και ο Δημήτριος Υψηλάντης είναι το καύχημα του Εικοσιένα. Απόγονοι μεγάλης και ιστορικής οικογένειας, παιδιά του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας,  θυσίασαν ηγεμονικά αξιώματα, τίτλους, τεράστιο πλούτο και την ίδια τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους.

Το βιβλίο παρουσιάζει όλη την πορεία τους από τη Ρωσία και την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, το ξεκίνημα της επανάστασης το 1821 με πρωτεργάτη τον Αλέξανδρο, μέχρι και το τελείωμά της το 1829 στην Πάτρα με πρωταγωνιστή τότε τον Δημήτριο.

Ένα συναρπαστικό βιβλίο με λεπτομέρειες και γεγονότα από τη δράση και τη ζωή των δύο ηρώων.

Άλλα βιβλία της ίδιας σειράς είναι:

  • Ρήγας Βελεστινλής
  • Παπαφλέσσας
  • Μακρυγιάννης
  • Ο θαλασσομάχος του Αιγαίου
  • Η κατάρα της μάνας

 Απευθύνονται σε παιδιά από 9 ετών και πάνω και αξίζει να τα διαβάσουμε όλοι μας, αλλά και να προτρέψουμε τα παιδιά μας να διαβάσουν τα βιβλία αυτά ώστε να γνωρίσουν τις λεπτομέρειες της ζωής των ανθρώπων που έγραψαν τ’ όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της χώρας μας, δίνοντας και τη ζωή τους ακόμα, για ν’ αναπνέουμε, να ζούμε ελεύθεροι και ν’ απολαμβάνουμε τις ατέλειωτες χαρές της καθημερινότητας εμείς σήμερα.

            Επίσης ενημερώνουμε πως αρκετές από τις καλοκαιρινές δράσεις που θα πραγματοποιήσουν οι παιδικές βιβλιοθήκες, θα έχουν άρωμα ήχους και εικόνες της επανάστασης του 1821, αλλά και γενικότερα της ιστορίας που βλέπει κι ακούει τα πάντα, με καθημερινά αφιερώματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, χειροτεχνίες, παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα κ.α.

Τα περισσότερα από τα βιβλία, υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και μπορούν μικροί και μεγάλοι να τα δανειστούν, κλείνοντας ένα ραντεβού (λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, οι Παιδικές Βιβλιοθήκες παραμένουν κλειστές μέχρι την άρση του lockdown) στο 24410-71346.