Τοπική Κοινότητα Αγίου Θεοδώρου

Ο Άγιος Θεόδωρος (υψόμ. 105μ) απέχει από την Καρδίτσα 8 χλμ. Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Κάμπου. Πληροφορίες για το απώτερο παρελθόν του οικισμού δεν έχουμε. Ανατολικά του Αγίου Θεοδώρου και σε απόσταση 500μ., μέσα στην έκταση του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης του Κιερίου βρίσκεται ένας θολωτός τάφος, ο οποίος καλύπτεται με τύμβο και είναι ορατός από μακριά. Η κατασκευή και η χρήση του χρονολογούνται από το 10ο έως και τον 8ο αιώνα π.Χ. Το ταφικό αυτό μνημείο είναι επισκέψιμο όλες τις ημέρες της εβδομάδας.


Αρχαιότητες –  Θολωτός Τάφος Αγίου Θεοδώρου

dk-ag-theo-01Ο θολωτός τάφος του Αγίου Θεοδώρου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500,00 μ. ανατολικά του χωριού, μέσα στην έκταση του ΝΔ νεκροταφείου της αρχαίας πόλης Κιέριον.

Ο τάφος καλύπτεται με τύμβο που έχει διάμετρο 27,00 μ., ύψος 5,00 μ. και είναι ορατός από μακριά. Στον τύμβο παρατηρήθηκαν πολλές τομές αρχαιοκαπηλίας. Ο θολωτός τάφος σώζεται σε ύψος 4,10 μ. και έχει διάμετρο στο κάτω μέρος 5,50 μ.. Η θόλος του είχε καταπέσει ήδη από την αρχαιότητα.

Είχε κατασκευαστεί με πλακαρές ασβεστολιθικές πέτρες μικρού μεγέθους που είχαν τοποθετηθεί σε σειρές κατά το εκφορικό σύστημα. dk-ag-theo-02
Η νότια πλευρά του κυκλικού θαλάμου διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση και εδώ βρίσκεται το άνοιγμα του δρόμου που είναι στεγασμένος με μεγάλες ασβεστολιθικές πλάκες. Ο τελευταίος έχει μήκος 5,05 μ., ύψος 1,50 μ. και τα πλευρικά του τοιχώματα κλίνουν προς το εσωτερικό. Στο εξωτερικό άνοιγμα του δρόμου υπάρχει κτισμένος χαμηλός τοίχος, ενώ μια αδιαμόρφωτη μεγάλη πλάκα με απόληξη τριγωνική έκλεινε το άνοιγμα αυτό.

dk-ag-theo-03Τα κτερίσματα του τάφου βρέθηκαν σε επίχωση πάχους 0,40 μ. που υπήρχε επάνω από το φυσικό έδαφος, ένα σκληρό σκούρο χώμα της περιοχής. Τα κτερίσματα ήταν πήλινα αγγεία και σιδερένια όπλα. Από την κεραμική κυρίως χρονολογείται η κατασκευή και η χρήση του θολωτού τάφου των Αγίων Θεοδώρων από τον 10ο έως και τον 8ο αι. π.Χ.. Στις πλευρές του ταφικού θόλου, 60,00 εκ. επάνω από το φυσικό έδαφος, αποκαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα οστεολογικού υλικού. Κάτω από αυτό βρέθηκαν τμήματα αγγείων και κεραμίδων λακωνικού τύπου από την κλασική περίοδο, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το άνω μέρος της θόλου έπεσε αυτή την εποχή.

Ο θολωτός τάφος του Αγίου Θεοδώρου είναι ένας μικρός επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

 


Πολιτιστικές εκδηλώσεις
• Παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση την περίοδο της Σαρακοστής στους Αγ. Θεοδώρους
, με προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων και κρασιού.


 Πηγές:
1. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2007
2. Όψεις της Ιστορίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Καρδίτσας, Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Καρδίτσας
3. Τουριστικός Οδηγός νομού Καρδίτσας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2010