Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου
Ο Άγιος Γεώργιος (υψόμ. 300μ) απέχει από την Καρδίτσα 12 χλμ. . Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Μητρόπολης. Είναι ένας χαρακτηριστικός αγραφιώτικος παραδοσιακός οικισμός, με στενά δρομάκια και ελάχιστα διασωθέντα παλαιά, λιθόκτιστα, διώροφα αρχοντικά και έχει χαρακτηριστεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός με υπουργική απόφαση.
Οι σχετικά λίγοι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (σιτηρά), την αμπελουργία (παραγωγή κρασιού και τσίπουρου) και την κτηνοτροφία, ενώ κατά τους θερινούς μήνες περισσότεροι από χίλιοι επισκέπτες έρχονται στο χωριό.
Ο οικισμός προήλθε από τον παλαιό Άγιο Γεώργιο, έναν βυζαντινό οικισμό, ο οποίος καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1821 και βρισκόταν πολύ πιο ψηλά, σε υψόμετρο 850μ. και σε απόσταση 5 χλμ. από το σημερινό οικισμό.
Εντός του οικισμού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που ιδρύθηκε το 1964. Η παλιά εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1898) βρίσκεται στον παλιό οικισμό. Εκτός οικισμού βρίσκονται και οι ναοί του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής και του Προφήτη Ηλία.
Η κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου φέρει το όνομα του Κωνσταντίνου Χατζημήτρου, που καταγόταν από το χωριό και διατέλεσε δήμαρχος Καρδίτσας. Βόρεια του οικισμού, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου, σώζεται ένας ενδιαφέρων ιδιωτικός νερόμυλος.
Στην πλατεία του σημερινού οικισμού, από όπου η θέα προς το θεσσαλικό κάμπο είναι εξαιρετική, υπάρχει η προτομή του μεγάλου ευεργέτη του χωριού Θεόδωρου Κουτσιούμπα. Από τον Άγιο Γεώργιο κατάγεται ο παλαιός Καρδιτσιώτης ιστορικός Χρ. Καλοκαιρινός.
Σπίτι Αλεξάνδρας Ζαχαρία
Η οικία της Αλεξάνδρας Ζαχαρία βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο, έναν από τους πιο αξιόλογους παραδοσιακούς οικισμούς της Καρδίτσας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί με την Υ.Α ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/29751/63496/8-11-82 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 45/β/3-2-83. Το σπίτι είναι κτισμένο στον κεντρικό τομέα του οικισμού και είναι ένα από τα αξιολογότερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που διατηρούνται στον οικισμό αυτό. Κτίστηκε στις 30 Μαΐου 1902, σύμφωνα με τη χρονολογία που είναι χαραγμένη σε γωνιόλιθο της πρόσοψής του.
Είναι διώροφο, κτισμένο με γκριζοπράσινες ψαμμολιθικές πέτρες της περιοχής και στεγασμένο με ξύλινη τετράκλινη στέγη, καλυμμένη με κεραμίδια βυζαντινού τύπου. Όλες οι γωνίες του κτηρίου, καθώς και οι λαμπαδιές των ανοιγμάτων, είναι κατασκευασμένες από καλοδουλεμένους γωνιόλιθους, ενώ η υπόλοιπη τοιχοποιία του είναι από καλά αρμολογημένη αργολιθοδομή. Σε πολλούς από τους γωνιόλιθους της πρόσοψης υπάρχουν λιθανάγλυφα σχέδια, όπως αποτροπαϊκά σύμβολα, ανθρωπόμορφες μάσκες και πλήθος άλλων διακοσμητικών μοτίβων από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο, τα οποία αποτελούν ένα αξιόλογο σύνολο λαϊκής λιθογλυπτικής.
Η πρόσοψη του κτηρίου είναι πλατυμέτωπη και οργανώνεται συμμετρικά στον κατακόρυφο άξονά της. Στο κέντρο της προβάλλει ο μεγάλος ξύλινος εξώστης, ο οποίος στηρίζεται στο ισόγειο σε δύο λιθόκτιστους πεσσούς και στον όροφο σε τρεις ξύλινους στύλους που στηρίζουν το ξύλινο στέγαστρο, διακοσμημένο περιμετρικά με δαντελωτή ξύλινη γιρλάντα.
Το 1987, με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/84/1536/2-2-87 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 109/β/9-3-87 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και την ίδια χρονιά εγκρίθηκε μελέτη, βάση της οποίας επισκευάστηκε και σήμερα χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
• Εκδήλωση ανήμερα της Αποκριάς με αναβίωση του εθίμου του «αφανού» στον Αγ. Γεώργιο.
• Πολιτιστική εκδήλωση την Καθαρή Δευτέρα στον Αγ. Γεώργιο, με προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων και κρασιού.
Πηγές:
1. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2007
2. Όψεις της Ιστορίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Καρδίτσας, Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Καρδίτσας
3. Τουριστικός Οδηγός νομού Καρδίτσας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2010