Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Κώστα Παπαλού για τις Αντιδράσεις του ΤΕΙ Λάρισας.

foto_dhmarxos_karditsasΜε αφορμή τις έντονες αντιδράσεις του Τ.Ε.Ι. Λάρισας για τη λειτουργία της νέας Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στην Καρδίτσα ο Δήμαρχος κ. Κώστας Παπαλός έκανε την εξής δήλωση:

Με μεγάλη δυσαρέσκεια οι Καρδιτσιώτες διαβάσαμε στον τοπικό τύπο εξόχως αρνητική αναφορά του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Λάρισας στην λειτουργία νέας Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής,  με βάση το υπ΄ αριθμ. 83/3-6-2013 Π.Δ. στην πόλη μας.

Επίσης, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από έγκυρες πηγές, ότι η Διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας προχωράει σε ενέργειες για την ανατροπή αυτής της απόφασης στο υπουργείο Παιδείας.

Δημοσίευμα στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” της Λάρισας (φύλλο Σαββάτου 8-6-2013) και συγκεκριμένα στην Εβδομαδιαία Στήλη του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, επιβεβαιώνει πλήρως την κάθετη αντίθεση της Διοίκησης και αναρωτιόμαστε:

– Οι φορείς του Νομού Καρδίτσας στήριξαν τις προσπάθειες του ΤΕΙ Λάρισας για να μην καταργηθεί κανένα Τεχνολογικό Ίδρυμα στην γειτονική πόλη, με πρώτο το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο βρίσκονταν στο “στόχαστρο” του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, αλλά ακριβώς λόγω της καθολικής πανθεσσαλικής αντίδρασης, τελικά διασώθηκε την τελευταία στιγμή, όπως και το Τμήμα Μηχανικών Βιοσυστημάτων, που θα λειτουργήσει ως κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου στη νέα Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής .

Η Διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας και οι καθηγητές που εργάζονται στα Τμήματα της γείτονος πόλης, γιατί τηρούν εχθρικότατη στάση απέναντι στα Τμήματα της Καρδίτσας (ενθυμούμενοι και την ανοίκεια επίθεση που είχαν δεχθεί πριν λίγο καιρό τα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής – Διαιτολογίας) ;

– Οι τοπικοί φορείς, σε όλες τις επαφές που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για την περιφέρειά μας, το μόνο που απαίτησαν και θα συνεχίζουν να διεκδικούν δυναμικά στο μέλλον, είναι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των τοπικών Τμημάτων ΤΕΙ, για τα οποία δόθηκε μεγάλος αγώνας να αναπτυχθούν και να καταστούν ισχυροί πυρήνες επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης στην περιοχή μας.

Με ποιο δικαίωμα η Διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας επιχειρεί, επανειλημμένα μάλιστα, να ακυρώσει αυτή την προσπάθεια, η οποία στηρίζεται διαχρονικά από ολόκληρη της Καρδιτσιώτικη κοινωνία;

Έχουμε επιπλέον την εξής απορία: Μήπως οι διαμαρτυρίες της Διοίκησης του ΤΕΙ Λάρισας για το “λουκέτο” στο Τμήμα Δασοπονίας Δ.Φ.Π. είναι το προπέτασμα στις πραγματικές επιδιώξεις καθηγητών του ΤΕΙ για επανατοποθέτηση της έδρας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Τ.Τρ.Δ. στη Λάρισα και μετέπειτα μεταφορά σε αυτή, των Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής – Διαιτολογίας από την Καρδίτσα;

Επισημαίνουμε ότι ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρδίτσας βρισκόμαστε  σε κατάσταση επιφυλακής και παρακολουθούμε πολύ στενά τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Η λειτουργία της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Τ.Τρ.Δ. στην Καρδίτσα είναι η μοναδική θετική πλευρά του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για το Νομό μας, η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις επούλωσης των βαθιών “πληγών” που του επέφεραν τα απανωτά χτυπήματα της κρίσης. Δεν πρόκειται λοιπόν να επιτρέψουμε σε κανένα να την τορπιλίσει, για να διατηρήσει ξεπερασμένα ακαδημαϊκά προνόμια…